Page 117 - zold
P. 117

SIKERES ZÖLD MEGOLDÁSOK




                   ki ezeket a sorokat olvassa,
                   annak az ETZ ajánlása szerint
             Aaz étterembe lépve akár már
             egy hónap múlva sem érdemes
             ugyanezeket az ételsorokat keresnie.
             Mondván: mivel mélyen a régióban
             gyökerezik konyhájuk, annak alapját
             a maguk által termesztett, vagy a
             Nürnbergben és környékén termő,
             onnan származó termékek képezik.
             Mivel ezek közül többet aznap dol-
             goznak fel, a napi kínálat még az
             időjárási viszonyoktól is nagyban
             függ. Nem véletlenül sokatmondó
             az étterem neve, hiszen az ETZ a
             frank dialektusból ered, és nagyjából
             annyit tesz, hogy „Most”.
               Igaz, Budapestről közvetlenül az
             étteremhez autózva kissé lecsúsz-  A csúcsgasztronómia nürnbergi   formance, nagyjából 4 óra, alatt –
             tunk az aznapi nyitányról, de sze-  színpadán 18 órakor nyílik az ajtó,   az évszaktól és az időjárástól is
             rencsére az ETZ üvegportálján át   és miután minden előre bejelent-  függően – 12-16 (húst is tartalma-
             figyelték érkezésünket, és a séf,   kezett vendég elfoglalta helyét, fél   zó, vagy kérésre vegetáriánus) fo-
             Felix Schneider maga lépett ki elénk   hétre már el is van függönyözve   gást kóstolhatnak végig a kifinomult
             a lefüggönyözött ajtón át. Nemcsak   az étterem. Így teremtve meghitt   ízélményre vágyó vendégek.
             azért, hogy üdvözöljön, hanem azért   hangulatot az apró, de rendkívül   Akik nem is csalódnak, mert Felix
             is, hogy beavasson minket a szó   stílusos helyiségben ahhoz, hogy   Schneider mindig az alapanyagok
             szoros értelmében vett kulissza-  a vendégek az aznap esti ételsor   ízének lényegét kutatva kreálja meg
             titkokba is. Mert az ETZ nem az a   fogásai közül a látványkonyhában   egyedi fogásait. Menüsorai ezért
             hely, ahol az este során folyama-  folyamatosan alkotó szakácsok   tele vannak egyedi ízekkel, és mi-
             tosan váltják egymást a vendégek,   keze alól éppen kikerülő gasztronó-  közben látszólag talán egyszerűnek
             akik maguk választják ki az étlapról,   miai alkotásokat megízlelhessék.   tűnnek, elkészítésük mégis bonyo-
             hogy mit rendelnek.               A különleges gasztronómiai per-  lult eljárásokat és néha napokig
                                                                                tartó munkát igényel. És miközben
                                                                                a fiatal séf képes túllépni a hagyo-
             MICHELIN ZÖLD CSILLAG-KRITÉRIUMOK                                  mányos német ételek alapvetésein,
                                                                                a német gasztronómia gyökereihez
             A Michelin Zöld Csillagot a Michelin-kalauz 2021-es kiadásában     mégis ragaszkodva alkot fenntart-
             vezették be világszerte. A Michelin Zöld Csillag az iparág élvonalába   ható, egészséges fogásokat. Olya-
             tartozó éttermeket emeli ki, a fenntartható gyakorlatuk alapján. Ezek   nokat, amelyek gyakran mégiscsak
             az éttermek mind etikai, mind környezetvédelmi normáikért felelősséget   a hagyományos ízeket idézik, csak
             vállalnak, és fenntartható termelőkkel, illetve beszállítókkal dolgoznak   teljesen más, helyben előállított
             együtt a hulladék elkerülése, valamint a műanyag és más, nem újra-  egészséges alapanyagokból szü-
             hasznosítható anyagok csökkentése vagy akár eltávolítása érdekében   letnek meg.
             az ellátási láncukból. A Michelin zöld csillagos éttermek olyan étkezési   „Úgy gondoljuk, hogy minden ter-
             élményeket kínálnak, amelyek ötvözik a kulináris kiválóságot a kie-  mék fantasztikus, és csak a meg-
             melkedő környezetbarát-elkötelezettséggel, inspirációt jelentve mind   felelő pillanatra van szüksége ahhoz,
             a lelkes gasztronómiai rajongók, mind a vendéglátóipar egésze számára.   hogy tökéletessé váljon valami újfajta
             A Michelin Zöld Csillag odaítélésére nincs konkrét képlet, mivel minden   étel elkészítéséhez – magyarázza
             étterem és az azt körülvevő régió egyedi feltételekkel rendelkezik.    Felix Schneider –, ha ebben a töké-



                                                                                                ZÖLD GOURMET  117
   112   113   114   115   116   117   118   119   120   121   122