Page 57 - Layout 1
P. 57
ROVAT-
Időnként épületlátogatást is szervez-
nek, érdemes figyelni a honlapjukat
(www.teatroregioparma.it). Az Opera
minden évben Verdi-fesztivállal várja
a zenebarátokat. Verdi, aki Parma kö-
zelében született, hamar a város „gyer-
meke” lett. A Nabucco bemutatása
után Verdi operái különleges prioritást
élveztek a Regio műsorában, a színház
a szerző minden művét színpadra ál-
lította már, még az eredeti változatok
adaptációját is.
A város másik nagy szülötte, aki
szintén ezer szállal kötődik az Ope-
raházhoz, Arturo Toscanini.
Akár egy egész napot is el lehet
tölteni a Palazzo della Pilotta, egy
1583-ban elkezdett, de soha el nem
készült hatalmas palotakomplexum
múzeumaiban és a csodálatos
könyvtárban. A Nemzeti Archeológiai
Múzeum, a tipográfus Bodoninak
emléket állító Museo Bodoniano
Nyomdamúzeum, a második világ-
háborúban elpusztult, majd a hat-
vanas években újjáépített Teatro
Farnese színház mellett itt találjuk
a Pármai Nemzeti Galériát is, a gyűj-
temény gyöngyszeme A kócos nő
című festmény, melyet Leonardo da
Vincinek tulajdonítanak.
Apropó paloták! Nemcsak a Pilotta
nyűgözi le a turistát, az egyik leg-
impozánsabb épület a neoklasszi-
cista Palazzo del Governatore, az
1561-ben épült Palazzo Ducale ud-
varán impozáns barokk szökőkút
áll, a városházaként üzemelő rene-
szánsz Palazzo del Comune.
Parma nemcsak műemlékeiről,
macskaköves középkori utcáiról híres,
gasztronómiája is egyedülálló. A ré-
gióban készülő oltalom alatt álló fi-
nomságok közé tartozik a parmezán,
a Parmigiano Reggiano keménysajt,
a Prosciutto di Parma, vagyis a pár-
mai sonka, a Culatello di Zibello (comb-
sonka) vagy a Felino szalámi. De Parma
és környéke híres az itt készült száraz-
tésztákról, a paradicsom- és halkon-
zervről.
A város nevezetességei egy nap
alatt megtekinthetők, de egy kényel-
mes, kóstolókkal egybekötött láto-
gatásra érdemes két napot szánni.
57