Page 88 - zold
P. 88

SIKERES ZÖLD MEGOLDÁSOK

           HAOMA, BANGKOK






                  bangkoki Haoma, progresszív „urban farm” étteremként már
                rögtön a megnyitása után pozitív hullámokat keltett azzal, hogy
           Aaz első hulladékmentes neo-indiai étteremként kizárólag fenn-
           tartható és helyi termékeket használ. Az indiai származású séf, Dee-
           panker Khosla, akit szeretettel csak „DK”-ként emlegetnek, egy
           lombos bangkoki hátsó utcában lévő otthonát varázsolta étteremmé,
           amely ma modern ódát jelent szülőföldje ízeinek. Aki egy kicsit is tá-
           jékozott a bangkoki gasztronómia világában, hamar felismeri a helyet
           az éttermen kívüli zöld kertről, ahol gyakran láthatja azt a férfit, aki
           egy kis ollóval szorgosan fűszernövényeket vág.
            Chef DK ugyanolyan szenvedélyesen törekszik az autentikus
           pán-indoeurópai konyha újragondolására, mint az élelmiszer-
           fenntarthatóság megvalósítására. A Haoma története egy online
           akvaponikai élelmiszer-termelési eljáráshoz kötődő tanfolyammal
           kezdődött, és alig egy évvel később egy teljes értékű, működő
           városi farmmá nőtte ki magát Bangkok szívében. Ez az egy év az
           ízek optimalizálása érdekében többek között a föld megmunkálásával
           és a halnevelés új technológiájának kikísérletezésével telt, miközben
           séf DK egy olyan élelmiszerrendszer létrehozásán dolgozott,
           amelyet valóban fenntarthatónak lehet nevezni. A Haoma, amely a
           sok kultúrában szent, félig mitikus életelixírről kapta a nevét, egy
           egyszerű ötleten alapul: olyan ételek megkomponálása, amelyek
           jól néznek ki, jóízűek és jó érzést teremt a vendégeknek. Termé-
           szetesen a DK neveltetése által inspirált, az indiai kulináris stílusok
           bőségével teli fogások is közvetlenül az ezen a városi termékeny
           farmon termő alapanyagokból készülnek.
            Deepanker Khosla vagy Chef DK azonban nem csak az ételek
           elkészítse során helyezi a hangsúlyt a fenntarthatóságra. A #No-
           OneHungry nevű Covid–19 jótékonysági kampánya során a Haoma
           éttermét  népkonyhává változtatta, hogy ezzel segítsen annak a
           helyi közösségnek az étkeztetésében, amely a világjárvány nyomán
           a túlélésért küzdött. A projekt során több mint 125 000 ételt
           sikerült felszolgálni a rászorulóknak, amivel Chef DK a „humánusabb
           éttermi modell” felé tett kezdeményezése globális reflektorfénybe
           került.
            A Haomában a lakomák egy kóstoló körúttal kezdődnek a hátsó
           kertben, amely tele van nagy, tágas tenger gyümölcsei tartályokkal
           – amelyek otthont adnak a készülő főételeknek –, és tápanyagban
           gazdag édesvízzel táplálják a faültetvényeket és függőleges hidro-
           ponikus farmokat, ahol gyógynövényeket, ehető virágokat és
           virágokat termesztenek. A konyhai hulladékok is ide érkeznek
           vissza, akár haleledelként, akár trágyaként, az esővizet pedig
           összegyűjtik későbbi felhasználásra. Ami nem innen származik,
           azt Khosla forrásai ellenőrzött thai beszállítókról szerzik be – de
           nem anélkül, hogy először személyesen ellenőrizték és tesztelték
           volna.



          88   ZÖLDIRÁNY
   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92   93