Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az erősebb kínai katonai jelenlét a globális kereskedelmet is megnehezítheti a Tajvani-szorosban
No menu items!

Az erősebb kínai katonai jelenlét a globális kereskedelmet is megnehezítheti a Tajvani-szorosban

Az eszkaláció veszélye komoly kihívást jelent a nemzetközi kereskedelem számára is. Illusztráció: Bigstock

Miközben a Tajvani-szoros fölött szünetel a rakétatűz, a globális kereskedelemre nézve egy új, tartós kockázat merült fel: a kínai állami média szerint a kulcsfontosságú hajózási útvonalon zajló hadgyakorlatok “rendszeres” eseménynek lesznek.

A Tajvan körüli gyakori kínai katonai tevékenység okozta tartós hajózási zavarok a szakértők szerint “új normális helyzetbe” kerülhetnek a kulcsfontosságú kereskedelmi útvonalon.

Kína a napokban egy új fehér könyvet is kiadott az önigazgatású szigettel való “újraegyesítésről“, amely konkrét figyelmeztetéseket intézett a “tajvani függetlenségi erőkhöz“, és részletezte az Egyesült Államok szerepét Kína e célt célzó erőfeszítéseinek ellensúlyozásában.

Most egy minőségileg új helyzetbe léptünk, és a tajvani kérdés megoldása aktívan mozgásban van” – mondta Andy Mok, az államilag támogatott Kína és Globalizáció Központ vezető kutatója az Al Jazeerának. “Nem tudjuk, hogy milyen hosszúak és milyen nagyságrendűek lesznek a gyakorlatok. Egyesek szerint a blokád már megkezdődött” – tette hozzá.

Az eszkaláció veszélye komoly kihívást jelent a nemzetközi kereskedelem számára is.

A kínai hadgyakorlatok, amelyeket Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének múlt heti, a szigetre tett látogatása váltott ki, megmutatták, hogy Peking képes hatalmas fennakadásokat okozni a globális kereskedelmi forgalomban, ha úgy dönt.

Idén már a világ konténerflottáinak mintegy fele és a tonnatartalom alapján a legnagyobb hajók közel 90 százaléka áthaladt a szoroson, amely megkönnyíti az áruforgalmat Kelet-Ázsia és a globális piacok között.

A hajózási adatok azt mutatták, hogy a hajók a héten nagyrészt visszaálltak a szoroson átvezető szokásos útvonalaikra. Ha azonban Kína katonai tevékenységei állandóan jelenlévő kockázattá válnak, az iparág vészhelyzeti terveket készíthet.

Peter Sand, a Xeneta hajózási hírszerző platform vezető elemzője szerint a szorost elkerülő alternatív útvonalak megtalálása jelentős drágulással járna.

Az exportőrök a második legjobb lehetőséget kereshetik, ha a Tajvanon belüli szabad, zavartalan kereskedelem nehézzé válik” – mondta Sand az Al Jazeerának.

A fuvarozók át fogják alakítani az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatási kínálatukat, néhányan nem fogják többé Tajvanra hívni a járatokat, mások pedig kisebb gyakorisággal fogják ezt megtenni” – fejtette ki.

Ha a Tajvani-szoros áthaladhatatlani területté válik, minden útvonal meghosszabbodik, a tranzitidő megnő, és az árukat még tovább tart majd eljuttatni a fogyasztókhoz” – tette hozzá Sand. “A teherszállítási díjakra rövid távon lesz a legnagyobb hatással, mielőtt a térségben kialakul a kereskedelmi útvonalak új normális állapota” – mondta.

Deborah Elms, a szingapúri székhelyű Ázsiai Kereskedelmi Központ ügyvezető igazgatója szerint a cégek nem szívesen helyezik át a tevékenységüket, ha “rövid távú problémával” szembesülnek, mivel a szállítási útvonalak kialakítása sok időt és erőfeszítést igényel.

A változás különösen nehéz kihívást jelentő gazdasági körülmények között” – mondta Elms az Al Jazeerának. “Ezért a cégek többnyire kivárnak, hogy tisztábban lássák, hogy mi lesz a következő lépés mélysége, hatóköre és időtartama” – emelte ki.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom