Page 44 - Utazo
P. 44
GASZTRO
A koreai tacótól
a cocina nikkei-n át
a digitális gasztronómiáig
Szöveg: Kocsis Erika l fotók: Alon Roshianu
2024 TOP ÉTTERMI TRENDJEI
1. GLOBÁLIS FÚZIÓ konyha tette. (A koreai taco egy emigrációban élő japánok kony-
IKÖZBEN A MAI A globális fúzió, mint kulináris koreai–mexikói fúziós étel, amely hájáról szól.)
ÉTTERMI KÖZÖN- fogalom, a különböző kulináris manapság elsősorban az USA-
MSÉG ÚJ ÍZEKET, hagyományok egyesítését jelenti, ban és Kanadában népszerű, míg 2. KÖRNYEZET-
ÉLMÉNYEKET KERESVE hogy olyan újszerű ételek készül- a perui japán fúziós konyha, spa- TUDATOS
MINDEN KORÁBBINÁL KA- jenek, amelyek egyedi, hibrid éte- nyolul cocina nikkei egy olyan ÉTKEZÉS
LANDVÁGYÓBB, ÉS KÖZÜ- lek formájában lenyűgözik és el- gasztronómiai irányzat, amely a Az ökotudatos étkezés, amely a
LÜK – AKTÍVAN KERESVE kápráztatják a vendégeket. Éppen perui és a japán konyha elemeit fenntartható gyakorlatokat, az
AZ ÉRTÉKEIKET TÜKRÖZŐ úgy, ahogy azt eddig a koreai vegyíti. Nikei konyhának azért etikus beszerzést és a környezeti
ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉGEKET taco és a japán–perui (nikkei) szokták nevezni, mert a perui felelősségvállalást hangsúlyozza,
– EGYRE TÖBBEN VÁLNAK ma már nemcsak egy múló hó-
KÖRNYEZETTUDATOSSÁ, A bort, hanem egy globális para-
KORÁBBI NAGY GASZT- digmaváltás tükörképe is. A fenn-
RONÓMIAI HULLÁMOK MEL- tartható forrásból származó élel-
LETT SOK ÚJ, IZGALMAS miszerek, az élelmiszer-pazarlás
TREND IS MEGJELENT AZ csökkentése, valamint a szén-
ELMÚLT IDŐSZAKBAN. ÖSZ- lábnyom csökkentésének hang-
SZEÁLLÍTÁSUNKBAN EZEK súlyozása már többet jelent a di-
KÖZÜL MUTATJUK BE A LEG- vatos szavaknál. Már csak azért
ATTRAKTÍVABB HAGYOMÁ- is, mert miközben a helyi alap-
NYOS ÉS ÚJ IRÁNYOKAT. anyagok frissek és izgalmas ízek-
kel gazdagíthatják az ételeket, a
44