Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet Zöldgazdasági fordulat - újra ülésezett az Energia21
No menu items!

Zöldgazdasági fordulat – újra ülésezett az Energia21

Felkészült és felelős nagyvállalatok, jól működő modell és pozitív energiahatékonysági fejlemények – ezek a jellemző tapasztalatok az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) eredményeinek vizsgálatakor – tájékoztatta az MTI-t az Energia21 Kezdeményezés  (E21) legújabb ülésének főbb témáiról, pénteken.

A közlemény szerint a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője az energiahatékonyság jelenlegi helyzetéről és jövőképéről tartott előadásában bemutatta az EKR gyakorlati tapasztalatait, azok hatásait a kezdeményezés tagjainak. Elhangzott, hogy az elmúlt három év pozitív hazai energiahatékonysági fejleményei mellett a rendszer hozta a tőle elvárt költséghatékonysági várakozásokat.

A szakember kiemelte: a kapcsolódó audit és hitelesítés garantálja a rendszer stabilitását és azt a befektetési bizalmat, ami hozzájárul Magyarország versenyképességéhez. Ennek is köszönhető, hogy idén februárban elindult az úgynevezett HEM-ek (hitelesített energiamegtakarítások) szervezett piaci kereskedelme a CEEGEX-en.

Az előadást követő szakmai egyeztetésen hét ajánlást fogalmaztak meg.

Első pontként megjegyzik: a hazai zöldgazdasági fordulat az energiahatékonyság területén is érezhető, hiszen a mindössze néhány éve elindított Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) elvárásait a vállalatok felkészülten kezelték, és az elvárásokhoz képest jelenleg túlteljesítenek. Magyarország ezen energiahatékonysági intézkedés egyik európai éllovasává vált.

Az E21 továbbá üdvözli a kormány által életre hívott EKR rendszert, amely a hazai energiapiac kijelölt szereplőit energiamegtakarításra ösztönzi. A magyar gazdaság energiahatékonyságának javítása szükséges nemzeti érdek, és hozzájárul hazánk versenyképességéhez.

Az EKR sikerére, valamint az energetikai beruházások időigényére tekintettel javasolt a 2030-ra irányzott, 55 százalékos intézkedéscsomag megemelt energiamegtakarítási kötelezettségeinek az EKR-ben mielőbb történő érvényesítése – írták.

Negyedik pontban megfontolásra javasolnak minden lehetséges érintett energiahatékonysági szakpolitika tételes felülvizsgálatát abból a szempontból, hogy az azok által megcélzott 2030-as megtakarítások beépíthetők legyenek az EKR-be a költséghatékonyság javítása érdekében.

Álláspontjuk szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által végzett EKR piacmonitoring és annak stabilitása (kiemelten a katalógus tekintetében), valamint transzparens működtetése kiemelt jelentőségű a befektetői bizalom garantálása és az energiahatékonysági piacfejlesztés szempontjából.

Hatodik ajánlásukban megfogalmazták, hogy az energetikai nagyvállalatok és a hitelpiaci szereplők kiemelt feladata kell legyen a lakosságot célzó, az EKR-ben elszámolható épületfelújítási ajánlat kialakítása, tömeges értékesítése és megvalósítása.

Végül, az utolsó, hetedik pontban arra kérik a Gazdasági Versenyhivatalt és a MEKH-et, hogy védje meg a visszaélésektől az EKR-t, és biztosítsa a hazai energiahatékonyság fejlődését, az energiamegtakarítások szabályozott piacát Magyarországon.

Az Energia21 Kezdeményezés a közelmúltban indult el közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek részvételével, azzal a céllal, hogy Magyarország zöldátállását segítse. Az E21 tudományos, szakmai és civil rendezvényeket, többek között országos zöldenergia-roadshow-t is indított, hogy tudatosítsa, népszerűsítse és előmozdítsa a zöldátállást – írták.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.