Page 85 - zold
P. 85
SIKERES ZÖLD MEGOLDÁSOK
SILO, LONDON
Silo története 2011-ben indult Ausztráliában, ahol a
művész Joost Bakker azt javasolta, hogy az étte-
Aremben ne legyen szemetes… Douglas McMaster, a
Silo séfje és tulajdonosa, így fejlesztette ki a világ első
hulladékmentes éttermét. Amely ars poeticája szerint az
élelmiszeripar megújításának vágyából született, tiszteletet
mutatva a környezet, az élelmiszer előállításának módja
és a testünknek nyújtott táplálék iránt. Ami azt jelenti,
hogy minden alapanyag az eredeti formájában kerül a
konyhába, elkerülve ezzel a szállítással járó kilométereket
és a túlzott feldolgozást, megőrizve a tápanyagokat és az
összetevők integritását.
McMaster küldetése nem csak az, hogy csökkentse a
hulladékot a konyhájában: teljesen meg akar szabadulni
tőle. Az eredetileg 2014-ben Brightonban alapított Silo
„kuka nélküli étterme” a londoni Hackney Wickbe költözött,
és egy teljes ökoszisztémát alkot: McMaster csomag
nélkül vásárol árut a helyi gazdáktól, és a helyszínen
komposztálja a maradékot. A menü pedig naponta változik,
miközben a lenyűgöző környezettudatosság ellenére a
tányérok pazarak és kreatívak – soha nem puritánok. A
vacsora a Siloaf névvel kezdődik, helyben őrölt liszttel és
egy tábla nyers vajjal. De nem ez az utolsó, amit látni
lehet a kenyérből: a kovász reinkarnálódhat, például
gazdag miso szószként édes arany céklával és sós
ricottával párosítva.
A Silo saját lisztmalommal rendelkezik, amely a túlfel-
dolgozott iparosított kenyérkészítési technológiákkal szem-
ben az ősi búzafajtákból az eredeti módon őrli a lisztet.
Saját vajat köpülnek, saját zabtejet állítanak elő, miközben
a saját sörfőzde természetesen erjesztett italokat készít.
Az étterem támogatja az orrtól a farokig ideológiát, aminek
az a lényege, hogy ha már egy állat elpusztul, hogy
élelmiszer legyen belőle, akkor minden porcikája kerüljön
felhasználásra.
A Silóban az éttermi bútorokat és a berendezéseket az
újrafelhasználás vágya vezérli az újrahasznosítás helyett.
A bútorok ezért az innováció eredményeként olyan anya-
gokból készülnek, amelyek máskülönben kárba vesznének.
A tányérokat műanyag zacskókból, az asztalokat újragyártott
élelmiszer-csomagolásból alakították ki. A lámpaernyők
pedig zúzott borosüvegből készülnek.
A nulla hulladék elérése érdekében az étterembe szállított
összes termék újrafelhasználható ládákban, vödrökben és
konténerekben érkezik. A minimálisan megmaradó hulladék
pedig természetes anyag, és így komposztálható. Ezzel
pedig a kör bezárul.
ZÖLDIRÁNY 85