Page 39 - utazo
P. 39

GASZTRO



































            Erdélyben, a Székelyföldön ma már minden adott ahhoz, hogy a térség visszake-
            rüljön a nemzetközi gasztronómiai térképre, mint egy új, mégis időtlen desztináció

            – mondja Trucza Adorján, a Taste of Transylvania Gasztrofesztivál megálmodója
            és fő szervezője, aki támpontokat is ad ahhoz, hogy gasztronómiai szempontból
            is miért kihagyhatatlan egy erdélyi utazás.


            – Mi a különbség az erdélyi és  mi a legnagyobb különbség a  pirospaprikánk a fokhagyma. Mi  tuti receptje, és mindenki meg
            a székely konyha között?   magyar és az erdélyi konyha kö-  ezt tettük a kolbászainkba, a fel-  van győződve, hogy az övé a leg-
            – A székely konyha az erdélyi  zött?               vágottjainkba, de Magyarországon  jobb. Ha nézzük bárhol a világot
            konyhának a része. Erdélyben  – A magyar konyha inkább a nyu-  elképzelhetetlen paprika nélkül fel-  a gasztronómiát, és nem az új
            mindig több nép élt együtt, ezek  gat-európaiból táplálkozott, benne  vágottat készíteni.   konyháról beszélgetünk, hanem
            egymásból gazdagodtak, és egy-  sok osztrák hatással. A Monarchia   Az egyik jellegzetes ételünk, a  amit a nép evett, akkor alapvetően
            mást gazdagították kulturálisan,  sok mindent átformált, például  zakuszka is török-örmény gyökerű.  mindenhol a túlélés volt az alap.
            gazdaságilag és a gasztronó-  ennek révén sokkal zsírosabban  Ilyen zöldségkrémeket az egész  Nem azért főztek az emberek úgy,
            miájukban is. Ezért a székely  főztek a magyarok. A későbbi idő-  Közel-Keleten mindenhol készíte-  ahogy főztek, mert ahhoz volt
            konyhában is rengeteg hatás van,  ben pedig osztrák hatásra terjedt  nek. Nyilván nem kiforrott recep-  kedvük, vagy mert az volt a trendi,
            amit a románoktól, a szászoktól,  el a panírozás, ami sajnos már  teket hoztak ide, hanem az em-  hanem azért főztek szezonálisan,
            a cigányoktól vagy az örmények-  Erdélyben is erőteljes trend, és  berek azzal dolgoztak, amit a nél-  mert túl kellett élni valamit. Amikor
            től vettek át. De a gyergyói szé-  így számunkra is kihívás, hogy  külöző paraszti konyha és a sze-  egy zöldségnek szezonja volt, az
            kelyek nem azt főzik, mint az ud-  visszaszorítsuk. Erdélyre inkább  zon megengedett. Ezeket tovább  akkor volt a legjobb érettségi for-
            varhelyszékiek. Udvarhelyszéken  a keleti és a déli gasztronómia  finomították az egyes régiók a sa-  májában, és azt kezdték felhasz-
            például sokkal több füstöltet esz-  hatott. A töltött káposzta a Kö-  ját hagyományaik és lehetőségeik  nálni sokféle módon. Idővel rájöt-
            nek, de Udvarhely környékén, az  zel-Keletről indult, a törökökön és  szerint. A zakuszka alapja a pad-  tek az emberek, hogy vannak kü-
            Al-Gyergyóban nincsen lepény-  az örményeken keresztül jött be  lizsán meg a pritaminpaprika, és  lönböző tartósítási módszerek,
            kultúra.                 Erdélybe, és így ment tovább Ma-  van, ahol gombát tesznek bele,  például a fermentálás, így sokáig
                                     gyarországra is a szárma készí-  máshol babot, hagymát, paradi-  el lehet tartani a hirtelen megter-
            – Miközben mindkettő ismeri a  tése. Sok török hatás van az erdélyi  csomot. Én azt szoktam mondani,  mett nagy adag zöldségeket.
            nagy klasszikusnak számító gu-  vagy a romániai ételekben. Mi  hogy itt Erdélyben a zakuszka
            lyást vagy a székelykáposztát,  nem használunk annyi pirospap-  olyan, mint Magyarországon a  – Említsünk egy-két olyan er-
            csak legfeljebb az ízesítés más,  rikát, mint Magyarországon, a mi  halászlé: mindenkinek van egy  délyi ételt, amit egy magyarnak

                                                                                                              39
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44