Kezdőlap Világgazdaság Jön a feketeleves? Az El Niño miatt jelentősen drágulhat a kávé
No menu items!

Jön a feketeleves? Az El Niño miatt jelentősen drágulhat a kávé

Illusztráció: Freepik

A közelgő El Niño okozta szélsőséges időjárási viszonyok miatt a világ nagy kávétermelő országaiban – köztük Vietnamban, Indonéziában és Brazíliában – a robustatermés olyan jelentős mértékben károsodhat, ami a kávé árának ugrásszerű emelkedését eredményezheti.

A most már széles körben várt El Niño felerősítette a termelés csökkenésétől való félelmet Vietnamban és Indonéziában, két jelentős robustatermelő országban” – közölte a Fitch Solutions kutatási egysége friss jelentésében.

A robusta kávébabok keserű ízükről és magasabb savtartalmukról ismertek, és több koffeint is tartalmaznak, mint a jobb minőségű és drágább arabica.

A brazil robustatermést a jelentés szerint a szárazság is negatívan érintette. Ez azt jelenti, hogy az instant kávé és az eszpresszó ára, amelyet gyakran robustababból készítenek, nyomás alá kerülhet az ellátási gondok és a robusta iránti, a szokásosnál erősebb kereslet közepette, mivel a fogyasztók az arabica olcsóbb helyettesítői felé fordulnak – írja a jelentés alapján a CNBC.

Az El Niño egy olyan időjárási jelenség, amely jellemzően a szokásosnál melegebb és szárazabb időjárási körülményeket hoz a Csendes-óceán középső és keleti trópusi részén. A klímatudósok előrejelzése szerint az idei El Nino 2023 második felében jöhet el.

Ráadásul Délkelet-Ázsiában május közepén rekordmeleg volt. “Délkelet-Ázsia szerte az El Niño az átlagosnál alacsonyabb csapadékmennyiséggel és magasabb hőmérséklettel jár, mindkettő csökkenti a kávétermést” – áll a jelentésben.

Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) szerint Vietnam, Indonézia és Brazília a legnagyobb robustatermelők.

Carlos Mera, a Rabobank agrárárupiacokért felelős vezetője a termelés 10%-os csökkenését prognosztizálja, vagyis mindössze 11,2 millió zsák robusztára számít a következő termés betakarításakor.

2016-ban az El Niño okozta vízhiány Vietnamban és Indonéziában közel 10%-os globális termeléscsökkenéshez vezetett a kutatócsoport statisztikái szerint.

De egy El Niño-évben “nem szokatlan” az sem, hogy Vietnamban és Indonéziában a robustabab termelése “20%-kal csökken” – mondta Shawn Hackett, a Hackett Financial Advisors árutőzsdei brókercég elnöke a CNBC-nek.

A robusta iránti növekvő kereslet

A világ kávétermelésének 40%-át a robustabab teszi ki, a fennmaradó 60%-ot pedig az arabicababok. Az arabica kávébabot általában jobb minőségűnek tartják, és magasabb árat szabnak meg rá, mint a robustára.

A globális gazdasági nyomás azonban a keresletet a robusta, a gyengébb minőségű kávébab felé billenti. A robusta árát támogatja, hogy a kávétermékek gyártói és a fogyasztók a robusta kávébabot a drágább arabica kávébabra cserélik, hogy az inflációs időkben költséget takarítsanak meg.

A robusta ára nemrégiben 15 éves csúcsra, tonnánként 2783 dollárra emelkedett. Az Intercontinental Exchange adatai szerint a júliusi határidős ügyletekre tonnánként 2608 dolláron kereskedtek.

Emellett az arabicabab a robustababhoz képest 2019 óta a legalacsonyabb szintre esett a viszonylag olcsóbb kávébab iránti megugró kereslet miatt.

Ázsia általánosságban véve jobban megkedvelte a robustát, mint az arabicát, és mint ilyen, a robusta iránti kereslet sokkal gyorsabban nő, mint az arabica iránti kereslet” – mondta Hackett.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

A LEGO beruházása 300 új munkahelyet hoz létre

A világon működő öt gyáruk közül háromban végzik a LEGO-gyártás teljes folyamatát - a nyíregyházi üzem is ilyen.

Sikeres nyári szezont zárt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. sikeres nyári szezont zárt, a látogatók száma az egy évvel korábbihoz hasonló volt, az árbevétel azonban több mint duplája lett a 2022-esnek és a tervezettnek is.

A Ryanair ritkítja idei téli menetrendjét

A Boeing 737-es repülőgépek átadásainak késése miatt visszavágja járatai számát október végétől az ír fapados.-írta az AIRportal.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.