Page 44 - Layout 1
P. 44
GASZTRO
MENTES LAKOMA
ÍGY VARÁZSOLJ ELLENÁLLHATATLAN KERTI PARTIT ÉTELÉRZÉKENYSÉGGEL
Képzeld el, ahogy a naplemente narancsos fénye megcsillan a kerti asztalon, ahol
színes tálakban gluténmentes falafel, tejmentes mangósörbet és adalékmentes fű-
szeres grillzöldségek illatoznak. A vendégek, akik sosem kóstoltak „mentes” fogáso-
kat, elragadtatva falatoznak, és a nevetésük betölti az estét. 2025-ben az ételérzé-
kenységek nem akadályozzák a gasztrokalandokat – sőt, egy kerti parti tökéletes
alkalom, hogy megmutasd: a mentes ételek is lehetnek ellenállhatatlanok! Az Utazó
most elkalauzol, hogyan varázsolj teljes élvezeti értékű lakomát, amely mindenkit le-
vesz a lábáról, még azokat is, akik nem szoktak hozzá az ilyen fogásokhoz.
ÉTELÉRZÉKENY- ciók is egyre elterjedtebbek. Egy tással, gondos tervezéssel és a tálalás. Egy kerti parti ideális
SÉGEK: KIHÍVÁS kerti parti szervezésekor ezek természet színeivel, ízeivel. terep, hogy megmutasd: a men-
VAGY LEHETŐSÉG? komoly fejtörést okozhatnak: Az ételérzékenységek kihívásai tes étkezés nem lemondás, ha-
A Szafi 2022-es felmérése sze- hogyan kerüljük el a kereszt- – például a glutén rejtett jelenléte nem új dimenzió, ahol a színek,
rint Magyarországon a lakosság szennyeződést, miként biztosít- a fűszerekben, a tejfehérje a kész textúrák és ízek harmóniája min-
15-20%-a küzd valamilyen étel- sunk adalékmentes fogásokat, szószokban vagy az ízfokozók a denkit elcsábít. Íme, hogyan szer-
érzékenységgel, a glutén- és lak- és hogyan tegyük az ételeket bolti pácokban – nem leküzdhe- vezz olyan lakomát, amely étel-
tózintolerancia a leggyakoribb, olyan vonzóvá, hogy a „hagyo- tetlenek. A kulcs a friss, helyi érzékenységgel is felejthetetlen,
de a hisztaminérzékenység és mányos” ízeket kedvelők is el- alapanyagok, az egyszerű, de me- és mit kínálj, hogy a szkeptikus
az adalékanyagokra való reak- ámuljanak? A válasz: kreativi- rész fűszerezés és a látványos vendégek is rajongóvá váljanak!
44