Page 57 - Layout 1
P. 57
GASZTROVILÁG
– Amikor az éttermünk mellé a Balaton környékén is lehet egész
Lehet, hogy egy fecske nem csinál Kistücsök Food & Room****-ot, évben nyitva tartó, életképes és
szálláshelyünket megálmodtuk, főként magas színvonalú gaszt-
nyarat, de egy Kistücsök biztosan azok az osztrák, például wachaui, ronómiát képviselő éttermet üze-
képes volt kedvező folyamatokat el- burgenlandi úti élmények inspirál- meltetni. Mondván, az 1900-as
tak, ahol a varázslatos tájakon évek végén, a múlt század elején
indítani a Balaton régió vendéglátá- az egyedi hangulatú, magas mi- a Balaton partján még messze
sában. Így az ikonikussá vált nőségű gasztronómiai élményt földön is híres fogadók, éttermek
balatonszemesi étterem tulajdo- kínáló családi éttermekhez kiváló vonzották a finom falatokra vágyó
szálláshelyek is társulnak. Ezekbe közönséget. Ennek vetett véget
nosa, Csapody Balázs tavaly ősszel több száz kilométerről is érkeznek a szocializmus gasztronómiai
már úgy nyithatta meg a fia, Bence a vendégek. Úgy éreztük, a bala- igénytelenséggel is járó időszaka,
toni régió is kínál annyi szépséget, amikor a buszos keleti turisták
által igazgatott családi hotelt, hogy amiért egész évben érdemes ide- többségének a fáradt olajban ké-
az a balatoni gasztrocsillagtúrák tö- utazni, miközben olyan gaszt- szült egyenételeket és a rossz
ronómiai kínálat is kialakult már minőségű borokat szolgálták fel
kéletes kiindulópontjául is szolgál. a tó környékén, ami a legkénye- a magyar tenger partján.
sebb ízlésű vendégek igényeit is – Amikor 1992-ben a helyi
kielégíti – mesél a közös projektről ÁFÉSZ-től bérbe vettem a régi 7-
apa és fia, Csapody Balázs és es út mellett álló, réges-régi Pos-
Csapody Bence. takocsi fogadó bezárt épületét,
arra gondoltam, a rendszervál-
MINŐSÉG tozás után kinyíló világban miért
A MAGYAR ne tudnám én is visszahozni a
VENDÉGKÖRRE Balaton partjára azt a gasztronó-
ÉPÍTVE miát, amit az elődeink egykoron
Persze a családi hotel megszü- sikeresen megteremtettek. Így
letése – ahol 19 szoba és két határoztam el az egész éves nyit-
lakosztály várja a vendégeket – vatartást és azt, hogy a helyi ven-
nem az egyik pillanatról a másikra dégekre és a régi balatoni út for-
történt: egy hosszú és kihívások- galmára is alapozva egy stabil
kal teli történetben teremtett magyar törzsvendégkör kialakí-
újabb fejezetet. Mert Csapody tására koncentrálok – magya-
Balázst sokan tekintették álmo- rázza Csapody Balázs, akinek
dozónak, amikor 30 évvel ezelőtt édesapja is vendéglátós volt. Az
meggyőződéssel vallotta, hogy otthoni ízekben példaképének
a szeptembertől júniusig kihalt számító nagymama főztje pedig
57