Page 45 - Utazo
P. 45

GASZTRO







































                                                                                 A digitális gasztronómia olyan kulináris víziót
                                                                                 képvisel, amely a hagyományos főzést új szá-
                                                                                 mítógépes, digitális képességekkel ötvözi.








            helyi gazdák, halászok és terme-  körében abszolút trendinek szá-  delmi aggályokkal és az állatjó-  vagy napraforgómag hozzáadása,
            lők megélhetéséhez is hozzájárul.   mít, az automatizálás minimali-  léttel kapcsolatos tudatosság  még egyedi ízeket is adhat.
                                     zálhatja az emberi hibákat, és bi-  erősödésével a lakosság nagy
            3. DIGITÁLIS             zonyos esetekben még a főzési  része a növényi alapú étrend felé  5. AZ ŐSHONOS
              GASZTRONÓMIA           folyamatot is felgyorsíthatja.   húz, beleértve a vegánokat, a ve-  KONYHÁK
            A digitális gasztronómia, a kony-                  getáriánusokat és a flexitáriánu-  ÚJJÁÉLEDÉSE
            haművészet és a technológia fú- 4. NÖVÉNYI ALAPÚ   sokat. Ráadásul az olyan egész-  Az őshonos konyhák térnyerése
            ziója egy olyan határterület, ahol   FINOMSÁGOK    séges helyettesítő anyagok, mint  az egyik legkülönlegesebb új élel-
            a hagyomány találkozik az inno-  Tovább folytatódik a növényi ala-  az avokádóolaj, a balzsamecet  miszeripari trend, amely komoly
            vációval, számos lehetőséget kí-  pú étrend felé való elmozdulás,
            nálva az olyan éttermek számára,  amelynek eredményeként az egy-
            amelyek nyitottak az új techno-  szerű vegán burgerek mellett már
            lógiák alkalmazására. Így szület-  az ínyenceknek szánt növényi
            hetnek meg például azok a 3D-s  alapú ételek és az olyan alternatív
            nyomtatott ételek vagy a mes-  fehérjék is az asztalra kerülnek,
            terséges intelligencia segítségével  mint amilyen a tempeh, a szejtán
            tervezett fogások, amelyek a ven-  és a jackfruit. A növényi alapú fi-
            dégek egyéni preferenciáit és di-  nomságok népszerűsége már
            étás igényeit is figyelembe veszik.  szintén több, mint egy rövid életű
            Ráadásul miközben a digitális  kulináris trend; jelentős társadalmi
            technológia a fiatalabb, techno-  változást tükröz azzal, ahogyan
            lógia iránt fogékony generációk  az egészséggel, a környezetvé-

                                                                                                              45
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50