Page 79 - zold
P. 79
SIKERES ZÖLD MEGOLDÁSOK
Európában csak a megkér-
dezettek öt százaléka tartja
jó alternatívának a laborhúst.
melés megindulása előtt nem is százaléka megújuló forrásból szár- 325 000 EUR előállítási költsége
fog. Viszont modellszámításai sze- mazik. 2016-ra 11,40-re csökkent. A tö-
rint 75 százalékkal alacsonyabb megtermelés beindulása tovább
lehet a laborhús üvegházhatású- Ha teret nyer a műhús, sokkal csökkentené az árat, de az élel-
gáz-kibocsátása, mint a mezőn le- kevesebb tenyészállatra lesz miszerkonszernek számítása sze-
gelő marha feldolgozásával előállté. szükség. De nem valószínű, rint így is a normál hús tízszerese
Ugyanakkor a sertéshúsnál kétszer, hogy ezeket jó körülmények maradna.
a szárnyasénál háromszor több között fogják tartani, mert to-
üvegházhatású gázt bocsátana a vábbra is a költséghatékony- KÉRDÉS AZ ELFOGADOTTSÁG
légkörbe a műhús. ság lesz a döntő. A laborhús sikere elsősorban a
társadalmi elfogadottságától fog
KELL AZ ENERGIA Ezt mutatja Szingapúr példája, függeni. Érthető módon nagy a
Az energiaigény szempontjából is ahol 2020-ban áttörésként ünne- fogyasztói szkepszis. Európában
rossz a laborhús mérlege. A mes- pelték a laborhúsból készült Chic- csak a megkérdezettek öt száza-
terséges sejteket legalább 37 fokon ken-Nuggetset. Aztán kiderült, léka tartja jó alternatívának. De
kell tenyészteni steril körülmények hogy borjúszérumot használtak a jó jel a szegmensben aktív start-
között. Biztos, hogy ez több energiát laborban, amit érzéstelenítés nélkül upok számára, hogy az európaiak
igényel, mint a szárnyas és disznó, csapoltak le a tehenek méhéből. 27 százaléka megkóstolná a la-
de valószínűleg még a marhánál Függetlenül az előnyöktől és borhúst. Németországból pedig,
is többet. Silvia Woll ezt azzal egé- hátrányoktól, versenyképes ár ahol sokkal több szó esik az új
szíti ki, hogy az áram forrása a nélkül nem fog teret nyerni a alternatíváról, 65 százalék kipró-
döntő. Egy holland tanácsadó cég, műhús, amitől távol van az élel- bálná, 50 rendszeresen vásárolná,
a CE Delft számítása szerint a la- miszeripar, de gyorsan mérsék- 47 százalék pedig előnyben ré-
borhús csak akkor mutat a ha- lődik az ár. Ezt mutatja, hogy az szesítené a hagyományossal
gyományosnál jobb energiamér- úttörő holland cég, a Mosa Meat szemben, pedig még megkóstolni
leget, ha az energia legalább 30 első műhamburgerének 2013-as sem volt lehetősége.
ZÖLDIRÁNY 79