Page 62 - Layout 1
P. 62
GASZTROVILÁG
4.
KITCHO ARASHIYAMA HONTEN, KIOTÓ
Az 1948-ban megnyílt Kitcho Arashiyama Honten nem él a csúcstechnológia előnyeivel, célja,
hogy a legjobb japán ételeket kínálja vendégeinek hagyományos módon. A hét asztal mindegyike
egy gondosan karbantartott japánkertre néz, az étlap pedig nagymértékben támaszkodik a friss
szezonális alapanyagokra, a vadretektől az ise-ebi homárig. A 3 Michelin-csillagos Kitcho Ara-
shiyamát most a 3. generációs tulajdonos, Tokuoka Kunio, az alapító Yuiki Teiichi unokája
irányítja. A menüsor ára 820 dollár italok nélkül.
5. GUY SAVOY, PÁRIZS
Guy Savoy egy átlagos fine dining étterem a
Monnaie de Parisban, Saint-Germainben. Három
Michelin-csillaggal rendelkezik, és egykor be-
került a világ 50 legjobb étterme közé. Emble-
matikus az articsóka- és szarvasgombalevese,
melyhez a szarvasgombás vajjal bőségesen
megkent brióst is megízlelheti a vendég. A
neten kutakodva bosszús kommentelők tö-
megébe futottam bele. Az egykor minden
szempontból első osztályú Szajna-parti étterem
fénye az idők során megfakult. 636 dolláros 6.
menüárával így is előkelő helyet foglal el a lis-
CIEL BLEU, tánkon, de valószínűleg örökre kihagyom.
AMSZTERDAM
Yoshihiro Murata tulajdonos-séf 3
Amszterdam Zuid kerületében, az Okura Hotel Michelin-csillagos éttermének ele-
23. emeletén található két Michelin-csillagos gáns kertje és belső terei a töretlen
Kék ég étterem Baeri kaviárral és Beurre blanc hagyományokból fakadó kedves lég-
fagylalttal készített királyrákjáról híres világszerte. körről árulkodnak. (A Kikunoit 1912-
Onno Kokmeijer és Arjan Speelman séfek rend- ben alapította Yoshihiro Murata, a
kívül technikai és kreatív megközelítést alkal- jelenlegi séf nagyapja.) A séf szerint
maznak a főzéshez, globális hatásokkal és fű- az innováció hagyományt szül, a
szerekkel tarkítva. A séfek könnyedén ötvözik nyugati elemek, mint a libamáj és a
a klasszikus szószt egzotikus fűszernövényekkel 7. szarvasgomba csupán friss szellőt
és idegen alapanyagokkal. Minden részlet precíz, fújnak a japán konyha öreg termeibe,
1.
minden falat meglepetés. A VIP-vendégek le- finomabbra hangolva a tradicionális
foglalhatják a „szakácsasztalt”, egy U alakú KIKUNOI HONTEN, friss bambuszrügyet és a wagyu
márványlapot, ahol előttük készül el az étel. KIOTÓ marhát. 582 dollár a menü, amit már
Egy menüsor 664 dollárt kóstál. foglaláskor előre ki kell fizetni.
62