Page 79 - zold
P. 79

SIKERES ZÖLD MEGOLDÁSOK


































           Európában csak a megkér-
           dezettek öt százaléka tartja
           jó alternatívának a laborhúst.



             melés megindulása előtt nem is    százaléka megújuló forrásból szár-  325 000 EUR előállítási költsége
             fog. Viszont modellszámításai sze-  mazik.                         2016-ra 11,40-re csökkent. A tö-
             rint 75 százalékkal alacsonyabb                                    megtermelés beindulása tovább
             lehet a laborhús üvegházhatású-    Ha teret nyer a műhús, sokkal   csökkentené az árat, de az élel-
             gáz-kibocsátása, mint a mezőn le-  kevesebb tenyészállatra lesz    miszerkonszernek számítása sze-
             gelő marha feldolgozásával előállté.   szükség. De nem valószínű,   rint így is a normál hús tízszerese
             Ugyanakkor a sertéshúsnál kétszer,   hogy ezeket jó körülmények    maradna.
             a szárnyasénál háromszor több      között fogják tartani, mert to-
             üvegházhatású gázt bocsátana a     vábbra is a költséghatékony-    KÉRDÉS AZ ELFOGADOTTSÁG
             légkörbe a műhús.                  ság lesz a döntő.               A laborhús sikere elsősorban a
                                                                                társadalmi elfogadottságától fog
             KELL AZ ENERGIA                    Ezt mutatja Szingapúr példája,   függeni. Érthető módon nagy a
             Az energiaigény szempontjából is   ahol 2020-ban áttörésként ünne-  fogyasztói szkepszis. Európában
             rossz a laborhús mérlege. A mes-  pelték a laborhúsból készült Chic-  csak a megkérdezettek öt száza-
             terséges sejteket legalább 37 fokon   ken-Nuggetset. Aztán kiderült,   léka tartja jó alternatívának. De
             kell tenyészteni steril körülmények   hogy borjúszérumot használtak a   jó jel a szegmensben aktív start-
             között. Biztos, hogy ez több energiát   laborban, amit érzéstelenítés nélkül   upok számára, hogy az európaiak
             igényel, mint a szárnyas és disznó,   csapoltak le a tehenek méhéből.    27 százaléka megkóstolná a la-
             de valószínűleg még a marhánál     Függetlenül az előnyöktől és    borhúst. Németországból pedig,
             is többet. Silvia Woll ezt azzal egé-  hátrányoktól, versenyképes ár   ahol sokkal több szó esik az új
             szíti ki, hogy az áram forrása a   nélkül nem fog teret nyerni a   alternatíváról, 65 százalék kipró-
             döntő. Egy holland tanácsadó cég,   műhús, amitől távol van az élel-  bálná, 50 rendszeresen vásárolná,
             a CE Delft számítása szerint a la-  miszeripar, de gyorsan mérsék-  47 százalék pedig előnyben ré-
             borhús csak akkor mutat a ha-     lődik az ár. Ezt mutatja, hogy az   szesítené a hagyományossal
             gyományosnál jobb energiamér-     úttörő holland cég, a Mosa Meat   szemben, pedig még megkóstolni
             leget, ha az energia legalább 30   első műhamburgerének 2013-as    sem volt lehetősége.



                                                                                                  ZÖLDIRÁNY   79
   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84