Page 40 - utazo
P. 40
GASZTRO
kulturális sokkot keres,
akkor sok szeretettel
látjuk a jövő évi Taste
of Transylvanián,
ami a legnagyobb
gourmet fesztivál
Romániában, és
2025-ben is a Gyi-
mesi Skanzen Pan-
zióban lesz szeptem-
berben.
– Visszatérve az ajánlott
menüsorra, beszéljünk az
édességekről is.
– A lepényeket emelem ki, amik-
kel főleg Udvarhely környékén, il-
denképpen letve a szász községekben lehet
ajánlom meg- találkozni. Ez nem a kenyérlángos,
ismerni a leveskultúránkat, hanem egy édes változat. Ha a
mert az nagyon gazdag. Egy étel- desszerteket nézzük, akkor ami
Olyan legelőink, dombjaink vannak, archeológus Szilágy megyében a leghangsúlyosabb, az a disz-
érdemes megkóstolnia, ha az amik tökéletesen alkalmasak a az elmúlt negyven évben több nóhoz köthető. Itt tetten érhető
erdélyi vagy a székely konyhát juh, illetve a bárány tartására, és mint 1500 különböző levest írt megint a túlélő konyhák zsenia-
akarja megismerni! ez alapvetően meghatározta a le. Ezért a csorbakultúránkat, litása, hogy mindenből megpró-
– Ha az erdélyi konyhát tekintjük, gasztronómiánkat. Mert a bárány vagyis a leveskultúrát meg kell báltak mindent feldolgozni, és a
akkor nem mehetünk el a puliszka éppen olyan méretű állat, amit kóstolni. Utána sertést, bárányt, disznóból sok mindenre lehetett
mellett, mert az szintén egy török egy család meg tudott enni, hogy- puliszkát, krumpliból készült éte- szert tenni, még süteményt is
hatás, de azt a románok vették ha levágták. Ezért nagyon sok bá- leket javaslok, amiket szintén ér- készíteni. És ezt úgy hívják, hogy
át, és mi a románoktól tanultuk rányos receptünk van, úgy az ün- demes kipróbálni, és ezek ré- hájas tészta. Ez a mi croissant-
el. Székelyföldön és Erdélyben nepi ételekhez, mint a hétközna- giónként változnak. Udvarhelyen unk.
alapvetően elég sok krumplit piakhoz. A sertést egész évben például bárányflekkent ajánlok,
eszünk, de a puliszkát is több he- feldolgozták, és megvolt a rendje, Tordán a jó tordai pecsenyét. A – És mit érdemes inni az au-
lyen fogyasztják az emberek. En- hogy mikor, nagyjából milyen éte- mi fesztiválunkon, a Taste of tentikus menüsorhoz?
nek megint rengeteg változata leket készítettek az egyes részei- Transylvania Gasztrofesztiválon – Sajnos a borkultúra Székely-
van – például a juhtúrós –, mert ből. Tehát amikor a kocsonyának 2022-től kezdődően minden ősz- földön még annyira nem híres,
a délebbre élő embereknek köny- volt a szezonja, vagy a füstölt hú- szel ezeket próbáltuk meg össze- de a Küküllő mentén most már
nyebb volt megtermelni a kukori- soké, akkor ezeket az ételeket ké- gyűjteni. Azért szervezzük ezt a készülnek jó borok, meg a Szi-
cát. A húsfogyasztásban is vannak szítették. De a szalonnát egész fesztivált, hogy ezeket az értéke- lágyságban, a Partiumban is. A
érdekességeink. A marhahúsfo- évben ették. ket egy hétvégére összegyűjtsük Székelyföld azért inkább a pálin-
gyasztásban mi nem járunk élen, egy helyre, és meg tudjuk mutatni. káról volt híres, pálinkát ittak az
mert inkább a tejért tartották a – Ha én mennék Önökhöz Szé- Ott a falusi nénik együtt főznek emberek. Ma az idelátogató tu-
marhát, illetve igavonásra. A XVI. kelyföldre, mi az a menüsor, a Michelin-csillagos séfekkel, mert ristának azt mondom, hogy a
században terjedt el a sertés, és amit mindenképpen érdemes nekünk feltett szándékunk, hogy jobb éttermeknek a pálinkakíná-
ez Magyarországra is igaz, és ami megkóstolnom, mert annyira au- ezt a kettőt egymás mellett mu- lata, a borkínálata vagy akár a
érdekes, a nagyobb sertésfogyasz- tentikus? tassuk meg. Az én értékrendem- kézműves sörei már eljutottak
táshoz az is hozzájárult, hogy a – Én azt mondom, hogy hiteles ben egy jól főző falusi néni ugyan- egy jó szintig, szóval gasztronó-
török megszállás alatt a vallásuk- helyeket kell keresni, olyanokat, úgy érdemel egy Michelin-csilla- miai szempontból is érdemes el-
hoz kötődően a húsa miatt a mar- ahol rövid ellátási láncból szár- got, mint a Michelin által felru- látogatni Erdélybe, Székelyföldre,
hát hurcolták el a törökök. mazó alapanyagokból főznek, és házott séf. Ezért, ha valaki egy ha valaki valami autentikusat és
A másik jellegzetesség a bárány. helyi recepteket használnak. Min- nagyon erős gasztronómiai és finomat szeretne enni-inni.
40