Page 47 - Utazo
P. 47
GASZTRO
hullámokat vet. Az őshonos kony- lináris világban. Lényege, hogy a
hák újjáélesztése az ősi kulináris hagyományos passzív étkezési A 3 ALAPSZABÁLY
hagyományok, a helyi alapanya- modellt egy izgalmas, magával Az éttermi iparág 2024-ben a technológiai fejlődés, a fenntarthatósági köve-
gok és az évszázados főzési tech- ragadó, élményszerű modellé ala- telmények és a változó fogyasztói elvárások hármas elvárása alapján mozog. A
nikák ünnepét jelenti úgy, hogy kítja át, ahol a vendégek maguk technológiai integráció, a fenntarthatóságra való összpontosítás, az élményszerű
étkezés, az egészségtudatos választások és a személyre szabott élmények olyan
nemcsak egyedi ízeket kínál, ha- is szerepet játszanak az ételek kulcsfontosságú trendek, amelyek ezt az átalakulást vezérlik. Amint az éttermek
nem mélyebb kulturális narratí- elkészítésében, legyen szó akár alkalmazkodnak ezekhez a változásokhoz, lehetőségük nyílik arra, hogy meg-
vákat és fenntartható gyakorla- a hozzávalók kiválasztásáról, az feleljenek a vendégigényeknek és megkülönböztethetők legyenek a piacon.
Vagyis a jövő sikeres étterme felkarolja az innovációt, előtérbe helyezi a fenn-
tokat is magával hoz. étel elkészítéséről, vagy egy fő- tarthatóságot, és egyedi, személyre szabott étkezési élményeket biztosít.
zőleckében való részvételről. Emellett az irodába visszatérő forgalom is a vendéglátás boomját táplálja
6. IHATÓ ÉTELEK 2024-ben, mert a munkahelyi étkezéstől a céges rendezvényekig drámai
mértékben megnő a catering iránti kereslet. A cégeknek jobb módszerre van
Az iható ételek, a Drinkable Foods 9. ALTERNATÍV szükségük a hibrid munkaerő vonzó étkeztetésére, miközben egyre több
a kényelem, a táplálkozás és az LISZTEK társaság rendez partnerpartikat és társasági eseményeket. A piaci potenciál
hatalmas méretét jelzi, hogy az Egyesült Államokban 2023-ban a cateringszektor
újszerű kulináris élmények inno- ÉS CUKROK forgalma elérte a 72,7 milliárd dollárt.
vatív összhatása. A levesek, hús- A liszt és a cukor alternatívái
levesek, turmixok és még az iható tényleges egészségügyi előnyök- 10. FÓKUSZBAN gek szokásait, és ennek megfele-
desszertek is egyre népszerűbbek, kel járó élelmiszertrendek. Az al- A SZEMÉLYRE lően alakítsák ki a kínálatot. Ehhez
mint az olyan útközbeni étkezési ternatív lisztek és cukrok úgy let- SZABOTT a trendhez illeszkedve egyre gya-
lehetőségek, amelyek nem kötnek tek egyre népszerűbbek, ahogy ÉLMÉNY koribb a személyre szabott ki-
kompromisszumot az íz vagy a a táplálkozási preferenciák, az Egyre nagyobb igény mutatkozik szolgálás, amilyen például az
táplálkozás terén. Nem véletlen, egészségügyi aggályok és a fenn- a személyre szabott étkezési él- egyes vendégek igénye szerint
hogy ezek a gyorsan elkészülő tarthatósági kérdések tudatos- mények iránt. A vendégek ma elkészült menüsor, vagy a korábbi
ételek már egyes gyorsétterem- sága nőtt. Ahogy ezek az étkezési már elvárják, hogy az éttermek rendeléseken alapuló személyre
láncok kínálatába is bekerültek. igények fejlődnek, az éttermek az egyéni étkezési preferenciá- szabott ajánlások. Ez a trend az
olyan alternatív lisztekkel kísér- iknak megfelelően szolgálják ki étlapon túlmutatva a személyre
7. HANGULATJAVÍTÓ leteznek, mint a mandula, a kó- őket. A technológia döntő szere- szabott marketingüzenetekre és
ÉTELEK kusz vagy a csicseriborsó, és pet játszik ebben a trendben, a hűségprogramokra is kiterjed,
Mivel a mentális egészséggel olyan természetes édesítősze- mert az adatelemzés nagy se- elkötelezettebb kapcsolatot te-
kapcsolatos tudatosság egyre in- rekkel, mint a monk gyümölcs gítséget nyújt az éttermek szá- remtve az étterem és vendégei
kább előtérbe kerül, egyre na- vagy a stevia. mára, hogy megértsék a vendé- között.
gyobb hangsúlyt kapnak azok a
hangulatjavító vagy stresszoldó
ételek, amelyek gyakran tartal-
maznak olyan összetevőket, mint
az étcsokoládé, a kurkuma vagy
az erjesztett élelmiszerek. A han-
gulatjavító élelmiszerek a fogyasz-
tók növekvő tudatosságát is tük-
rözik az elme és a bél kapcsola-
táról, valamint az étrendnek a
mentális jólétre gyakorolt hatá-
sáról. Ahogy az emberek egyre
inkább ráébrednek az élelmisze-
rek holisztikus előnyeire, ez a
trend egyre nagyobb teret nyer.
8. INTERAKTÍV
ÉTKEZÉS
Az interaktív étkezés, ahol a ven-
dégek aktív, elkötelezett szerepet
játszanak az étkezési élmény
megteremtésében, figyelemre
méltó trendként jelent meg a ku-
47