Page 44 - Utazo
P. 44

GASZTRO




























       A koreai tacótól

       a cocina nikkei-n át

       a digitális gasztronómiáig

                                                                            Szöveg: Kocsis Erika l fotók: Alon Roshianu


       2024 TOP ÉTTERMI TRENDJEI








                                1.  GLOBÁLIS FÚZIÓ        konyha tette. (A koreai taco egy  emigrációban élő japánok kony-
                IKÖZBEN A MAI   A globális fúzió, mint kulináris  koreai–mexikói fúziós étel, amely  hájáról szól.)
                ÉTTERMI KÖZÖN-  fogalom, a különböző kulináris  manapság elsősorban az USA-
        MSÉG ÚJ ÍZEKET,         hagyományok egyesítését jelenti,  ban és Kanadában népszerű, míg  2. KÖRNYEZET-
        ÉLMÉNYEKET KERESVE      hogy olyan újszerű ételek készül-  a perui japán fúziós konyha, spa-  TUDATOS
        MINDEN KORÁBBINÁL KA-   jenek, amelyek egyedi, hibrid éte-  nyolul cocina nikkei egy olyan   ÉTKEZÉS
        LANDVÁGYÓBB, ÉS KÖZÜ-   lek formájában lenyűgözik és el-  gasztronómiai irányzat, amely a  Az ökotudatos étkezés, amely a
        LÜK – AKTÍVAN KERESVE   kápráztatják a vendégeket. Éppen  perui és a japán konyha elemeit  fenntartható gyakorlatokat, az
        AZ ÉRTÉKEIKET TÜKRÖZŐ   úgy, ahogy azt eddig a koreai  vegyíti. Nikei konyhának azért  etikus beszerzést és a környezeti
        ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉGEKET   taco és a japán–perui (nikkei)  szokták nevezni, mert a perui  felelősségvállalást hangsúlyozza,
        – EGYRE TÖBBEN VÁLNAK                                                      ma már nemcsak egy múló hó-
        KÖRNYEZETTUDATOSSÁ, A                                                      bort, hanem egy globális para-
        KORÁBBI NAGY GASZT-                                                        digmaváltás tükörképe is. A fenn-
        RONÓMIAI HULLÁMOK MEL-                                                     tartható forrásból származó élel-
        LETT SOK ÚJ, IZGALMAS                                                      miszerek, az élelmiszer-pazarlás
        TREND IS MEGJELENT AZ                                                      csökkentése, valamint a szén-
        ELMÚLT IDŐSZAKBAN. ÖSZ-                                                    lábnyom csökkentésének hang-
        SZEÁLLÍTÁSUNKBAN EZEK                                                      súlyozása már többet jelent a di-
        KÖZÜL MUTATJUK BE A LEG-                                                   vatos szavaknál. Már csak azért
        ATTRAKTÍVABB HAGYOMÁ-                                                      is, mert miközben a helyi alap-
        NYOS ÉS ÚJ IRÁNYOKAT.                                                      anyagok frissek és izgalmas ízek-
                                                                                   kel gazdagíthatják az ételeket, a

       44
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49