Page 45 - Utazo
P. 45
GASZTRO
A digitális gasztronómia olyan kulináris víziót
képvisel, amely a hagyományos főzést új szá-
mítógépes, digitális képességekkel ötvözi.
helyi gazdák, halászok és terme- körében abszolút trendinek szá- delmi aggályokkal és az állatjó- vagy napraforgómag hozzáadása,
lők megélhetéséhez is hozzájárul. mít, az automatizálás minimali- léttel kapcsolatos tudatosság még egyedi ízeket is adhat.
zálhatja az emberi hibákat, és bi- erősödésével a lakosság nagy
3. DIGITÁLIS zonyos esetekben még a főzési része a növényi alapú étrend felé 5. AZ ŐSHONOS
GASZTRONÓMIA folyamatot is felgyorsíthatja. húz, beleértve a vegánokat, a ve- KONYHÁK
A digitális gasztronómia, a kony- getáriánusokat és a flexitáriánu- ÚJJÁÉLEDÉSE
haművészet és a technológia fú- 4. NÖVÉNYI ALAPÚ sokat. Ráadásul az olyan egész- Az őshonos konyhák térnyerése
ziója egy olyan határterület, ahol FINOMSÁGOK séges helyettesítő anyagok, mint az egyik legkülönlegesebb új élel-
a hagyomány találkozik az inno- Tovább folytatódik a növényi ala- az avokádóolaj, a balzsamecet miszeripari trend, amely komoly
vációval, számos lehetőséget kí- pú étrend felé való elmozdulás,
nálva az olyan éttermek számára, amelynek eredményeként az egy-
amelyek nyitottak az új techno- szerű vegán burgerek mellett már
lógiák alkalmazására. Így szület- az ínyenceknek szánt növényi
hetnek meg például azok a 3D-s alapú ételek és az olyan alternatív
nyomtatott ételek vagy a mes- fehérjék is az asztalra kerülnek,
terséges intelligencia segítségével mint amilyen a tempeh, a szejtán
tervezett fogások, amelyek a ven- és a jackfruit. A növényi alapú fi-
dégek egyéni preferenciáit és di- nomságok népszerűsége már
étás igényeit is figyelembe veszik. szintén több, mint egy rövid életű
Ráadásul miközben a digitális kulináris trend; jelentős társadalmi
technológia a fiatalabb, techno- változást tükröz azzal, ahogyan
lógia iránt fogékony generációk az egészséggel, a környezetvé-
45