Page 85 - zold
P. 85

SIKERES ZÖLD MEGOLDÁSOK


                                                             SILO, LONDON




                                                                     Silo története 2011-ben indult Ausztráliában, ahol a
                                                                   művész Joost Bakker azt javasolta, hogy az étte-
                                                             Aremben ne legyen szemetes… Douglas McMaster, a
                                                             Silo séfje és tulajdonosa, így fejlesztette ki a világ első
                                                             hulladékmentes éttermét. Amely ars poeticája szerint az
                                                             élelmiszeripar megújításának vágyából született, tiszteletet
                                                             mutatva a környezet, az élelmiszer előállításának módja
                                                             és a testünknek nyújtott táplálék iránt. Ami azt jelenti,
                                                             hogy minden alapanyag az eredeti formájában kerül a
                                                             konyhába, elkerülve ezzel a szállítással járó kilométereket
                                                             és a túlzott feldolgozást, megőrizve a tápanyagokat és az
                                                             összetevők integritását.
                                                               McMaster küldetése nem csak az, hogy csökkentse a
                                                             hulladékot a konyhájában: teljesen meg akar szabadulni
                                                             tőle. Az eredetileg 2014-ben Brightonban alapított Silo
                                                             „kuka nélküli étterme” a londoni Hackney Wickbe költözött,
                                                             és egy teljes ökoszisztémát alkot: McMaster csomag
                                                             nélkül vásárol árut a helyi gazdáktól, és a helyszínen
                                                             komposztálja a maradékot. A menü pedig naponta változik,
                                                             miközben a lenyűgöző környezettudatosság ellenére a
                                                             tányérok pazarak és kreatívak – soha nem puritánok. A
                                                             vacsora a Siloaf névvel kezdődik, helyben őrölt liszttel és
                                                             egy tábla nyers vajjal. De nem ez az utolsó, amit látni
                                                             lehet a kenyérből: a kovász reinkarnálódhat, például
                                                             gazdag miso szószként édes arany céklával és sós
                                                             ricottával párosítva.
                                                               A Silo saját lisztmalommal rendelkezik, amely a túlfel-
                                                             dolgozott iparosított kenyérkészítési technológiákkal szem-
                                                             ben az ősi búzafajtákból az eredeti módon őrli a lisztet.
                                                             Saját vajat köpülnek, saját zabtejet állítanak elő, miközben
                                                             a saját sörfőzde természetesen erjesztett italokat készít.
                                                             Az étterem támogatja az orrtól a farokig ideológiát, aminek
                                                             az a lényege, hogy ha már egy állat elpusztul, hogy
                                                             élelmiszer legyen belőle, akkor minden porcikája kerüljön
                                                             felhasználásra.
                                                               A Silóban az éttermi bútorokat és a berendezéseket az
                                                             újrafelhasználás vágya vezérli az újrahasznosítás helyett.
                                                             A bútorok ezért az innováció eredményeként olyan anya-
                                                             gokból készülnek, amelyek máskülönben kárba vesznének.
                                                             A tányérokat műanyag zacskókból, az asztalokat újragyártott
                                                             élelmiszer-csomagolásból alakították ki. A lámpaernyők
                                                             pedig zúzott borosüvegből készülnek.
                                                               A nulla hulladék elérése érdekében az étterembe szállított
                                                             összes termék újrafelhasználható ládákban, vödrökben és
                                                             konténerekben érkezik. A minimálisan megmaradó hulladék
                                                             pedig természetes anyag, és így komposztálható. Ezzel
                                                             pedig a kör bezárul.



                                                                                                  ZÖLDIRÁNY   85
   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89   90