Page 40 - utazo
P. 40

GASZTRO






                                                                                           kulturális sokkot keres,
                                                                                            akkor sok szeretettel
                                                                                            látjuk a jövő évi Taste
                                                                                             of Transylvanián,
                                                                                             ami a legnagyobb
                                                                                             gourmet fesztivál
                                                                                             Romániában, és
                                                                                             2025-ben is a Gyi-
                                                                                             mesi Skanzen Pan-
                                                                                            zióban lesz szeptem-
                                                                                            berben.

                                                                                         – Visszatérve az ajánlott
                                                                                      menüsorra, beszéljünk az
                                                                                    édességekről is.
                                                                                   – A lepényeket emelem ki, amik-
                                                                                   kel főleg Udvarhely környékén, il-
                                                                         denképpen  letve a szász községekben lehet
                                                                    ajánlom  meg-  találkozni. Ez nem a kenyérlángos,
                                                              ismerni a leveskultúránkat,  hanem egy édes változat. Ha a
                                                          mert az nagyon gazdag. Egy étel-  desszerteket nézzük, akkor ami
                                Olyan legelőink, dombjaink vannak,  archeológus Szilágy megyében  a leghangsúlyosabb, az a disz-
       érdemes megkóstolnia, ha az  amik tökéletesen alkalmasak a  az elmúlt negyven évben több  nóhoz köthető. Itt tetten érhető
       erdélyi vagy a székely konyhát  juh, illetve a bárány tartására, és  mint 1500 különböző levest írt  megint a túlélő konyhák zsenia-
       akarja megismerni!       ez alapvetően meghatározta a  le. Ezért a csorbakultúránkat,  litása, hogy mindenből megpró-
       – Ha az erdélyi konyhát tekintjük,  gasztronómiánkat. Mert a bárány  vagyis a leveskultúrát meg kell  báltak mindent feldolgozni, és a
       akkor nem mehetünk el a puliszka  éppen olyan méretű állat, amit  kóstolni. Utána sertést, bárányt,  disznóból sok mindenre lehetett
       mellett, mert az szintén egy török  egy család meg tudott enni, hogy-  puliszkát, krumpliból készült éte-  szert tenni, még süteményt is
       hatás, de azt a románok vették  ha levágták. Ezért nagyon sok bá-  leket javaslok, amiket szintén ér-  készíteni. És ezt úgy hívják, hogy
       át, és mi a románoktól tanultuk  rányos receptünk van, úgy az ün-  demes kipróbálni, és ezek ré-  hájas tészta. Ez a mi croissant-
       el. Székelyföldön és Erdélyben  nepi ételekhez, mint a hétközna-  giónként változnak. Udvarhelyen  unk.
       alapvetően elég sok krumplit  piakhoz. A sertést egész évben  például bárányflekkent ajánlok,
       eszünk, de a puliszkát is több he-  feldolgozták, és megvolt a rendje,  Tordán a jó tordai pecsenyét. A  – És mit érdemes inni az au-
       lyen fogyasztják az emberek. En-  hogy mikor, nagyjából milyen éte-  mi fesztiválunkon, a Taste of  tentikus menüsorhoz?
       nek megint rengeteg változata  leket készítettek az egyes részei-  Transylvania Gasztrofesztiválon  – Sajnos a borkultúra Székely-
       van – például a juhtúrós –, mert  ből. Tehát amikor a kocsonyának  2022-től kezdődően minden ősz-  földön még annyira nem híres,
       a délebbre élő embereknek köny-  volt a szezonja, vagy a füstölt hú-  szel ezeket próbáltuk meg össze-  de a Küküllő mentén most már
       nyebb volt megtermelni a kukori-  soké, akkor ezeket az ételeket ké-  gyűjteni. Azért szervezzük ezt a  készülnek jó borok, meg a Szi-
       cát. A húsfogyasztásban is vannak  szítették. De a szalonnát egész  fesztivált, hogy ezeket az értéke-  lágyságban, a Partiumban is. A
       érdekességeink. A marhahúsfo-  évben ették.        ket egy hétvégére összegyűjtsük  Székelyföld azért inkább a pálin-
       gyasztásban mi nem járunk élen,                    egy helyre, és meg tudjuk mutatni.  káról volt híres, pálinkát ittak az
       mert inkább a tejért tartották a  – Ha én mennék Önökhöz Szé-  Ott a falusi nénik együtt főznek  emberek. Ma az idelátogató tu-
       marhát, illetve igavonásra. A XVI.  kelyföldre, mi az a menüsor,  a Michelin-csillagos séfekkel, mert  ristának azt mondom, hogy a
       században terjedt el a sertés, és  amit mindenképpen érdemes  nekünk feltett szándékunk, hogy  jobb éttermeknek a pálinkakíná-
       ez Magyarországra is igaz, és ami  megkóstolnom, mert annyira au-  ezt a kettőt egymás mellett mu-  lata, a borkínálata vagy akár a
       érdekes, a nagyobb sertésfogyasz-  tentikus?       tassuk meg. Az én értékrendem-  kézműves sörei már eljutottak
       táshoz az is hozzájárult, hogy a  – Én azt mondom, hogy hiteles  ben egy jól főző falusi néni ugyan-  egy jó szintig, szóval gasztronó-
       török megszállás alatt a vallásuk-  helyeket kell keresni, olyanokat,  úgy érdemel egy Michelin-csilla-  miai szempontból is érdemes el-
       hoz kötődően a húsa miatt a mar-  ahol rövid ellátási láncból szár-  got, mint a Michelin által felru-  látogatni Erdélybe, Székelyföldre,
       hát hurcolták el a törökök.    mazó alapanyagokból főznek, és  házott séf. Ezért, ha valaki egy  ha valaki valami autentikusat és
        A másik jellegzetesség a bárány.  helyi recepteket használnak. Min-  nagyon erős gasztronómiai és  finomat szeretne enni-inni.

       40
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45