Page 73 - zold
P. 73
SIKERES ZÖLD MEGOLDÁSOK
sertéshúst garantál az étterem
számára.
„Amikor akkora gyerek voltam,
mint most az unokáim, még láttam
azt a fenntartható termelést, ahol
nem volt műtrágya, nem voltak a
mai modern gépi hajtású eszközök.
Nagyjából egy évtizede határoztam
el, hogy a mai, természeti forrá-
sainkat felélő folyamatnak megálljt
kell parancsolni. Akkor ott, ahol
egykoron a nagyapámék gazdál-
kodtak, és azokkal a módszerekkel,
amelyekkel akkor olyan zöldsége-
ket, gyümölcsöket termeltek, ame-
lyeknek íze még mindig a számban
van, én is elkezdtem a fenntartható
növénytermelést. A sertéstelepün-
kön pedig a fenntartható állattartás
vette kezdetét azért, hogy a gye-
rekeim és az unokáim is lássák, tását tudjuk biztosítani, olyan fel- takarékos vízfelhasználást biztosít,
kövessék azt a szemléletváltást, tételek mellett, amivel képesek le- ami a kipárolgást minimalizálva gá-
ami a Föld megóvásához is hoz- hetünk megmenteni a földet az tolja a vízpazarlást. Az üzletember
zájárulhat. Azt küldetésemnek tar- unokáinknak. Az idő előrehaladtával szerint így, az alma egészségét
tom, hogy minél több embernek pedig egyre inkább ez utóbbi szem- megőrizve, rendkívül nagy mérték-
mutassuk meg, hogy a magyar pont vált a vezérelvünkké.” ben sikerült megnövelni az egy hek-
emberek munkája és a magyar tárra eső hozamot.
föld a korszerű, fenntartható tech- A Bold Agro sertéstelepén „A fenntarthatóan intenzifikált,
nológia alkalmazásával mire ké- ezért nem használnak már gázt tudatos munka eredményeként a
pes” – magyarázza Szabó Imre, a a fűtésre: a fosszilis energiát Bold Agrónál már az ESG minden
2019-ben Magyarország legszebb kiváltva biomasszát és szalmát követelményének képesek vagyunk
birtokának választott Derecskei égetnek. A gazdaságban szinte megfelelni. Mert miközben a ter-
Élménykert megteremtője. Akinek 100 százalékban kiváltják a melésünk maximálisan környezet-
a több lábon álló Bold Agro Kft. műtrágyát, olyan szigorú ál- barát, 1220 madárodút kihelyezve
alapítójaként 2022-ben az Új ge- lategészségügyi szabályokat a tágabb környezetünk védelméért
nerációs gyártástechnológiák kü- vezettek be, hogy jelentősen is teszünk. A társadalom iránti fe-
löndíját ítélték az EY 2022-es Év csökkenteni tudják az antibio- lelősséget átérezve minél több em-
üzletembere választáson. tikum-felhasználást is. ber számára akarunk egészséges
Szabó Imre szerint az sem vé- élelmiszert előállítani, aminek az
letlen, hogy a Bold Agro 2005-ben Az almatermesztésben pedig az intenzív és gazdaságilag fenntart-
megszületett szlogenje így szól: ültetvény fölé felrögzített jégháló ható termelés az alapja, miközben
„mezőgazdaság hatékonyan és fe- az, ami egyszerre több tekintetben a családi vállalkozásunk transz-
lelősen”. is hasznos a gyümölcs növekedé- parens irányítása és üzletpolitikája
„Amikor ezt a szlogent válasz- sének. Mert miközben a jégkárt a folyamatos fejlődés garanciája” –
tottuk, alapvetően még a haté- megelőzve már önmagában is na- elemez Szabó Imre. Aki szerint az
konyságra koncentráltunk. De tud- gyobb termésátlagot biztosít, a nyári ő példájuk is azt igazolja, hogy a
tuk, hogy a hatékonyság nem csak kánikulában árnyékolást adva a fenntarthatóság nem veszteségfor-
a profitabilitást erősíti. Azt is szol- napégéstől is megóvja a gyümöl- rás, hanem éppen ellenkezőleg, a
gálja, hogy minél több ember jó csöst. Emellett pedig a szabályoz- versenyképességet és a nyereség-
minőségű élelmiszerrel való ellá- ható csepegtető öntözés olyan víz- termelő képességet erősíti.
AGRO 73