Page 76 - zold
P. 76

Szöveg: Dr. Petrus Szabolcs LL.M.






























           HAGYOMÁNYOS KONTRA ÁLHÚS



           A jövő hústermékei laborból és termőföldről




             A növényi hús nem csak a vegetáriánusok körében nép-               igencsak vonzó, miközben a hagyo-
                                                                                mányos húsok piaca évek óta stag-
             szerű. Piaci részesedése csekély, de lenyűgöző a növe-
                                                                                nál. Sőt, a chicagói agytröszt, a Ke-
             kedés. 2030-ra 30 milliárd eurós lehet a piaca. Az
                                                                                arney szerint 2040-re 90-ről 40 szá-
             élelmiszeripar a mesterséges húst is erőteljesebben                zalékra fog csökkenni az igazi hús
             futtatná, pedig drága, és rossz a klímamérlege.                    részesedése, míg a növényi húsé
                                                                                10-ről 25-re nőhet, a mesterségesé
                                                                                pedig a semmiből 35 százalékra!
                     tények önmagukért beszél-  CSEKÉLY PIACI RÉSZESEDÉS,         Visszatérve a Valuates Report
                   nek. A Good Food Institute   LENYŰGÖZŐ NÖVEKEDÉS             prognózisára: 2027-re várhatóan
             Atáplálkozással foglalkozó        A Valuates Reports piackutató 2021   a szójaalapú hús lesz a legjöve-
             nemzetközi civil szervezet a Niel-  decemberében tette közzé elem-  delmezőbb szegmens. A hagyo-
             senIQ piackutató 13 európai or-   zését a globális növényi alapú hús-  mányos állati és tejalapú élelmi-
             szágot átfogó adatait elemezve    piac aktuális és jövőbeli fejlemé-  szerekhez képest a szójaalapú hús-
             megállapította, hogy a kiskeres-  nyeiről. A jelentés szerint a globális   készítmények nemcsak a receptek
             kedelmi szektorban a növényi alapú   piac 2020-ban 10,66 milliárd USD-  költségeit csökkentik, hanem ki-
             élelmiszerek értékesítése a gaz-  ra becsülhető, és az előrejelzések   sebb a környezeti lábnyomuk is.
             dasági nehézségek ellenére is to-  szerint akár 8,5%-os összetett éves   Észak-Amerika várhatóan a leg-
             vább növekszik. A növényi eredetű   növekedési rátával 2027-re elérheti   jövedelmezőbb régió lesz a követ-
             alternatívák kiskereskedelmi piaca   a 19,45 milliárd USD-t.       kező időszakban. Amelynek növe-
             most 5,7 milliárd eurót tesz ki. És   A hagyományos húsipar 2023-ban   kedéséhez nagyban hozzájárul a
             miközben az eladások 2021 és      várható 1291 milliárd eurós forgal-  romlott húskészítmények fogyasz-
             2022 között 6 százalékkal nőttek,   mával összehasonlítva persze ez   tásával járó veszélyekkel kapcso-
             amennyiben a kiindulási pont 2020,   aprópénz. Mégis egyre több klasszi-  latos fogyasztói tudatosság, vala-
             akkor 2022-ig már 22 százalékos   kus húsfeldolgozó száll be az üz-  mint a húsmentes helyettesítők
             az értékesítés növekedése.        letbe, mert az erőteljes növekedés   növekvő használata is.



          76   ZÖLDIRÁNY
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81