Page 22 - Layout 1
P. 22

BORBARÁT





























       SZEKSZÁRD – CSENDES ELEGANCIA
       A LÖSZFALAK MÖGÖTT

          zekszárd kevésbé harsány, mint Villány, de éppen ezért különleges.
       SA dombok ölelésében megbúvó város évszázadok óta él együtt
       a szőlővel. A kadarka itt nem divat, hanem hagyomány, a bikavér
       pedig elegánsabb, fűszeresebb, nőiesebb, mint egri párja. A borvidék
       selymes, meleg karaktere a tájban is visszaköszön – lankás,
       nyugalmat árasztó dűlők, árnyas fák, lassú reggelek.
        Szekszárd történelme, akár a borai, rétegzett és gazdag. Már a
       rómaiak is termesztettek szőlőt a környéken: Alisca nevű településükön
       szőlőtőkét ábrázoló szarkofágot is találtak. A ma ismert vörösbor-
       kultúra gyökerei a török elől menekülő szerbekhez (rácokhoz)
       vezetnek vissza, akik a kadarka fajtát és a héjon erjesztéses borké-
       szítést hozták magukkal. Később a sváb telepesek honosították
       meg a hordós érlelést, így formálódott ki az a mély, fűszeres vörös-
       borstílus, amely ma is meghatározó a vidéken.
        A szekszárdi borok egyik csúcspontja a bikavér – de nem akármi-
       lyen. A borvidék 2015-ben egységes formába öntötte büszkeségét:
       a Szekszárd feliratú, burgundi palackba kizárólag a borvidékre
       jellemző kadarka, kékfrankos vagy ezek házasításai kerülhetnek. A
       bikavér készítését szigorú szabályozás övezi: legalább 50 százalékban
       kékfrankos és kadarka, minimális hozam, ászokhordós érlelés – a
       cél egy egyedi, jól azonosítható vörösborstílus, amely nem engedi,
       hogy a hordó elfedje a táj ízét.
        A XIX. században a szekszárdi vörösbor eljutott Franciaországba
       is – méghozzá versenytársként. Liszt Ferenc maga is előszeretettel
       fogyasztotta, és 1865-ben egy palackkal még IX. Pius pápát is meg-
       örvendeztette, aki azt írta: „Ez a szekszárdi bor tartja fenn egész-
       ségemet és ép kedélyemet.”
        A borvidék gerincét ma a kékfrankos adja, de a kadarka továbbra
       is a hely szelleme. Bár szeszélyes és érzékeny, a megfelelő évjáratokban
       selymes, fűszeres, könnyed, mégis karakteres bort ad. Ideális párja
       egy jó pörköltnek vagy paprikás halászlének – ahogy Szekszárd
       ideális választás azoknak, akik a bor mellett a kellemes kikapcsolódást   Fotók: szekszard.hu és Wikipedia
       keresik.

       22
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27