Page 57 - Layout 1
P. 57

GASZTROVILÁG


                                                               – Amikor az éttermünk mellé a  Balaton környékén is lehet egész
              Lehet, hogy egy fecske nem csinál                Kistücsök Food & Room****-ot,  évben nyitva tartó, életképes és
                                                               szálláshelyünket megálmodtuk,  főként magas színvonalú gaszt-
              nyarat, de egy Kistücsök biztosan                azok az osztrák, például wachaui,  ronómiát képviselő éttermet üze-
              képes volt kedvező folyamatokat el-              burgenlandi úti élmények inspirál-  meltetni. Mondván, az 1900-as
                                                               tak, ahol a varázslatos tájakon  évek végén, a múlt század elején
              indítani a Balaton régió vendéglátá-             az egyedi hangulatú, magas mi-  a Balaton partján még messze
              sában. Így az ikonikussá vált                    nőségű gasztronómiai élményt  földön is híres fogadók, éttermek

              balatonszemesi étterem tulajdo-                  kínáló családi éttermekhez kiváló  vonzották a finom falatokra vágyó
                                                               szálláshelyek is társulnak. Ezekbe  közönséget. Ennek vetett véget
              nosa, Csapody Balázs tavaly ősszel               több száz kilométerről is érkeznek  a szocializmus gasztronómiai
              már úgy nyithatta meg a fia, Bence               a vendégek. Úgy éreztük, a bala-  igénytelenséggel is járó időszaka,
                                                               toni régió is kínál annyi szépséget,  amikor a buszos keleti turisták
              által igazgatott családi hotelt, hogy            amiért egész évben érdemes ide-  többségének a fáradt olajban ké-
              az a balatoni gasztrocsillagtúrák tö-            utazni, miközben olyan gaszt-  szült egyenételeket és a rossz
                                                               ronómiai kínálat is kialakult már  minőségű borokat szolgálták fel
              kéletes kiindulópontjául is szolgál.             a tó környékén, ami a legkénye-  a magyar tenger partján.
                                                               sebb ízlésű vendégek igényeit is   – Amikor 1992-ben a helyi
                                                               kielégíti – mesél a közös projektről  ÁFÉSZ-től bérbe vettem a régi 7-
                                                               apa és  fia, Csapody Balázs és  es út mellett álló, réges-régi Pos-
                                                               Csapody Bence.            takocsi fogadó bezárt épületét,
                                                                                         arra gondoltam, a rendszervál-
                                                               MINŐSÉG                   tozás után kinyíló világban miért
                                                               A MAGYAR                  ne tudnám én is visszahozni a
                                                               VENDÉGKÖRRE               Balaton partjára azt a gasztronó-
                                                               ÉPÍTVE                    miát, amit az elődeink egykoron
                                                               Persze a családi hotel megszü-  sikeresen megteremtettek. Így
                                                               letése – ahol 19 szoba és két  határoztam el az egész éves nyit-
                                                               lakosztály várja a vendégeket –  vatartást és azt, hogy a helyi ven-
                                                               nem az egyik pillanatról a másikra  dégekre és a régi balatoni út for-
                                                               történt: egy hosszú és kihívások-  galmára is alapozva egy stabil
                                                               kal teli történetben teremtett  magyar törzsvendégkör kialakí-
                                                               újabb fejezetet. Mert Csapody  tására koncentrálok – magya-
                                                               Balázst sokan tekintették álmo-  rázza Csapody Balázs, akinek
                                                               dozónak, amikor 30 évvel ezelőtt  édesapja is vendéglátós volt. Az
                                                               meggyőződéssel vallotta, hogy  otthoni ízekben példaképének
                                                               a szeptembertől júniusig kihalt  számító nagymama főztje pedig



























                                                                                                              57
   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62