Page 45 - Layout 1
P. 45

GASZTRO

            A MENTES KERTI PARTI TITKA:
            TERVEZÉS ÉS KREATIVITÁS

                    Ismerd a vendégeid igényeit
            1.
                   Mielőtt nekilátsz a menütervezésnek, kérdezd meg
               a vendégeket az ételérzékenységeikről. A glutén-,
               tej-, tojás- vagy hisztaminérzékenység mellett figyelj
               az allergiákra (pl. diófélék, szója) és az adalékanyag-
               érzékenységre. Készíts egy listát, és jelöld, mely fo-
               gások felelnek meg minden igénynek. Ha valaki nem
               ételérzékeny, az ő tányérjukat „felturbózhatod” ha-
               gyományos elemekkel (pl. kenyérrel), de a mentes
               alapmenü legyen mindenki számára élvezhető. Kom-
               munikáld, hogy a fogások adalékmentesek és helyi
               alapanyagokból készülnek – ez nemcsak megnyug-
               tatja a vendégeket, hanem prémium érzetet kelt.

            TIPP: Használj kis táblácskákat az ételek mellé, amelyek
            jelzik, mi mentes (pl. „Gluténmentes”, „Tejmentes”), így
            mindenki nyugodtan válogathat.

                    Varázsolj színekkel és textúrákkal
            2.
                   A mentes ételek titka a látvány. Egy kertiparti-asztalon  KERTIPARTI-MENÜ: MENTES FOGÁSOK, AMELYEK
               a színes tálak – élénkpiros sült paprika, smaragdzöld  MINDENKIT ELCSÁBÍTANAK
               avokádókrém, aranysárga kurkumás hummusz – azon-
               nal felkeltik az érdeklődést. Használj szezonális helyi   ELŐÉTELEK: FALATOK, AMELYEK MEGADJÁK AZ ALAPHANGOT
               zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek természetesen
               adalékmentesek. A textúrák is kulcsfontosságúak: a   Gluténmentes falafeltál: Készíts csicseriborsóból falafelt, fűszerezd korianderrel
               ropogós grillezett cukkini, a krémes kókusztejes curry   és római köménnyel, majd tálald tahiniszósszal és színes zöldségekkel (sár-
               és a pirított magvak kombinációja olyan élményt nyújt,   garépa, uborka, retek). A ropogós golyók és a krémes mártás mindenkit
               hogy senki nem érzi „hiányosnak” az ételt. A tálalás le-  lenyűgöz. Költség: ~2000 Ft/10 adag.
               gyen rusztikus, de elegáns: fatálcák, színes kerámiák
               és friss fűszernövények fokozzák az étvágyat.   Tejmentes avokádókrém tortillachipsszel: Pürésíts avokádót lime-mal, fok-
                                                        hagymával és friss korianderrel, majd kínáld gluténmentes kukoricachipsszel.
            TIPP: Szerezz be egy budapesti piacról (pl. Hunyadi téri   A krémes, pikáns íz univerzális kedvenc. Költség: ~1500 Ft/8 adag.
            piac) friss zsályát vagy bazsalikomot, és díszítsd vele a
            tálakat – az illat és a látvány mindenkit levesz a lábáról!   TIPP: A falafelt süsd meg előre, és tartsd melegen egy hordozható sütőben,
                                                        hogy frissen tálalhasd.
                    Egyszerű, de merész ízek
            3.                                          FŐÉTELEK: SZÍNES ÉS LAKTATÓ FOGÁSOK
                    Az adalékmentes fűszerezés nem jelenti az ízek feladását.
               Használj friss fűszernövényeket (rozmaring, koriander),
               természetes ízfokozókat (citromhéj, fokhagyma) és al-  Grillezett zöldségnyársak quinoasalátával: Szúrj nyársra cukkinit, padlizsánt,
               ternatív alapanyagokat (pl. kókusztej, tahini). A mentes   paprikát és gombát, locsold meg olívaolajjal, és fűszerezd rozmaringgal.
               fogások akkor nyerik meg a szkeptikusokat, ha az ízek   Tálald gluténmentes quinoával, amelyhez keverj gránátalmamagokat és men-
               intenzívek és ismerősek. Például egy gluténmentes,   taleveleket. A színek és ízek harmóniája mindenkit elragadtat. Költség: ~3000
               tejmentes pad thai tamarindszósszal és pirított kesu-  Ft/10 adag.
               dióval ugyanolyan izgalmas, mint a hagyományos vál-
               tozat. A desszertekhez válassz természetes édesítőket,   Tejmentes kókusztejes csirkecurry: Főzz illatos curryt kókusztejjel, kurkumával
               mint a méz vagy a datolya, és kísérletezz krémes ala-  és gyömbérrel, adj hozzá csirkét (vagy tofut vegán opcióként) és édesburgonyát.
               pokkal, például avokádóval vagy kesudióval.   A gluténmentes basmati rizzsel tálalva egzotikus, de ismerős élmény. Költség:
                                                        ~4000 Ft/10 adag.
            TIPP: Ellenőrizd a fűszerek csomagolását, hogy glutén-
            vagy adalékmentesek legyenek – a Naturbit vagy a   TIPP: Készíts külön tálakat a vegán és húsos curryből, hogy mindenki vá-
            Kotányi kínál megbízható opciókat.          laszthasson.

                                                                                                              45
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50