Page 87 - zold
P. 87

SIKERES ZÖLD MEGOLDÁSOK


         MIL SACRED VALLEY, PERU





                ár önmagában a cím is igazi kalandot ígér, amiből a gaszt-
                ronómia sem maradhat ki: Moray, Maras, Cusco, 3568
         Mméteres tengerszint feletti magasságban, Cusco városától
         53 kilométerre északnyugatra. A hely honlapja szerint a Mil
         Immersion élmény egy meghívás arra, hogy megálljunk és átadjuk
         magunkat a nyugalom világának, elmélyülve abban, hogy a világot
         más szemszögből láthatjuk. Élvezve a környezet által inspirált és
         azzal összehangolt kulináris ajánlatot, miközben meglátogatjuk a
         Milt és a Moray régészeti központot körülvevő, a szokásaikat és
         hagyományaikat évezredek óta őrző helyi közösségeket.
           Ehhez a világhoz tökéletesen illeszkedik a modern perui
         konyha mára világhírnevet szerzett csillaga, Virgilio Martínez
         személyisége. Az 1977-ben Limában született séf fiatalkori
         szakmai kalandozásai során Szingapúrban és Angliában is dol-
         gozott, mígnem 2009-ben elhatározta, hogy visszatér Limába,
         és megnyitja saját éttermét, a feleségével, Pia Leónnal együtt
         üzemeltetett Centralt, amit hosszú ideje a világ az öt legjobb
         étterme között tartanak számon. Virgilio Martínezt az őshonos
         összetevőkkel kapcsolatos tanulmányok elmélyítésének vágya
         késztette arra, hogy partnerséget létesítsen nővérével, Malena
         Martínezzel, létrehozva azt a Mater Initiativa nevű civil szervezetet,
         amely egy olyan kutató, értelmező és kísérletező központ, amely
         a perui összetevőkre és azok eredetére összpontosít.
           Az interdiszciplináris csapat célja az élelmiszer- és kultúra-
         ismeretek menedzselése, miközben eredményeiket mindenki
         számára elérhetővé teszi. A Materrel végzett munka során
         Martínez olyan új projektekbe való befektetés mellett döntött,
         mint amilyen a Mil étterem, amely a Szent Völgyben, a Sacred
         Valley-ben található, 3500 méteres tengerszint feletti magas-
         ságban, Moray régészeti romjai között, Cusco városa mellett.
         Az étterem az Andok konyháját helyezi fókuszba az adott régióból
         származó alapanyagokra és kulináris technikákra összpontosítva
         – ezzel is kiemelve az ott dolgozó termelőket és gazdálkodókat,
         pozitívan hatva a helyi vidéki közösségek társadalmi-gazdasági
         fejlődésére. A fenntarthatóság a Mil minden aspektusát áthatja,
         az andoki építészettől a kutatóközpontig – amely a rendkívül
         változatos tájból származó termékek sokféleségét tárja fel. A
         központi udvar körül négy szárnyban található a Mater Iniciativa
         kutatási központ és az étterem, ahol a botanikai művészet
         remekei lógnak a falon. Az étlap nyolc fogásból áll, amelyek a
         különböző magasságokban található ökoszisztémákat képviselik,
         beleértve a fennsíkot, az Andok-erdőt és a Közép-Andokot.
         A vad muña (andoki menta), a tumbo (banán passiógyümölcs)
         és a kjolle (virágzó perui fa) fagyott Cordillera-féle gránitaként
         szolgál, míg a kacsa fekete quinoával, kék-zöld algákkal és bú-
         zával igazán extrém magasságból érkezik.



                                                                                                  ZÖLDIRÁNY   87
   82   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92