Kezdőlap Hírek Washington - Korrupció miatti büntetőintézkedések bolgár vezetők és cégek ellen
No menu items!

Washington – Korrupció miatti büntetőintézkedések bolgár vezetők és cégek ellen

Tüntetések söpörtek végig az országon

Az Egyesült Államok szerdán korrupciós vádak miatt büntetőintézkedésekkel sújtott három bolgár állampolgárt és 64 általuk irányított bulgáriai vállalatot.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint a tárca lépése a legerőteljesebb fellépés a korrupcióval szemben.

A washingtoni minisztérium nyilatkozata szerint büntetőintézkedést léptettek életbe Vasszil Krumov Bozskov üzletemberrel szemben, mivel azzal vádolják, hogy orosz vezetők részére tervezett “titkos csatornát” a bolgár kormány befolyásolására. Bozskov a szerencsejáték szektorban folytatott tevékenységét követően vált Bulgária egyik leggazdagabb emberévé, ám 2020-ban elhagyta az országot, hogy elkerülje a zsarolás, adócsalás és befolyásolási kísérlet vádját. A jelenleg Dubajban élő Bozskov tagadja mindezt.

Ned Price, az amerikai külügyi tárca szóvivője ismertette, hogy a büntetőintézkedésekkel sújtottak között van Alekszander Manolev korábbi gazdaságiminiszter-helyettes, Petar Haralampijev, a külföldi bolgárok ügyeivel foglalkozó ügynökség egykori vezetője és Kraszimir Tomov volt főtitkár is.

A tárca szankciókkal sújtotta Deljan Szlavcsev Pejevszki korábbi parlamenti képviselőt és Ilko Dimitrov Zseljazkov korábbi kormányzati tisztségviselőt is, valamint 64, a fenti három személy által tulajdonolt vagy irányított vállalatot.

“A korrupció nemcsak a pénzügyi forrásoktól fosztja meg az állampolgárokat, hanem rombolhatja azoknak az intézményeknek a tekintélyét is, amelyeknek az lenne a feladata, hogy megvédje őket. A Globális Magnyickij Törvényben foglalt szankciós program alapján végrehajtott büntetőintézkedések is azt bizonyítják, hogy elkötelezettek vagyunk a korrupció elleni küzdelem mellett, akárhol is forduljon elő” – idézte Andrea Gackit, az amerikai pénzügyminisztérium külföldi vagyonok ellenőrzéséért felelős főosztályának vezetőjét a közlemény.

Stefan Janev ügyvivő bolgár miniszterelnök nyilatkozata szerint Victoria Nuland politikai ügyekért felelős külügyi államtitkár telefonon tájékoztatta az amerikai lépésről, amely része annak az erőfeszítésnek, hogy hatékonyabban lépjenek fel a korrupcióval szemben Bulgáriában.

“Partnereinkkel és szövetségeseinkkel fenntartott kapcsolatainkban egyhangúlag valljuk az elkötelezettséget, hogy a korrupció valamennyi formája elleni küzdelemnek feltétel nélküli, fegyelmezett és gyakorlati prioritásnak kell lennie” – áll a bolgár külügyminisztérium szankciókkal kapcsolatos közleményében.

A büntetőintézkedések megtiltják a listán szereplő személyeknek és vállalatoknak, hogy hozzáférjenek az Egyesült Államok pénzügyi rendszeréhez, gyakorlatilag befagyasztva valamennyi amerikai vagyonukat, ezenkívül megtiltják az amerikai állampolgároknak, hogy üzleteljenek a fenti személyekkel és cégekkel.

Az Európai Unió Bizottsága már régóta nyomást gyakorol a 2007 óta EU tagország Bulgáriára, hogy hatékonyabban lépjen fel az ország életét átszövő korrupcióval szemben és javítson a jogállamisággal kapcsolatos mutatóin.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Német kutatók: AstraZeneca + Biontech/Pfizer hatásosabb, mint 2 AstraZeneca

Az Astrazeneca vakcina kombinálása Biontech/Pfizer oltással hatásosabb, mint két AstraZeneca - állapították meg német kutatók.

Késsel ölte a macskákat, több mint öt év börtönt kapott

Több mint öt év börtönbüntetésre ítélték a "brightoni macskagyilkosként" emlegetett brit férfit, aki 2018 és 2019 folyamán 16 macskát késelt meg.

Klímaváltozás – Az ausztráliai bozóttüzek hűtötték a Földet

Az Ausztráliában 2019 végén, 2020-ban pusztító bozóttüzek voltak a legnagyobb hatással a klímaváltozásra az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) tanulmánya szerint.

Metrófelújítás – Halálos munkabaleset a Corvin-negyednél

Halálos baleset történt a 3-as metró felújítási munkálatai közben Budapesten, a Corvin-negyed megállónál pénteken, egy szerelőkocsi sodort el egy munkást

Hírek

Német kutatók: AstraZeneca + Biontech/Pfizer hatásosabb, mint 2 AstraZeneca

Az Astrazeneca vakcina kombinálása Biontech/Pfizer oltással hatásosabb, mint két AstraZeneca - állapították meg német kutatók.

Késsel ölte a macskákat, több mint öt év börtönt kapott

Több mint öt év börtönbüntetésre ítélték a "brightoni macskagyilkosként" emlegetett brit férfit, aki 2018 és 2019 folyamán 16 macskát késelt meg.

Metrófelújítás – Halálos munkabaleset a Corvin-negyednél

Halálos baleset történt a 3-as metró felújítási munkálatai közben Budapesten, a Corvin-negyed megállónál pénteken, egy szerelőkocsi sodort el egy munkást

Hétvége – Van ahol marad a kánikula és a hőségriadó

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriadót Müller Cecília országos tisztifőorvos....

Öt népszavazási kérdés hitelesítését tagadta meg az NVB

Öt népszavazási kezdeményezés hitelesítését tagadta meg pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kérdések az üvegházhatású gázok kibocsátásával, a milliárdosok különadójával, a pártok költségvetési támogatásával, az ingyenes egészségüggyel, valamint a köznevelési intézmények vezetőinek megválasztásával foglalkoztak.

Jön az új rendszámtábla – a régi áron

Nem kell többet fizetni a jelenlegi díjaknál a négy betűből és három számból álló rendszámokért, amelyeket 2022 júliusától adnak majd ki az újonnan forgalomba helyezett járművekre.

Késedelmi költség-könyvtár. Ötven év után küldték vissza a szakácskönyvet

A lejárati idő után több mint ötven évvel juttattak vissza egy kikölcsönzött szakácskönyvet egy skóciai könyvtárnak.

Koronavírus. Az EU a kezelésre kifejlesztett gyógyszerre írt alá szerződést

Az Európai Bizottság keretszerződést írt alá a brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari céggel 220 ezer Sotrovimab nevű, koronavírussal fertőzöttek kezelését célzó, jelenleg uniós vizsgálat alatt álló gyógyszer beszerzéséről - közölte az uniós bizottság.

Gazdaság

Elemzők: tovább szigoríthat az MNB

Nem okozott meglepetést az alapkamat keddi emelése, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további szigorításokat is bejelenthet a következő hónapokban - közölték az MTI-nek nyilatkozó...

Monetáris tanács: indokolt a kamatemelési ciklus folytatása

Az inflációs kilátásokat övező kockázatok továbbra is felfelé mutatnak: az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében a tanács indokoltnak tartja a kamatemelési ciklus havi ütemű, határozott lépésekkel történő folytatását - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tonetáris tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.

Tovább emelte az alapkamatot a monetáris tanács – változott a kamatfolyosó is

Harminc bázisponttal 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.

Tovább mélyíti kínai kapcsolatait az MNB

Az információcsere és a tudásmegosztás érdekében kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom