Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az EU új forrást talált az orosz gáz helyettesítésére
No menu items!

Az EU új forrást talált az orosz gáz helyettesítésére

Az afrikai és az ázsiai LNG lehet a megoldás. Illusztráció: Bigstock

A Moszkvától való gázfüggőség csökkentése érdekében az Európai Unió fokozná az Afrikával való együttműködést, mivel a fekete kontinens országai – különösen Nigéria, Szenegál és Angola – nagyrészt kiaknázatlan lehetőségeket kínálnak a cseppfolyósított földgáz (LNG) tekintetében – derül ki egy uniós dokumentumtervezetből.

Az Európai Bizottság a tervek szerint még ebben a hónapban elfogadja a külső energiakapcsolatokról szóló dokumentumot, amely része annak a csomagnak, amely a Moszkvától való energiafüggőség csökkentésére irányuló terv végrehajtását szolgálja – számolt be a Bloomberg.

Mint ismert, az EU deklaráltan el akar távolodni legnagyobb beszállítójától, miután Vlagyimir Putyin inváziót indított Ukrajna ellen. Az energiastratégia-tervezet célja továbbá, hogy felkészítse a régiót arra, hogy 2030-ig 10 millió tonna megújuló hidrogént importáljon az Oroszországból származó gáz helyettesítésére, összhangban az EU ambiciózus zöld megállapodásával, amely a fosszilis tüzelőanyagoktól való elszakadást és az évszázad közepére az éghajlat-semlegesség elérését célozza.

A dokumentum szerint az EU azon terve, hogy 50 milliárd köbméterrel növelje az LNG-importot és 10 milliárd köbméterrel növelje az Oroszországtól eltérő országokból származó vezetékes gázszállításokat, a hagyományos szállítókkal való kapcsolatok új alapokra helyezését és a kereskedelem kiterjesztését az új, feltörekvő szállítókra igényli.

A kulcsfontosságú lépések közé tartozik az Egyesült Államokkal kötött megállapodás teljes körű végrehajtása, amely 2022-ben további 15 milliárd köbméter LNG szállításáról, 2030-ig pedig évente mintegy 50 milliárd köbméter szállításáról szól. További cél, hogy idén nyárig háromoldalú szándéknyilatkozatot írjanak alá Egyiptommal és Izraellel az Európába irányuló LNG-szállítások fokozására.

A blokk azt is tervezi, hogy támogatja az Azerbajdzsánból gázt szállító déli gázfolyosó kapacitásának megduplázását évi 20 milliárd köbméterre. És miközben Kanadával közösen munkacsoportot hoztak létre, hogy megvizsgálják a gázszállítások növelését a következő években, Japán és Dél-Korea már több LNG-szállítmányt is átirányított Európába.

“Katar készen áll arra, hogy megkönnyítse a csereügyleteket az ázsiai országokkal. Ami a vezetékes gázt illeti, Norvégia már növelte az Európába irányuló szállításait, illetve Algéria és Azerbajdzsán is jelezte erre irányuló szándékát”

– áll a bizottság stratégiatervezetében.

Az EU végrehajtó szerve a dokumentumban azt is leszögezte, hogy a blokknak azon kell dolgoznia, hogy “nyitott, rugalmas, likvid és jól működő globális LNG-piacokat” biztosítson, mind a főbb termelők – például az Egyesült Államok, Ausztrália és Katar -, mind a fogyasztók – köztük Kína, Japán és Dél-Korea – számára.

Az európai vásárlások növekedése, amely a növekvő globális kereslet és a már most is magas LNG-árak közepette történik, hatással lesz a globális kereskedelemre.

Az EU-nak is következetes jelzéseket kell küldenie a piac felé, hogy a rövid- és középtávú szükségletek és a hosszabb távú célok között egyensúlyt teremtsen. Mindehhez sokkal összehangoltabb gázpolitikára van szükség az unió piaci és politikai súlyának kihasználása, valamint a közös fellépés eszközének kidolgozása érdekében” – olvasható a dokumentumban.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Még mindig törött a női karrier lépcsőfoka – Hiába az ESG, lassan halad a munkahelyi női egyenjogúság

Habár a pandémia hatására elterjedt home office a szellemi munkát vállaló nők régi vágya volt, a családi összezártsággal rájuk szakadt otthoni együttlét inkább nehezítette, mint könnyítette a munkavégzést és a szakmai előbbre lépés lehetőségét. Az amerikai kutatók ráadásul nemcsak a kiégést, hanem az ebből fakadó munkaerőpiaci kilépést is nagy veszélynek tartják.

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Fenntartható szemlélettel területcsökkentés mellett is növelhető a termés

A fenntarthatóság komplex fogalma talán a mezőgazdaság és az élelmiszeripar ágazatain keresztül illusztrálható a legjobban. A hosszú távon is élhető bolygó célkitűzése – a fenntarthatóság – az agráriumban akkor érvényesül, ha a jelen társadalom élelmiszer- és textilszükségletei kielégíthetőek anélkül, hogy a jövő generációk ugyanezen lehetőségei csökkennének.

Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.

Hírek

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom