Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Walesben nem ismerik a szaloncukrot, de díjazzák a Best of Hungary-t
No menu items!

Walesben nem ismerik a szaloncukrot, de díjazzák a Best of Hungary-t

A rendszerváltás után hamar megtanultuk, hogy nem minden világhírűnek gondolt élelmiszerünk az, aminek hisszük, és legfeljebb csak itthon számítjuk némelyiket a világhíresek közé. Szerencsére mindig akadnak olyanok, akiknek meggyőződésük, hogy  a világ csodálatát még ki nem vívott, kiváló magyar produktumok méltán kaphatnak megbecsülést a nagyvilágban. Ez a meggyőződés vezérli a minőségi magyar termékek Walesben élő importőrét, Gyenes Mónikát és fiát Zoltánt is.

– A szülői házból hoztam magammal az elsőrangú alkotóelemeket tartalmazó minőségi gasztronómia iránti vonzalmamat. Walesben is – ahol 2006 óta dolgozom fogorvosként – mindig  ízes magyar falatokkal  leptem meg a barátaimat, ismerőseimet, akik nagy örömmel és jó étvággyal fogyasztották el főztjeimet. Ezen felbátorodva gondoltam, indítok egy apró vállalkozást, amiből majd  nyugdíjas éveimben lesz egy kis plusz jövedelmem, ahogy régen mondták, a konty alá – meséli Gyenes Mónika.

A Best of Hungary tulajdonosai, Mónika és Zoltán

Így született meg a walesi székhelyű Best of Hungary amely az egész brit piacra importál minőségi, magyar élelmiszereket. A kétszemélyes családi vállalkozás 2016 novemberében rajtolt és nem várt gyors fejlődésnek indult. A cég társtulajdonosa és ügyvezetője Mónika fia, aki hamarosan közgazdász doktorként végez az ottani egyetemen. Ma már 14 magyar partnerük, több mint 120 termékét kínálják a brit piacon, ahol a sikert sosem adták ingyen.

A kezdeti termékkör 40 százaléka kiesett a rostán. A gyilkos árversenybe, az egy pennys küzdelembe nem érte meg belemenni. Sok termék nem ütötte meg azt a színvonalat ami versenyképes lehetett a rendkívül igényes környezetben.

Gyenes Mónika nem titkolja, a csomagolással van a legnagyobb gondjuk. A legtöbb termelő ugyanis az egyszerűbb utat választva, magyar feliratú termékkel akar bekerülni a brit piacra, nem gondolván arra, hogy amit az angolok nem értenek, azt egyszerűen nem lehet eladni, nem veszik a vásárlók.  Itthon nagyon sok termelő tévesen azt hiszi, hogy ő a legjobb, és a “Hungarikum” jelző az egész világon elég erős hívószó.

A Karácsonyi Praliné alias szaloncukor

Pedig nem így van! Mivel a kinti piacon sosem volt markáns magyar élelmiszer marketing – miközben a franciák, olaszok, spanyolok folyamatosan euró tízmilliókat áldoznak rá évente -, a rendelkezésre álló szerény keretünkből kell elvégeznünk ezt a megkerülhetetlen, nagyon fontos munkát. Rengeteget foglalkozunk a termelőkkel és a termékekkel. Ha kell átcímkézzük, átnevezzük  az árukat. Például errefelé nem tudják mi az a szaloncukor, de ha megkóstolják ízlik nekik: ezért karácsonyi praliné címszóval kínáljuk ezt a különleges magyar desszertet.

Szerencsére a magyar beszállítóink ma már partnerek ebben, az eredményeink alapján megvan a bizalmuk bennünk és ha kérjük, akár kétszer, háromszor is áttervezik a termékek csomagolását. Ez azért is kulcskérdés, mert előfordult már, hogy Zoltánnak 500 darab mézes üveg rendkívül egyszerű, fehér papírra nyomtatott címkéjét kellett leáztatnia azért, hogy aztán az általunk tervezett angol feliratú kerüljön a helyére.

Így sikerült elérni, hogy amíg kezdetben 90 százalékban magyar feliratos terméket kaptak, ma már 90 százalék az angol és 10 százalék a kétnyelvű. A szövegre azonban így is ügyelni kell, mert akadt olyan vidéki termelő, aki a szomszédját kérte meg a magyar fölirat angolra fordítására, a végeredmény nem volt túlságosan  sikeres.

Lassan azért mindenki megérti, hogy mi nem magyar bolt vagyunk, aki kinti magyaroknak árulja magyar nyelven, a kedvenc magyar élelmiszerét. Mi nem árulunk többek között Túró Rudit sem, mert az itteni lakosok nem tudják mi az. Nincsenek hétköznapi termékeink, inkább a  magas minőségű ínyencségek magyar változatai, melyek a briteknél is a top élelmiszerek közé tartoznak.

Ilyenek például a szarvasgombával készült élelmiszerek, mint a libamáj, amit itt korábban csak a franciák árultak, a kaviár, amit már Magyarországon is előállítanak, a legmagasabb minőségű fajtamézek és a pirospaprika, amit a Nagy-Britanniában egyre népszerűbb kolbász és szalámi készítéséhez is előszeretettel használnak. Folyamatosan keresik azokat a tradicionális magyar árukat, melyekben már van egy modern „csavar”, illetve nincs bennük tartósítószer és hozzáadott adalékanyag.

Vásárban

– Lehetőség szerint kis magyar településeket keresünk föl, ahol nincs légszennyezettség és ahol igazi, minőségi, kézműves termékek készülnek. Mert missziónak tekintjük azt, hogy megőrizzük azt a különleges kézműves tudást, amelynek elvesztése pótolhatatlan lenne – magyarázza Zoltán. – Így az általunk forgalmazott termékek kizárólag természetes összetevőkből állnak, nem tartalmaznak adalékanyagot, színezéket és tartósítószert. Csak az ilyen termékekkel lehet sikereket elérni a brit piacon, ahol stagnál az élelmiszer-eladás, de ennek ellenére az egészségtudatos élelmiszerek forgalma minden évben megduplázódik. Az is fontos, hogy a minőséggel nincs gond, mert a magyar élelmiszer-biztosítás nagyon szigorú, jóval magasabb színvonalú, mint például a spanyol.

A walesi Best of Hungary ma még fizikai üzlettel nem rendelkezik, de online shopjukban folyamatosan növekszik a forgalom,  a helyi delikatesz üzletek is egyre többet rendelnek a bővülő magyar kínálatukból. Ebben nagy szerepe van annak, hogy a Best of Hungary a magyar partnerei termékeivel, komoly sikereket ért el a tavalyi Great Taste Awards-on. Az 1994-ben alapított „Kiváló Íz Díj” megmérettetésének komolyságára jellemző, hogy a tizenkétezer ötszáz benevezett termék közül mindössze 4600-at tartott díjazásra alkalmasnak a zsűri, melynek tagjai között séfek, ételkritikusok és termelők is megtalálhatók.

A minőségi élelmiszerek Oscarjának is nevezett díjat minden évben három kategóriában adják át: összesen csupán 192 termék kapta meg a háromcsillagos minősítést, míg a két csillagot 1207, az egy csillagot pedig 3254 élelmiszer érdemelte ki.

A Best of Hungary kiválasztását és a magyar üzleti partnerek munkáját dicséri, hogy az általuk nevezett magyar termékek közül kettő érdemelte ki a három csillagot, hat termék a két csillagot és három finomság az egy csillagot.

Követségi fogadáson, Londonban, a Great Taste Award dijatadás után

A két lelkes tulajdonos szerint a Great Taste Awards olyan útlevél a minőségi élelmiszerek világába, amely a jövőbeni, a magas minőségre törekvő magyar termelők előtt is megnyithatja az utat Nagy-Britannia felé.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Allianz: az öngondoskodás az időskori kulcs

A rohamosan idősödő társadalmakban a nyugdíjrendszerek teljesítőképességének határai miatt kulcskérdés az az öngondoskodás, amiben az Allianz Hungária tapasztalatai szerint a magyar társadalom a rosszul teljesítők közé tartozik. A biztosító ezért újabb kampányban hívja fel a figyelmet a saját erőből történő biztonság megteremtésének fontosságára.

Nagy Márton: félmillió ember hiányzik a munkaerőpiacról

A magyar munkaerőpiacon 500 ezer emberre van szükség, akiket lehetőleg Magyarországon kell megtalálni, utána jöhetnek csak a vendégmunkások - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén.

Módosította az idei költségvetést a parlament – íme, az új számok

Módosította a 2023-as költségvetési törvényt az Országgyűlés pénteken. A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Kínában is van bankcsőd, de kevésbé veszélyes, mint az USA-ban

Bár több kínai bank is komoly problémákkal küzd, nem hordoznak olyan kockázatokat, mint amilyeneket a Silicon Valley Bank összeomlása jelentett - mondta Zhu Min, a China Center for International Economic Exchanges, egy államilag támogatott agytröszt alelnöke.

Hírek

Így állt a tél végén a hazai gáztárolók töltöttsége

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége március 15-én 2,86 milliárd köbméter volt, ami a teljes befogadókapacitás 45,23 százaléka és 1,6 milliárd köbméterrel több az egy évvel korábbinál.

Orbán: ahogy csökken az infláció, megszűnnek az ársapkák

Az élelmiszerek esetében ahogy jön lefelé az infláció, úgy fogják majd kivezetni a most még létező ársapkákat - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Megjelentek az idei új nyugdíjak megállapításához szükséges számok

Kihirdette a kormány azt a rendeletét, amelyben azok a jövedelmi szorzószámok szerepelnek, amelyeket a 2023-ban megállapított nyugdíjak és más nyugellátásoknál kell alkalmazni a korábbi években megszerzett keresetekre. Ez az érték 2021-re 1,175 a tavalyi 17,5 százalékos bruttó átlagkereset-növekedés alapján - írja a Bank360.hu.

Új elektromos expressz indul a Luton reptérről Londonba

A Londonba repülő utasok ezentúl egy új, környezettudatos reptéri vonatot is igénybe vehetnek, amellyel mindössze négy perc alatt elérhetik a Luton repülőtérről a városközpontba vezető főbb vasútvonalat - közölte a Wizz Air.

A kolumbiai drogbáró hagyatékának felszámolása dollármilliókba kerül

Hatalmas összegbe, mintegy 3,5 millió dollárba kerül Kolumbiának a néhai drogbáró, Pablo Escobar 70 vízilójának elszállítása. Az állatokat a tengerentúlra küldik, hogy megfékezzék a helyi ökoszisztémát felborító, növekvő populációt.

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság. A járat hetente kétszer közlekedik.

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Gazdaság

Allianz: az öngondoskodás az időskori kulcs

A rohamosan idősödő társadalmakban a nyugdíjrendszerek teljesítőképességének határai miatt kulcskérdés az az öngondoskodás, amiben az Allianz Hungária tapasztalatai szerint a magyar társadalom a rosszul teljesítők közé tartozik. A biztosító ezért újabb kampányban hívja fel a figyelmet a saját erőből történő biztonság megteremtésének fontosságára.

Harmadára csökken júliustól a banki alapszámla díja 

Szokatlanul hosszú idő után, de végül tény lett a tervből: a kormány rendeletében a jelenlegi 3000 ezer forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentette a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját – írja a Bank360.hu.  

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.