Page 90 - Layout 1
P. 90

CÍMLAPSZTORI













                                                                                   GASZTRONÓMIA


                                                                                   Mázlisták az argentinok, hogy a világ
                                                                                   legjobb marhahúsával rendelkeznek,
                                                                                   ugyanis főzni egyáltalán nem tudnak.
                                                                                   A tortilla és az empenada finom, de
                                                                                   ahhoz nem kell főzőtudomány. Zsi-
                                                                                   gerből irtóznak a fűszerektől, a leg-
                                                                                   nemesebb ételek is íztelenek. Itt jön a
                                                                                   képbe a marhahús, ugyanis azt nem
                                                                                   kell fűszerezni, anélkül is tökéletes. A
                                                                                   szószokkal annál inkább bajban vannak,
                                                                                   Iguazú kivételével sehol nem tudtak
                                                                                   a húshoz passzoló mártást ajánlani
                                                                                   (Saltában majdnem összejött egy bors-
                                                                                   mártás). Talán ezért is volt olyan fel-
                                                                                   üdülés az Aqua étterem Puerto Igua-
                                                                                   zúban, ott még a köretek is mívesek
       BUENOS AIRES             lyesnek tartják, de semmilyen in-  Perón a téren összegyűlt szen-  voltak! A parrilla ma már grillhúsét-
       EVITÁVAL ÉS              cidensbe nem futottunk bele, egy  vedélyes tömeghez. Jellegzetes   termet jelent, de eredetileg így hívják
       A REMÉNY                 életteli, vidám nagyváros. Picit  színe 1873-ból, Domingo Faus-  magát a tűzhelyet, amin készül a hús.
                                                                                   A carne Argentínában mindig marhát
       ACÉLVIRÁGÁVAL            zavaró, hogy ötpercenként pénz-  tino Sarmiento elnökségének   jelent, de mindenféle egyéb húst jól
       A fővárosnak két reptere is van,  váltást ajánl valaki (lásd keretes  idejéből származik, amikor állí-  tudnak elkészíteni, ha van nyílt láng
                                                                                   a közelben. Ezeket ráadásul csak sózni
       a már említett EZE (Ministro Pis-  írásunkat), de meg lehet szokni.   tólag a meszet ökörvérrel ke-  kell, különös fűszerezést nem igényel-
       tarini International Airport) és a   A főváros első számú turista-  verték a jobb víztaszítás és kö-  nek. (Az egy főre jutó évi húsfogyasztás
       kisebb, de a városhoz sokkal kö-  célpontja a La Boca. Első lakosai  tőképesség miatt.   Argentínában közel 60 kiló, ezt az
                                                                                   egész világon csak a szomszédos Uru-
       zelebb fekvő Aeroparque Inter-  Spanyolországból és Olasz-  A világ egyik legjobb operahá-  guay veri.)
       nacional Jorge Newbery. Utóbbira  országból érkező bevándorlók  zaként tartják számon a Teatro   Bélszínt, bife de lomót Argentínában
                                                                                   teljesen felesleges rendelni. Az argentin
       érkeztünk Patagóniából, ráadásul  voltak, akik 1880 és 1930 között  Colónt, 1908-ban avatták fel, kö-  marha olyan jó minőségű, hogy az
       nem is először, mert a gépünket  érkeztek, főleg Olaszországból,  zel húsz évig tartó építkezés   Európában legdrágább vágatát sokszor
       odaúton visszafordították arra  Genovából. A kikötőben dolgozó  után. 2500 nézőt tud befogadni,   kanállal is lehet szeletelni, és olyan
                                                                                   omlós, hogy egyszerűen nincs húsál-
       hivatkozva, hogy az El Calafate  munkások a maradék festéket,  a színpad 36 méter széles, 35  laga. Izgalmasabb a bife de chorizo, a
       reptér nem teljesíti a tűzbiztonsági  amivel a hajókat festették, haza-  méter mély és 48 méter magas.   hátszín, a hús szélén hagyott, azzal
       feltételeket, mint később kiderült,  vitték, és felhasználták a saját  A világ egyik legnagyobb és leg-  együtt grillezett, így a zamatért felelős
                                                                                   zsírdarabbal. Hasonló, valamivel szá-
       elromlott a tűzoltóautó.    házukon. Egyszerre azonban so-  jobb akusztikájú operaháza. Ér-  razabb darab a bife ancho, ami körül-
        A város alapításának 400. év-  sem tudtak annyi festékhez jutni,  dekesség, hogy az első emeleten   belül a francia entecote helyi meg-
                                                                                   felelője.
       fordulójára emelt Obeliszk kör-  hogy az az egész házra elég le-  rögtön Liszt Ferenc szobra fo-  Imádják az olasz ételeket, a pizzájuk
       nyékén laktunk a központban,  gyen, így minden fal, ajtó, ablak  gadja a látogatót. Félóránként   ehető, hatalmas adag, de még egy
       már jó előre beszereztük és fel-  más és más színt kapott. Tény,  indul vezetett túra, a mienk elvileg   gyenge rómait sem tud megközelíteni
                                                                                   ízben. A tésztáik teljesen felejtősek.
       töltöttük a SUBE-kártyát, így köny-  ez a város legszínesebb negyede.  angol nyelvű volt, de az idegen-  A hamburger viszont egész rendben
       nyedén eljutottunk busszal a ho-  A képet árnyalja, hogy a turista-  vezető egy mukkot sem tudott   van, bár néha egy-egy bele nem illő
       telbe (itt egyébként működik az  buszok ezrével szállítják ide a lá-  a spanyolon kívül.   adalékkal sikerül elrontani.
                                                                                   Buenos Airesben igazi felüdülés volt,
       Uber is).                togatókat, így a környék zsúfolt,   Az egykori Gran Splendid Szín-  hogy a nyugati gyorsétteremláncok
        Buenos Aires nyüzsgő nagy-  élvezhetetlen és drága. Az El Ca-  házból alakították ki a világ egyik   képviseltetik magukat, ráadásul a ná-
                                                                                   lunk megszokott minőségben és ára-
       város sok-sok sétálóutcával, szí-  minito sétálóutca mindezek elle-  legkülönlegesebb könyvesboltját  kon.
       nes negyedekkel, birodalmi lép-  nére kötelező látnivaló!   Recoleta városrészben. Argenti-  Az argentin borok messze földön hí-
       tékű épületekkel. Szokás Dél-  A „rózsaszín ház”, vagyis az  nában először ebben az épületben   resek, különösen a Mendoza környékén
                                                                                   termettek. A meglepő viszont, hogy
       Amerika Párizsának hívni, külsőre  elnöki palota a Plaza de Mayo  mutatták be az első hangosfilmet   az argentin rövidital egy olasz kese-
       engem inkább Bronxra vagy egy-  terén emelkedik, Buenos Aires  1929-ben, és az Odeon Studio is   rűlikőr, a fernet. Magában egész iható,
                                                                                   de az igazán elszántak kólával vegyítik,
       egy lepukkantabb manhattani  egyik emblematikus épülete. Er-  itt üzemelt.   úgy már borzalmas, ráadásul úgy hab-
       környékre emlékeztetett. Veszé-  kélyéről szólt szívhez szólón Eva   Ha már Recoleta negyed, ennek   zik, mint az Ultra mosószer.

       90
   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95