Hirdetés
Kezdőlap Autóipar Zuhan az autópiac, mert leálltak az ellátási láncok
No menu items!

Zuhan az autópiac, mert leálltak az ellátási láncok

Az autógyártók szerint szerint a szűk keresztmetszetek a jövő évre is kiterjednek majd. Illusztráció: Bigstock

Európában a kilencedik egymást követő hónapban csökkentek az autóeladások márciusban, miután az ukrajnai háború tovább bénította az ellátási láncokat, és rekordszintű inflációt okozott. Mindez a hiány enyhülése után is visszafoghatja a keresletet.

Az európai újautó-regisztrációk márciusban 19 százalékkal 1,13 millió járműre csökkentek, mivel a félvezetők és más alkatrészek hiánya felborítja a termelést – közölte az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA). A hónap csalódást keltő évkezdetet koronázott meg, és hozzájárult az első negyedév 11 százalékos visszaeséséhez. Pedig az autógyártók 2021-ben javuló körülményekre számítottak.

Az alkatrészhiány és az ukrajnai háborúval kapcsolatos termelésleállások korlátozzák az autókínálatot és késleltetik az eladások várható fellendülését” – írta jegyzetében Michael Dean, a Bloomberg Intelligence elemzője.

Oroszország ukrajnai inváziója megzavarta a helyi beszállítókat, ami a Volkswagent és a BMW-t a termelés ideiglenes leállítására kényszerítette. Az autógyártók a félvezetőhiány enyhülésével kapcsolatos várakozásaikat ismét visszavonták, mivel várakozásaik szerint a szűk keresztmetszetek a jövő évre is kiterjednek majd.

És bár a kereslet egyelőre meghaladja a kínálatot, az LMC Automotive előrejelzése szerint az eurozónában a rekordmagas infláció kezdheti befolyásolni a vásárlói döntéseket.

Az európai eladások várhatóan alig javulnak idén, mivel az infláció valószínűleg tompítja majd az alapkeresletet is – írja jelentésében az LMC Automotive. Az elemzőcég mindössze 0,4 százalékra csökkentette a nyugat-európai növekedésre vonatkozó becslését, és arra számít, hogy a kiszállítások száma csupán 10,63 millió lesz, ami jóval elmarad a 14 milliós határtól, amelyre az iparág a járvány előtt számított.

Az euróövezetben a fogyasztói árak márciusban az egy évvel korábbihoz képest rekordszintre, 7,5 százalékra emelkedtek a februári 5,9 százalékról.

A háború az alapkeresletet is rontja majd, a hosszabb-rövidebb ideig tartó magasabb infláció és az alacsonyabb reáljövedelmek révén. Legalábbis egyelőre a kereslet még mindig meghaladja a kínálatot” – közölte az LMC.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pénzpiaci elemző: az MNB kemény üzenetet küldött a kamatemelés mellé

Az infláció folytatólagos emelkedésére, valamint az elhúzódó inflációs kockázatokra tekintettel a várakozásoknál nagyobb mértékben, 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot kedden az MNB Monetárs Tanácsa. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint nem is annyira az emelés ténye, mint a hozzá társuló üzenet ígér szigorítást.

Lassult az infláció Németországban

Németországban a várt emelkedés helyett lassult az infláció júniusban éves összevetésben - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Hírek

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

Drágább lesz a parkolás Budapesten – jön az egységes rendszer

A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is - döntött a Fővárosi Közgyűlés többsége.

Putyin orosz szövetségese szerint Oroszország mindent odadobott a háborúval

Oleg Gyeripaszka milliárdos alumíniumipari mágnás - aki Vlagyimir Putyin közeli szövetségese - kedden helyi újságírókkal beszélgetve az ukrajnai háború ellen emelt szót, és azt sugallta, hogy Oroszország az inváziója után nem lesz nyertes.

Török igen a finn és a svéd NATO-csatlakozásra

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába - jelentette be az észak-atlanti szövetség elnöke, miután a felek aláírták az erről szóló megállapodást a madridi NATO-csúcs keretében.

Erőre kapott a forint a vártnál nagyobb kamatemelés hírére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest az MNB vártnál jelentősebb, 185 bázispontos alapkamatemelésére.

Kína enyhített a beutazók karanténkötelezettségén

Kína csökkentette az országba beutazó külföldiek karanténidejét, ami nagy lépés a több mint két éve bevezetett - meglehetősen szigorú - Covid-szabályok lazításában.

Elf Bart is forgalmazó szlovák cégeket vizsgál a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított különböző típusú elektromos cigarettákat, köztük Elf Bart is forgalmazó két szlovák céggel szemben, mivel feltehetően tisztességtelenül hirdetik a termékeket a magyar fogyasztóknak - közölte a hatóság.

Putyin először lépi át a határt, barátokhoz megy

Vlagyimir Putyin az ukrajnai invázió óta először hagyja el Oroszországot: kedden Tádzsikisztánba utazik, majd Türkmenisztánba látogat a Kaszpi-tengeri országok csúcstalálkozójára. Az orosz elnököt a G20-ak novemberi indonéziai csúcsára is meghívták.

Gazdaság

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Váratlanul nagyot emelt az alapkamaton a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Tovább zuhan a kriptovaluták királya

Az értékéből rohamosan vesztő bitcoin árfolyama valószínűleg 13 ezer dollárig fog lezuhanni, ami közel 40 százalékos csökkenést jelent a jelenlegi szinthez képest - állítja egy amerikai pénzügyi szakértő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom