Page 61 - utazo
P. 61
KALANDOZÓ
ANTALYA – HASZNOS INFÓK
MIKOR JÖJJÜNK?
A mediterrán fekvés miatt egész évben látogatható a régió. A főszezon júniustól augusztusig tart, ekkor 45 fok felett lehet a
nappali hőmérséklet, viszont nagyon kicsi az esély az esőre. Az utószezonban, októberben még elég meleg a tenger egy
nyaraláshoz, de a nappali átlaghőmérséklet 30 fok alá süllyed. Ez a legideálisabb a tengerparti fürdőzésre. A november még
kiváló a városnézéshez, csakúgy, mint a tavasz.
UTAZÁS
A főszezonban a Wizzair és a Sunexpress közvetlen járataival érhetjük el Antalyát. Novembertől a Wizzair már nem repül
(áprilistól indul újra), de a Sunexpress továbbra is foglalható, vagy átszállással a Pegazus – egyébként naponta sokszor
közlekedő – isztambuli gépével érkezhetünk.
A repülőtérről a belvárosba fillérekért jutunk el egy villamossal, a partszakasz városaiba pedig szintén olcsó buszjárat indul.
Egyébként a resortok és a turistacélpontok között is a legjobb megoldás a busz.
ÁRAK
Antalya ugyan nem a legdrágább desztináció, de az óvárosban igen magas ételárakba futhatunk bele. Egy tengeri főételért
tízezer forint feletti összeget is fizethetünk, a vacsora mellé legurított sör is 2500.
A legtöbb bár happy hours akciókkal várja vendégeit, ilyenkor igencsak barátságos árakon ehetünk-ihatunk. Ha az óvárostól
távolabb próbálkozunk valami egyszerű street fooddal, magyar árakon vacsorázhatunk. Az élelmiszerboltok árai sem
magasabbak az itthoniakénál.
MENNYI IDŐRE?
Ha nem a tengerparton napozunk, Antalya nagyjából egy hétre, tíz napra nyújt elég élményt. Ha egynapos kirándulásokkal
bővítjük a programot (pl. Pamukkaléba, kb. 40 euró ebéddel), vagy egy helyi járattal elrepülünk Kappadokiába, akár két hetet
is ki tudunk tölteni.
TÖRÖK KONYHA
Ha azt gondoljuk, a dürümmel, dönerrel, sish kebabbal és baklavával megismertük a helyi gasztonómiát, erősen tévedünk.
Előételként a mártogatósokat, a mezét érdemes kóstolni, a főétel lehet hal, dolma vagy sarma. Népszerű a dió nagyságú
húsgombóc, a köfte, de kecske- és nyúlhúst is szolgálnak fel a jobb éttermekben. Öblítsük le valamelyik első osztályú török
vörösborral. A tea és török kávé pedig kihagyhatatlan része az étkezésnek.
MACSKÁK MINDENHOL
Ne lepődjünk meg, az óváros telis-tele van kóbor kutyákkal és macskákkal. Ne úgy képzeljük el, hogy göthös, lesoványodott
állatok lepték el zombilandként Antalyát. Ápolt, jól táplált, ápolt szőrű cicusok és kutyusok pihennek az utcán, nem
tiltakoznak, ha meg szeretnénk simogatni őket. Sőt, időnként ki is követelik maguknak a törődést. Az éttermek gondoskodnak
róluk, a macskák az éttermi asztalok között is feltűnnek, addig dörgölődznek a vendég lábához, amíg le nem esik egy finom
falat.
61