Page 57 - Layout 1
P. 57

ROVAT-
            Időnként épületlátogatást is szervez-
            nek, érdemes figyelni a honlapjukat
            (www.teatroregioparma.it). Az Opera
            minden évben Verdi-fesztivállal várja
            a zenebarátokat. Verdi, aki Parma kö-
            zelében született, hamar a város „gyer-
            meke” lett. A Nabucco bemutatása
            után Verdi operái különleges prioritást
            élveztek a Regio műsorában, a színház
            a szerző minden művét színpadra ál-
            lította már, még az eredeti változatok
            adaptációját is.
             A város másik nagy szülötte, aki
            szintén ezer szállal kötődik az Ope-
            raházhoz, Arturo Toscanini.
             Akár egy egész napot is el lehet
            tölteni a Palazzo della Pilotta, egy
            1583-ban elkezdett, de soha el nem
            készült hatalmas palotakomplexum
            múzeumaiban és a csodálatos
            könyvtárban. A Nemzeti Archeológiai
            Múzeum, a tipográfus Bodoninak
            emléket állító Museo Bodoniano
            Nyomdamúzeum, a második világ-
            háborúban elpusztult, majd a hat-
            vanas években újjáépített Teatro
            Farnese színház mellett itt találjuk
            a Pármai Nemzeti Galériát is, a gyűj-
            temény gyöngyszeme A kócos nő
            című festmény, melyet Leonardo da
            Vincinek tulajdonítanak.
             Apropó paloták! Nemcsak a Pilotta
            nyűgözi le a turistát, az egyik leg-
            impozánsabb épület a neoklasszi-
            cista Palazzo del Governatore, az
            1561-ben épült Palazzo Ducale ud-
            varán impozáns barokk szökőkút
            áll, a városházaként üzemelő rene-
            szánsz Palazzo del Comune.
             Parma nemcsak műemlékeiről,
            macskaköves középkori utcáiról híres,
            gasztronómiája is egyedülálló. A ré-
            gióban készülő oltalom alatt álló fi-
            nomságok közé tartozik a parmezán,
            a Parmigiano Reggiano keménysajt,
            a Prosciutto di Parma, vagyis a pár-
            mai sonka,  a Culatello di Zibello (comb-
            sonka) vagy a Felino szalámi. De Parma
            és környéke híres az itt készült száraz-
            tésztákról, a paradicsom- és halkon-
            zervről.
             A város nevezetességei egy nap
            alatt megtekinthetők, de egy kényel-
            mes, kóstolókkal egybekötött láto-
            gatásra érdemes két napot szánni.

                                                                                                              57
   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62