Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A vártnál nagyobbat csökkent az amerikai infláció
No menu items!

A vártnál nagyobbat csökkent az amerikai infláció

Illusztráció: Bigstock

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben csökkent az infláció az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics jelentése alapján.

A hatodik hónapban a fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke 2021 márciusa óta a legalacsonyabbra, 3,0 százalékra csökkent az Egyesült Államokban a májusi 4,0 százalékról. A csökkenés nagyobb lett a vártnál, piaci elemzők körében 3,1 százalékos konszenzus alakult ki a júniusi inflációra.

Az infláció csökkenése nagyrészt a tavalyi magas bázisnak tulajdonítható. Akkor ugyanis az energia- és élelmiszerárak ugrásszerű növekedése 1981-es csúcsra, 9,1 százalékra emelte meg az éves fogyasztói árindexet.

Az energiaárak éves bázison 16,7 százalékkal csökkentek júniusban a májusi 11,7 százalékos éves csökkenés után. Júniusban az energiaárak 0,6 százalékkal haladták meg az előző havit, májusban pedig 3,6 százalékos volt a csökkenés havi bázison.

Az üzemanyagárak júniusban 26,5 százalékkal csökkentek éves bázison, a fűtőolaj ára 36,6 százalékkal csökkent, a közüzemi gázszolgáltatás ára 18,6 százalékkal ment lejjebb. A villamos energia ára 5,4 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

Az élelmiszerár-infláció lassult, júniusban 5,7 százalék volt a májusi 6,7 százalék után.

A maginfláció 4,8 százalékra csökkent júniusban, 2021 októbere óta a legalacsonyabbra. Májusban 5,3 százalék volt a maginfláció, júniusra 5,0 százalékos várakozás alakult ki elemzők körében.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Amerikai álom? Kaliforniában beindult a robottaxi

A Waymo májusban kiterjeszti ingyenes, teljesen vezető nélküli robotaxi szolgáltatásait Los Angelesre és néhány San Francisco közelében lévő városra.

Már csak öt év és tarolhat a mesterséges intelligencia

Az Nvidia vezérigazgatója szerint a mesterséges intelligencia öt éven belül átmegy az emberi teszteken.

Technológiát fejlesztenek a nyíregyházi Alföldi Környezetvédelmi Kft.-nél

A cég árbevételének döntő többségét az ipari és veszélyes hulladékok begyűjtése adja, a beruházás segítségével a hulladék-újrahasznosítást fejlesztették, a gyártás energiaköltségét pedig napelemmel biztosítják.

Fellélegezhet a világ? Kína újraindítja a növekedést

A kínai parlament várhatóan a kedden kezdődő éves ülésén ismerteti a növekedés stabilizálását célzó mérsékelt gazdaságélénkítő terveket,.

Hírek

Pozitív nyitás várható a pénteki kereskedésben

A kedvező nemzetközi hangulat miatt azonban pénteken pozitív irányú elmozdulás várható nyitásban.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását