Page 45 - Layout 1
P. 45
GASZTRO
A MENTES KERTI PARTI TITKA:
TERVEZÉS ÉS KREATIVITÁS
Ismerd a vendégeid igényeit
1.
Mielőtt nekilátsz a menütervezésnek, kérdezd meg
a vendégeket az ételérzékenységeikről. A glutén-,
tej-, tojás- vagy hisztaminérzékenység mellett figyelj
az allergiákra (pl. diófélék, szója) és az adalékanyag-
érzékenységre. Készíts egy listát, és jelöld, mely fo-
gások felelnek meg minden igénynek. Ha valaki nem
ételérzékeny, az ő tányérjukat „felturbózhatod” ha-
gyományos elemekkel (pl. kenyérrel), de a mentes
alapmenü legyen mindenki számára élvezhető. Kom-
munikáld, hogy a fogások adalékmentesek és helyi
alapanyagokból készülnek – ez nemcsak megnyug-
tatja a vendégeket, hanem prémium érzetet kelt.
TIPP: Használj kis táblácskákat az ételek mellé, amelyek
jelzik, mi mentes (pl. „Gluténmentes”, „Tejmentes”), így
mindenki nyugodtan válogathat.
Varázsolj színekkel és textúrákkal
2.
A mentes ételek titka a látvány. Egy kertiparti-asztalon KERTIPARTI-MENÜ: MENTES FOGÁSOK, AMELYEK
a színes tálak – élénkpiros sült paprika, smaragdzöld MINDENKIT ELCSÁBÍTANAK
avokádókrém, aranysárga kurkumás hummusz – azon-
nal felkeltik az érdeklődést. Használj szezonális helyi ELŐÉTELEK: FALATOK, AMELYEK MEGADJÁK AZ ALAPHANGOT
zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek természetesen
adalékmentesek. A textúrák is kulcsfontosságúak: a Gluténmentes falafeltál: Készíts csicseriborsóból falafelt, fűszerezd korianderrel
ropogós grillezett cukkini, a krémes kókusztejes curry és római köménnyel, majd tálald tahiniszósszal és színes zöldségekkel (sár-
és a pirított magvak kombinációja olyan élményt nyújt, garépa, uborka, retek). A ropogós golyók és a krémes mártás mindenkit
hogy senki nem érzi „hiányosnak” az ételt. A tálalás le- lenyűgöz. Költség: ~2000 Ft/10 adag.
gyen rusztikus, de elegáns: fatálcák, színes kerámiák
és friss fűszernövények fokozzák az étvágyat. Tejmentes avokádókrém tortillachipsszel: Pürésíts avokádót lime-mal, fok-
hagymával és friss korianderrel, majd kínáld gluténmentes kukoricachipsszel.
TIPP: Szerezz be egy budapesti piacról (pl. Hunyadi téri A krémes, pikáns íz univerzális kedvenc. Költség: ~1500 Ft/8 adag.
piac) friss zsályát vagy bazsalikomot, és díszítsd vele a
tálakat – az illat és a látvány mindenkit levesz a lábáról! TIPP: A falafelt süsd meg előre, és tartsd melegen egy hordozható sütőben,
hogy frissen tálalhasd.
Egyszerű, de merész ízek
3. FŐÉTELEK: SZÍNES ÉS LAKTATÓ FOGÁSOK
Az adalékmentes fűszerezés nem jelenti az ízek feladását.
Használj friss fűszernövényeket (rozmaring, koriander),
természetes ízfokozókat (citromhéj, fokhagyma) és al- Grillezett zöldségnyársak quinoasalátával: Szúrj nyársra cukkinit, padlizsánt,
ternatív alapanyagokat (pl. kókusztej, tahini). A mentes paprikát és gombát, locsold meg olívaolajjal, és fűszerezd rozmaringgal.
fogások akkor nyerik meg a szkeptikusokat, ha az ízek Tálald gluténmentes quinoával, amelyhez keverj gránátalmamagokat és men-
intenzívek és ismerősek. Például egy gluténmentes, taleveleket. A színek és ízek harmóniája mindenkit elragadtat. Költség: ~3000
tejmentes pad thai tamarindszósszal és pirított kesu- Ft/10 adag.
dióval ugyanolyan izgalmas, mint a hagyományos vál-
tozat. A desszertekhez válassz természetes édesítőket, Tejmentes kókusztejes csirkecurry: Főzz illatos curryt kókusztejjel, kurkumával
mint a méz vagy a datolya, és kísérletezz krémes ala- és gyömbérrel, adj hozzá csirkét (vagy tofut vegán opcióként) és édesburgonyát.
pokkal, például avokádóval vagy kesudióval. A gluténmentes basmati rizzsel tálalva egzotikus, de ismerős élmény. Költség:
~4000 Ft/10 adag.
TIPP: Ellenőrizd a fűszerek csomagolását, hogy glutén-
vagy adalékmentesek legyenek – a Naturbit vagy a TIPP: Készíts külön tálakat a vegán és húsos curryből, hogy mindenki vá-
Kotányi kínál megbízható opciókat. laszthasson.
45