Page 56 - zold
P. 56

SIKERES ZÖLD MEGOLDÁSOK



             jelentős pénzmegtakarítás is erős   az üvegházhatású gázok kibocsá-  mai gazdálkodási gyakorlatok mel-
             motiváló erő.                     tását (State of Telecommuting).   lett ugyanis a hústermelés kime-
               Beszédes adat, hogy az elmúlt   Mivel egyre többen dolgoznak ott-  rítheti a természeti erőforrásokat,
             években a világ legtöbb országában   honról, kevesebb a közúti utazás   szennyezheti a földet és veszé-
             megnövekedett az intelligens ter-  autóval és tömegközlekedéssel,   lyeztethet más vadon élő állatokat.
             mosztátok használata is. A Statista   ami a szén-dioxid-kibocsátás je-  Annak pedig, aki nem rajong a
             nemrégiben végzett felmérése sze-  lentős csökkenéséhez vezetett.   hagyományos növényi alapú éte-
             rint csak az EU-ban az igénybevétel   Ezen túlmenően, mivel a techno-  lekért, van egy jó hír, hiszen azzal
             aránya a 2018-as 8 millióról 2020-  lógia lehetővé teszi, hogy többen   is hozzájárulhat a fenntarthatósági
             ra becslések szerint 22 millióra   kommunikáljanak és tároljanak   erőfeszítésekhez valaki, ha „alter-
             nőtt. Miközben ezek az intelligens   információkat távolról, az irodahá-  natív” ételeket választ.
             modulok segítenek abban, hogy a   zak energiafogyasztása is csök-    Justin Levitt a Making.com fenn-
             fogyasztó jobban tudja szabályozni   kent.                         tartható gyártótól a következőket
             az energiafelhasználását, nem csak                                 mondta ezzel kapcsolatban: „ami
             ezek a készülékek segítenek csök-  Ennek a gyakorlatnak az egyik   az élelmiszer-termelést illeti, a
             kenteni az otthoni energiapazarlást.   pozitív előnye az is, hogy elő-  világ nagyon gyorsan halad az al-
             2023-ban az előrejelzések szerint   segíti a munka és a magánélet   ternatív hús-, fehérje- és tejter-
             a korábbinál is több háztartási ké-  közötti jobb egyensúlyt, ami   mékforrások felé. A tendencia,
             szülékünk lesz energiahatékony,    sok vállalat számára lehető-    amit ebben a környezetben látunk,
             az „okos” sütőktől a hűtőkig és a   séget adott arra, hogy úgy ja-  nem csupán a helyettesítés, ha-
             mosogatógépekig, amelyek rugal-    vítsa környezeti hozzájárulá-   nem az, hogy a helyettesítő a le-
             masabban vezérelhetők, és a lehető   sát, hogy közben javítja a mun-  hető legközelebb álljon az »igazi-
             legalacsonyabb energiafogyasztá-   káltatói vonzerejét is.         hoz«”.
             súak. Ezek az okos technológiák                                      Mivel az „alternatív” élelmiszerek
             ráadásul nemcsak a háztartásokat,   Egy nemrégiben készült jelentés   előállítása feltörekvőben van, mind-
             hanem az üzleti életet is támo-   (Upwork) azt is kimutatta, hogy   annyian számíthatunk rá, hogy
             gatják. Például a felhőalapú adat-  2028-ra az összes munkahelyi team   egyre többet fogunk hallani-látni
             tárolás és a videókonferencia az   73 százalékában várhatóan lesznek   róla. A hús és sajt „hamis” válto-
             egyik legnagyobb fegyver lehet az   távmunkások.                   zatai egyre gyakoribbak a szuper-
             éghajlatváltozás ellen – ami már                                   marketek polcain és az éttermek
             a következő trendhez is elvezet.   10. Nagyobb kereslet a növényi   étlapján, miközben a fenntartha-
                                                  alapú és „alternatív” élelmi-  tóbb étkezési lehetőségek iránti
             9. Több ember dolgozik otthonról     szerek iránt                  kereslet szélesebb lehetőségeket
             A járvány kezdete óta az otthonról   Az Oxfordi Egyetem nemrégiben   teremt az élelmiszergyártók és a
             dolgozó alkalmazottak a legtöbb   készült tanulmánya kimutatta, hogy   fogyasztók számára. Ráadásul a
             vállalkozásnál gyorsan megszokott   ha valaki nem eszik húst vagy tej-  növényi eredetű hús 30-90 száza-
             jelenséggé váltak. Ennek a mun-   terméket, akár 73 százalékkal is   lékkal kevesebb üvegházhatású
             kastílusnak számos olyan előnye   csökkentheti szénlábnyomát. Ez   gázt bocsát ki, és 47-99 százalékkal
             is van, amiért még a világjárvány   hihetetlen csökkenés, és egyér-  kevesebb földet használ fel (Good
             után is számtalan helyen alkal-   telmű, hogy miért fordulnak egyre   Food Institute). Mert a növényi ala-
             mazzák a világban. A szakértők    többen a vegán étrend felé. Ez a   pú vagy vegán étrend kevesebb
             szerint ezért ez az alacsony szén-  fenntarthatósági tendencia a leg-  föld- és vízhasználatot igényel, és
             dioxid-kibocsátású trend 2023-ban   több szakértő szerint erősödni fog   ezáltal csökkenti a szén-dioxid-
             is folytatódni fog, és akár szereti   2023-ban.                    kibocsátást és a szennyezést. To-
             valaki az otthoni munkát, akár     A növényi alapú étrend elfoga-  vábbi előnyökkel jár a javuló egész-
             nem, tagadhatatlan, hogy az otthon   dásának okai túlmutatnak a szén-  ség és jólét, ami az éghajlati válság
             maradásnak vannak környezeti      dioxid-kibocsátás csökkentésén és   mérséklésével párosulva több em-
             előnyei is.                       az egészségügyi előnyökön, mert   bert késztet arra, hogy tisztában
               Például a home office csak az   a bolygó egészére gyakorolt drámai   legyen azzal, mit eszik, és az hon-
             USA-ban 600 000 autóval csökkenti   hatást is figyelembe kell venni. A   nan származik.



          56   TREND
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61