Page 17 - Layout 1
P. 17

BORBARÁT



            Nincs még egy ország, ahol ennyire
            közel lenne egymáshoz ennyi karak-
            teres borvidék. A tokaji elegancia, a
            villányi tüzes lendület, az egri harmó-

            niára törekvés, a badacsonyi vulkani-
            kus mélység és a szekszárdi selymes
            vörösek világa öt külön univerzum,
            amelyet érdemes bejárni.


                                                                                               Fotók: Posztós János

                                                               TOKAJ-HEGYALJA – AZ ARANY SZŐLŐ HAZÁJA

                                                                  okaj-Hegyalja, UNESCO-világörökségi helyszín, a borok királyának
                                                               Tszülőhelye, ahol Magyarország legmagasabb alkohol-, cukor-
                                                               és savtartalmú borai készülnek. A legendás nedű titka nem csupán
                                                               az éghajlatban, a fekvésben vagy a talajban keresendő, hanem ezek
                                                               harmonikus összhangjában. A hosszú, ködös, napsütötte  őszi
                                                               időszak ideális az érett szőlőszemek töppedéséhez és aszúsodásához.
                                                               Az aszúképződés kulcsa pedig a késői szüret.
                                                                 De miközben Tokaj neve elválaszthatatlan a világhírű aszútól,
                                                               Hegyalja ennél is többet kínál, hiszen ezen a vidéken a pincék
                                                               mélyén évszázados hordók őrzik az idő zamatát, miközben a dom-
                                                               bokon újító borászok kísérleteznek száraz furmintokkal és hársleve-
                                                               lűkkel. A tállyai, mádi vagy tarcali dűlők túrázásra hívnak, a borhotelek
                                                               kifinomult gasztronómiája pedig Tokaj modern arcát mutatja. Bod-
                                                               rogkeresztúr reggelei ködbe burkolózó szőlőtőkék közt indulnak, az
                                                               esték pedig gyakran élő zenés pincékben zárulnak az illatos muskotály
                                                               társaságában.
                                                                 Ez a borvidék évszázadok öröksége. Már a honfoglaló magyarok is
                                                               letelepedtek a Tisza és a Bodrog összefolyásánál, ahol Tokaj vára –
                                                               egykor Hímesudvar néven – földvárként védte a vidéket. A tatárjárást
                                                               követően IV. Béla vallon és olasz telepeseket hívott a térségbe, így
                                                               születtek olyan nevek, mint Olaszliszka vagy Bodrogolaszi.
                                                                 A borvidék varázsa nemcsak a Botrytis cinerea által nemesített,
                                                               töppedt szőlőszemekben rejlik, hanem a föld alatt is: a riolittufába
                                                               vájt pincék szinte lélegeznek. Falukat selymes fekete penész, a Cla-
                                                               dosporium cellare borítja, amely hűségesen vigyáz a palackokra,
                                                               miközben a bor csendben érik. A pincék állandó hőmérséklete és
                                                               páratartalma évszázadok óta támogatja a borászatot.
                                                                 A legenda szerint az első aszút 1631 húsvétján kínálta Sepsi
                                                               Lackó Máté pap Lorántffy Zsuzsannának, bár valószínűleg korábban
                                                               is készítettek „főbort” aszúszemekből. Ezt mutatja, hogy az aszúké-
                                                               szítés az 1700-as évekre már olyan jelentőségűvé vált, hogy or-
                                                               szággyűlési szabályozást kapott. A tokaji aszú évszázadokon át a
                                                               diplomácia itala volt, uralkodók, pápák, valamint lengyel és orosz
                                                               udvarok rendelték hordószámra.
                                                                 A rendszerváltozást követően a borvidék új életre kelt, így Tokaj
                                                               ma már élő, pulzáló borvilág, ahol azért minden kortyban ott rejlik a
                                                               történelem.

                                                                                                              17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22