Page 77 - zold
P. 77
SIKERES ZÖLD MEGOLDÁSOK
Az alternatív húsok iránti kereslet
oka összetett:
• A vegánok és flexitáriusok világ-
szerte növekvő száma.
• A növényi alapú húsnak az állati
alapú húshoz mért egészségügyi
előnyei erőteljesebb tudatosodá-
sa.
• A növényi alapú étrendek iránti
növekvő fogyasztói érdeklődés,
valamint az állatjóléti jogok iránti
növekvő tudatosság.
• A húsipari gyakorlatok által ge-
nerált üvegházhatású gázok
(ÜHG) miatti aggodalmak.
• A munkavállalók kizsákmányo-
lása és az elrettentő klímamérleg
miatt rossz a húsipar és a hús-
termékek imázsa.
• Az alternatív húsok ízükben, ál-
lagukban és kinézetükben is egy-
re jobban hasonlítanak az ere-
detire. Sokszor húsimádók sem egy alig ismert növény, a csillagfürt értékesítési hálózattal rendelkező
tudnak különbséget tenni. átalakított proteinje, valamint a szereplői meglátják-e bennük a
• Egyre nagyobb a kínálat. Sok tu- növényekből nyert hemoprotein. fantáziát. Ha a növényi, laborató-
cat klasszikus termék készül Ezekkel az élelmiszeripar képes riumi és a rovarokból készülő hús-
már növényi alapanyagból. visszaadni a marhahús vérnek kö- termékek felkerülnek a termék-
• A növényi hús mellett leginkább szönhető vörös színét és jellegzetes palettájukra, hamar meg fognak
a klímamérleg szól. Előállítása ízét. jelenni az élelmiszerüzletekben és
90 százalékkal kevesebb üveg- az éttermekben.
házhatású gáz kibocsátásával jár, MIT VESZ BE A GYOMRUNK? A multinacionális élelmiszerkon-
mint a marháé. A növényi hús A növényi húst egyértelműen ak- szernek keveset kutatnak, de egyre
víz- és helyigénye is jóval kisebb. ceptálták a fogyasztók. Az euró- többet invesztálnak a szegmensre
Hátránya, hogy komplikált eljá- paiak 15 százaléka jó terméknek specializálódott startupokba. Így
rással jön létre, és sok adalék- tartja és rendszeresen fogyasztja, tettek a világ legnagyobb élelmi-
anyagot tartalmaz. A növényi további 26 százalék szívesen meg- szer-vállalatai, a svájci Nestlé, a
húsnál rosszabb, de a hagyomá- kóstolná. A felmérésből egyértel- francia Danone, az amerikai Heinz
nyosnál sokkal jobb a rovarokból műen kiderült, hogy minél több és az Európában kevésbé ismert,
előálló hústermékek környezeti húst fogyaszt valaki, annál eluta- de a világranglistán második brazil
mérlege. sítóbb az alternatívákkal szemben. JBS. Sőt, a befektetők között van
A legnyitottabban a fiatalok és a a Google is!
EGYRE TÖBB ALAPANYAG, diplomások. A hagyományos húspiac évek óta
EGYRE TÖBB VÁLLALKOZÁS tartó zsugorodása, illetve stagná-
A már évek óta használt alapanya- EGYRE TÖBBEN AKARNAK lása miatt Európa legnagyobb szár-
gok, a búzafehérje (seitan), a gom- HÚSMENTES HÚSPOGÁCSÁT nyasfeldolgozója, a német PHW-
bacella (quorn) és a szója mellett Az alternatív húsok sikere társa- csoport együttműködési megálla-
megjelentek újak, amelyek kémiai- dalmi elfogadottságuk mellett attól podást írt alá a Beyond Meattel és
lag jobban hasonlítanak az igazi is nagyban fog függeni, hogy az a Super Meattel. Az alternatívhús-
húsra. A legfontosabb a borsó, és élelmiszeripar tőkeerős, jól kiépített gyártás két kaliforniai pionírjának
ZÖLDIRÁNY 77