Page 47 - Utazo
P. 47

GASZTRO


            hullámokat vet. Az őshonos kony-  lináris világban. Lényege, hogy a

            hák újjáélesztése az ősi kulináris  hagyományos passzív étkezési   A 3 ALAPSZABÁLY
            hagyományok, a helyi alapanya-  modellt egy izgalmas, magával   Az éttermi iparág 2024-ben a technológiai fejlődés, a fenntarthatósági köve-
            gok és az évszázados főzési tech-  ragadó, élményszerű modellé ala-  telmények és a változó fogyasztói elvárások hármas elvárása alapján mozog. A
            nikák ünnepét jelenti úgy, hogy  kítja át, ahol a vendégek maguk   technológiai integráció, a fenntarthatóságra való összpontosítás, az élményszerű
                                                               étkezés, az egészségtudatos választások és a személyre szabott élmények olyan
            nemcsak egyedi ízeket kínál, ha-  is szerepet játszanak az ételek   kulcsfontosságú trendek, amelyek ezt az átalakulást vezérlik. Amint az éttermek
            nem mélyebb kulturális narratí-  elkészítésében, legyen szó akár   alkalmazkodnak ezekhez a változásokhoz, lehetőségük nyílik arra, hogy meg-
            vákat és fenntartható gyakorla-  a hozzávalók kiválasztásáról, az   feleljenek a vendégigényeknek és megkülönböztethetők legyenek a piacon.
                                                               Vagyis a jövő sikeres étterme felkarolja az innovációt, előtérbe helyezi a fenn-
            tokat is magával hoz.    étel elkészítéséről, vagy egy fő-  tarthatóságot, és egyedi, személyre szabott étkezési élményeket biztosít.
                                     zőleckében való részvételről.   Emellett az irodába visszatérő forgalom is a vendéglátás boomját táplálja
            6. IHATÓ ÉTELEK                                    2024-ben, mert a munkahelyi étkezéstől a céges rendezvényekig drámai
                                                               mértékben megnő a catering iránti kereslet. A cégeknek jobb módszerre van
            Az iható ételek, a Drinkable Foods  9. ALTERNATÍV   szükségük a hibrid munkaerő vonzó étkeztetésére, miközben egyre több
            a kényelem, a táplálkozás és az   LISZTEK          társaság rendez partnerpartikat és társasági eseményeket. A piaci potenciál
                                                               hatalmas méretét jelzi, hogy az Egyesült Államokban 2023-ban a cateringszektor
            újszerű kulináris élmények inno-  ÉS CUKROK        forgalma elérte a 72,7 milliárd dollárt.
            vatív összhatása. A levesek, hús-  A liszt és a cukor alternatívái
            levesek, turmixok és még az iható  tényleges egészségügyi előnyök- 10. FÓKUSZBAN    gek szokásait, és ennek megfele-
            desszertek is egyre népszerűbbek,  kel járó élelmiszertrendek. Az al-  A SZEMÉLYRE   lően alakítsák ki a kínálatot. Ehhez
            mint az olyan útközbeni étkezési  ternatív lisztek és cukrok úgy let-  SZABOTT    a trendhez illeszkedve egyre gya-
            lehetőségek, amelyek nem kötnek  tek egyre népszerűbbek, ahogy   ÉLMÉNY      koribb a személyre szabott ki-
            kompromisszumot az íz vagy a  a táplálkozási preferenciák, az  Egyre nagyobb igény mutatkozik  szolgálás, amilyen például az
            táplálkozás terén. Nem véletlen,  egészségügyi aggályok és a fenn-  a személyre szabott étkezési él-  egyes vendégek igénye szerint
            hogy ezek a gyorsan elkészülő  tarthatósági kérdések tudatos-  mények iránt. A vendégek ma  elkészült menüsor, vagy a korábbi
            ételek már egyes gyorsétterem-  sága nőtt. Ahogy ezek az étkezési  már elvárják, hogy az éttermek  rendeléseken alapuló személyre
            láncok kínálatába is bekerültek.  igények fejlődnek, az éttermek  az egyéni étkezési preferenciá-  szabott ajánlások. Ez a trend az
                                     olyan alternatív lisztekkel kísér-  iknak megfelelően szolgálják ki  étlapon túlmutatva a személyre
            7. HANGULATJAVÍTÓ  leteznek, mint a mandula, a kó-  őket. A technológia döntő szere-  szabott marketingüzenetekre és
              ÉTELEK                 kusz vagy a csicseriborsó, és  pet játszik ebben a trendben,  a hűségprogramokra is kiterjed,
            Mivel a mentális egészséggel  olyan természetes édesítősze-  mert az adatelemzés nagy se-  elkötelezettebb kapcsolatot te-
            kapcsolatos tudatosság egyre in-  rekkel, mint a monk gyümölcs  gítséget nyújt az éttermek szá-  remtve az étterem és vendégei
            kább előtérbe kerül, egyre na-  vagy a stevia.     mára, hogy megértsék a vendé-  között.
            gyobb hangsúlyt kapnak azok a
            hangulatjavító vagy stresszoldó
            ételek, amelyek gyakran tartal-
            maznak olyan összetevőket, mint
            az étcsokoládé, a kurkuma vagy
            az erjesztett élelmiszerek. A han-
            gulatjavító élelmiszerek a fogyasz-
            tók növekvő tudatosságát is tük-
            rözik az elme és a bél kapcsola-
            táról, valamint az étrendnek a
            mentális jólétre gyakorolt hatá-
            sáról. Ahogy az emberek egyre
            inkább ráébrednek az élelmisze-
            rek holisztikus előnyeire, ez a
            trend egyre nagyobb teret nyer.

            8. INTERAKTÍV
              ÉTKEZÉS
            Az interaktív étkezés, ahol a ven-
            dégek aktív, elkötelezett szerepet
            játszanak az étkezési élmény
            megteremtésében,  figyelemre
            méltó trendként jelent meg a ku-



                                                                                                              47
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52