Page 77 - zold
P. 77

SIKERES ZÖLD MEGOLDÁSOK



             Az alternatív húsok iránti kereslet
             oka összetett:

             • A vegánok és flexitáriusok világ-
               szerte növekvő száma.
             • A növényi alapú húsnak az állati
               alapú húshoz mért egészségügyi
               előnyei erőteljesebb tudatosodá-
               sa.
             • A növényi alapú étrendek iránti
               növekvő fogyasztói érdeklődés,
               valamint az állatjóléti jogok iránti
               növekvő tudatosság.
             • A húsipari gyakorlatok által ge-
               nerált üvegházhatású gázok
               (ÜHG) miatti aggodalmak.
             • A munkavállalók kizsákmányo-
               lása és az elrettentő klímamérleg
               miatt rossz a húsipar és a hús-
               termékek imázsa.
             • Az alternatív húsok ízükben, ál-
               lagukban és kinézetükben is egy-
               re jobban hasonlítanak az ere-
               detire. Sokszor húsimádók sem   egy alig ismert növény, a csillagfürt   értékesítési hálózattal rendelkező
               tudnak különbséget tenni.       átalakított proteinje, valamint a   szereplői meglátják-e bennük a
             • Egyre nagyobb a kínálat. Sok tu-  növényekből nyert hemoprotein.   fantáziát. Ha a növényi, laborató-
               cat klasszikus termék készül    Ezekkel az élelmiszeripar képes   riumi és a rovarokból készülő hús-
               már növényi alapanyagból.       visszaadni a marhahús vérnek kö-  termékek felkerülnek a termék-
             • A növényi hús mellett leginkább   szönhető vörös színét és jellegzetes   palettájukra, hamar meg fognak
               a klímamérleg szól. Előállítása   ízét.                          jelenni az élelmiszerüzletekben és
               90 százalékkal kevesebb üveg-                                    az éttermekben.
               házhatású gáz kibocsátásával jár,   MIT VESZ BE A GYOMRUNK?        A multinacionális élelmiszerkon-
               mint a marháé. A növényi hús    A növényi húst egyértelműen ak-  szernek keveset kutatnak, de egyre
               víz- és helyigénye is jóval kisebb.   ceptálták a fogyasztók. Az euró-  többet invesztálnak a szegmensre
               Hátránya, hogy komplikált eljá-  paiak 15 százaléka jó terméknek   specializálódott startupokba. Így
               rással jön létre, és sok adalék-  tartja és rendszeresen fogyasztja,   tettek a világ legnagyobb élelmi-
               anyagot tartalmaz. A növényi    további 26 százalék szívesen meg-  szer-vállalatai, a svájci Nestlé, a
               húsnál rosszabb, de a hagyomá-  kóstolná. A felmérésből egyértel-  francia Danone, az amerikai Heinz
               nyosnál sokkal jobb a rovarokból   műen kiderült, hogy minél több   és az Európában kevésbé ismert,
               előálló hústermékek környezeti   húst fogyaszt valaki, annál eluta-  de a világranglistán második brazil
               mérlege.                        sítóbb az alternatívákkal szemben.   JBS. Sőt, a befektetők között van
                                               A legnyitottabban a fiatalok és a   a Google is!
             EGYRE TÖBB ALAPANYAG,             diplomások.                        A hagyományos húspiac évek óta
             EGYRE TÖBB VÁLLALKOZÁS                                             tartó zsugorodása, illetve stagná-
             A már évek óta használt alapanya-  EGYRE TÖBBEN AKARNAK            lása miatt Európa legnagyobb szár-
             gok, a búzafehérje (seitan), a gom-  HÚSMENTES HÚSPOGÁCSÁT         nyasfeldolgozója, a német PHW-
             bacella (quorn) és a szója mellett   Az alternatív húsok sikere társa-  csoport együttműködési megálla-
             megjelentek újak, amelyek kémiai-  dalmi elfogadottságuk mellett attól   podást írt alá a Beyond Meattel és
             lag jobban hasonlítanak az igazi   is nagyban fog függeni, hogy az   a Super Meattel. Az alternatívhús-
             húsra. A legfontosabb a borsó, és   élelmiszeripar tőkeerős, jól kiépített   gyártás két kaliforniai pionírjának



                                                                                                  ZÖLDIRÁNY   77
   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82