Page 62 - Layout 1
P. 62

GASZTROVILÁG

















                                                                                                  4.


       KITCHO ARASHIYAMA HONTEN, KIOTÓ


       Az 1948-ban megnyílt Kitcho Arashiyama Honten nem él a csúcstechnológia előnyeivel, célja,
       hogy a legjobb japán ételeket kínálja vendégeinek hagyományos módon. A hét asztal mindegyike
       egy gondosan karbantartott japánkertre néz, az étlap pedig nagymértékben támaszkodik a friss
       szezonális alapanyagokra, a vadretektől az ise-ebi homárig. A 3 Michelin-csillagos Kitcho Ara-
       shiyamát most a 3. generációs tulajdonos, Tokuoka Kunio, az alapító Yuiki Teiichi unokája
       irányítja. A menüsor ára 820 dollár italok nélkül.

                               5.          GUY SAVOY, PÁRIZS

                                           Guy Savoy egy átlagos fine dining étterem a
                                           Monnaie de Parisban, Saint-Germainben. Három
                                           Michelin-csillaggal rendelkezik, és egykor be-
                                           került a világ 50 legjobb étterme közé. Emble-
                                           matikus az articsóka- és szarvasgombalevese,
                                           melyhez a szarvasgombás vajjal bőségesen
                                           megkent brióst is megízlelheti a vendég. A
                                           neten kutakodva bosszús kommentelők tö-
                                           megébe futottam bele. Az egykor minden
                                           szempontból első osztályú Szajna-parti étterem
                                           fénye az idők során megfakult. 636 dolláros   6.
                                           menüárával így is előkelő helyet foglal el a lis-
       CIEL BLEU,                          tánkon, de valószínűleg örökre kihagyom.
       AMSZTERDAM
                                                                                 Yoshihiro Murata tulajdonos-séf 3
       Amszterdam Zuid kerületében, az Okura Hotel                               Michelin-csillagos éttermének ele-
       23. emeletén található két Michelin-csillagos                             gáns kertje és belső terei a töretlen
       Kék ég étterem Baeri kaviárral és Beurre blanc                            hagyományokból fakadó kedves lég-
       fagylalttal készített királyrákjáról híres világszerte.                   körről árulkodnak. (A Kikunoit 1912-
       Onno Kokmeijer és Arjan Speelman séfek rend-                              ben alapította Yoshihiro Murata, a
       kívül technikai és kreatív megközelítést alkal-                           jelenlegi séf nagyapja.) A séf szerint
       maznak a főzéshez, globális hatásokkal és fű-                             az innováció hagyományt szül, a
       szerekkel tarkítva. A séfek könnyedén ötvözik                             nyugati elemek, mint a libamáj és a
       a klasszikus szószt egzotikus fűszernövényekkel   7.                      szarvasgomba csupán friss szellőt
       és idegen alapanyagokkal. Minden részlet precíz,                          fújnak a japán konyha öreg termeibe,
                                                            1.
       minden falat meglepetés. A VIP-vendégek le-                               finomabbra hangolva a tradicionális
       foglalhatják a „szakácsasztalt”, egy U alakú   KIKUNOI HONTEN,            friss bambuszrügyet és a wagyu
       márványlapot, ahol előttük készül el az étel.   KIOTÓ                     marhát. 582 dollár a menü, amit már
       Egy menüsor 664 dollárt kóstál.                                           foglaláskor előre ki kell fizetni.

       62
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67