Page 62 - Layout 1
P. 62
KALANDOZÓ
A GYILKOS-TÓ
LEGENDÁJA
A Gyilkos-tó 1837-ben, egy hatalmas
földcsuszamlás következtében jött
létre. Nevét azonban Fazekas Eszter
tragikus történetéről kapta. A legenda
szerint a szép székely lány a hegyekhez
kiáltott, amikor egy zsiványvezér el-
rabolta. A természet válasza egy pusz-
tító földcsuszamlás volt, amely a tavat
létrehozta. Ha napsütésben a vízbe
nézel, Eszter szürkészöld szeme köszön
vissza.
Fotó: Cohard ADRENALIN
A KIS-COHÁRDON
A Gyilkostó Hoteltől rövid túrával
érhető el a Kis-Cohárd sziklafalán
futó via ferrata útvonal, a Wild Fe-
A Kis-Cohárd renc-emlékút. A 200 méteres, C/B
nehézségű vasalt út 173 métert emel-
kedik az 1344 méteres csúcsig, ahol
egy 160 méter mély szakadék felett
átívelő kötélhíd vár.
A „POKOL KAPUJA”
A BÉKÁS-SZOROSBAN
A Gyilkostó Hoteltől 1,5 kilométerre
húzódik a Békás-szoros, ahol a „Pokol
Kapuja” és az Oltárkő sziklaformái
között sétálhatunk. A szoros pihenői
és kilátópontjai tökéletesek egy kávéra
vagy piknikre, miközben a patak cso-
bogása és a sziklák monumentalitása
lenyűgöző.
A CSORBÍTATLAN
CSORBA
A csorba Erdély egyik legkedveltebb,
savanykás ízvilágú levese, amelyet ha-
gyományosan zöldségekkel, hússal és
A Gyilkos-tó, fotó: Dezső László ecettel vagy korpával ízesítenek. A
név a román ciorbă szóból származik,
ám mára a székely konyha szerves ré-
állomáson keresztül ismerhetjük via ferrata kalandról vagy a Bé- hódításáról, itt minden egy kar- szévé vált. A Gyilkostó Hotel étter-
meg a Gyilkos-tó és a környék kás-szoros sziklavilágának meg- nyújtásnyira van. mében többféle tradicionális csorba
különleges élővilágát, míg csó- közül is választhatunk, megízlelve a
tradicionális helyi levesek különleges
nakba szállva, testközelből cso- A Gyilkostó Hotel ízvilágát.
dálhatjuk a megkövült erdő vízből
meredező titokzatos maradvá-
nyait.
Nem véletlen, hogy a névadó
tótól mindössze 200 méterre fek-
vő Gyilkostó Hotel több mint egy
szállás. Kiindulópont is a Hargita
csodáinak felfedezéséhez: legyen
szó könnyed sétáról, adrenalindús Csorba
62