Page 39 - utazo
P. 39
GASZTRO
Erdélyben, a Székelyföldön ma már minden adott ahhoz, hogy a térség visszake-
rüljön a nemzetközi gasztronómiai térképre, mint egy új, mégis időtlen desztináció
– mondja Trucza Adorján, a Taste of Transylvania Gasztrofesztivál megálmodója
és fő szervezője, aki támpontokat is ad ahhoz, hogy gasztronómiai szempontból
is miért kihagyhatatlan egy erdélyi utazás.
– Mi a különbség az erdélyi és mi a legnagyobb különbség a pirospaprikánk a fokhagyma. Mi tuti receptje, és mindenki meg
a székely konyha között? magyar és az erdélyi konyha kö- ezt tettük a kolbászainkba, a fel- van győződve, hogy az övé a leg-
– A székely konyha az erdélyi zött? vágottjainkba, de Magyarországon jobb. Ha nézzük bárhol a világot
konyhának a része. Erdélyben – A magyar konyha inkább a nyu- elképzelhetetlen paprika nélkül fel- a gasztronómiát, és nem az új
mindig több nép élt együtt, ezek gat-európaiból táplálkozott, benne vágottat készíteni. konyháról beszélgetünk, hanem
egymásból gazdagodtak, és egy- sok osztrák hatással. A Monarchia Az egyik jellegzetes ételünk, a amit a nép evett, akkor alapvetően
mást gazdagították kulturálisan, sok mindent átformált, például zakuszka is török-örmény gyökerű. mindenhol a túlélés volt az alap.
gazdaságilag és a gasztronó- ennek révén sokkal zsírosabban Ilyen zöldségkrémeket az egész Nem azért főztek az emberek úgy,
miájukban is. Ezért a székely főztek a magyarok. A későbbi idő- Közel-Keleten mindenhol készíte- ahogy főztek, mert ahhoz volt
konyhában is rengeteg hatás van, ben pedig osztrák hatásra terjedt nek. Nyilván nem kiforrott recep- kedvük, vagy mert az volt a trendi,
amit a románoktól, a szászoktól, el a panírozás, ami sajnos már teket hoztak ide, hanem az em- hanem azért főztek szezonálisan,
a cigányoktól vagy az örmények- Erdélyben is erőteljes trend, és berek azzal dolgoztak, amit a nél- mert túl kellett élni valamit. Amikor
től vettek át. De a gyergyói szé- így számunkra is kihívás, hogy külöző paraszti konyha és a sze- egy zöldségnek szezonja volt, az
kelyek nem azt főzik, mint az ud- visszaszorítsuk. Erdélyre inkább zon megengedett. Ezeket tovább akkor volt a legjobb érettségi for-
varhelyszékiek. Udvarhelyszéken a keleti és a déli gasztronómia finomították az egyes régiók a sa- májában, és azt kezdték felhasz-
például sokkal több füstöltet esz- hatott. A töltött káposzta a Kö- ját hagyományaik és lehetőségeik nálni sokféle módon. Idővel rájöt-
nek, de Udvarhely környékén, az zel-Keletről indult, a törökökön és szerint. A zakuszka alapja a pad- tek az emberek, hogy vannak kü-
Al-Gyergyóban nincsen lepény- az örményeken keresztül jött be lizsán meg a pritaminpaprika, és lönböző tartósítási módszerek,
kultúra. Erdélybe, és így ment tovább Ma- van, ahol gombát tesznek bele, például a fermentálás, így sokáig
gyarországra is a szárma készí- máshol babot, hagymát, paradi- el lehet tartani a hirtelen megter-
– Miközben mindkettő ismeri a tése. Sok török hatás van az erdélyi csomot. Én azt szoktam mondani, mett nagy adag zöldségeket.
nagy klasszikusnak számító gu- vagy a romániai ételekben. Mi hogy itt Erdélyben a zakuszka
lyást vagy a székelykáposztát, nem használunk annyi pirospap- olyan, mint Magyarországon a – Említsünk egy-két olyan er-
csak legfeljebb az ízesítés más, rikát, mint Magyarországon, a mi halászlé: mindenkinek van egy délyi ételt, amit egy magyarnak
39