Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az euróövezet többlettel zárta külkereskedelmét júliusban
No menu items!

Az euróövezet többlettel zárta külkereskedelmét júliusban

Illusztráció: Bigstock

Júliusban többlettel zárta külkereskedelmét az euróövezet az egy évvel korábbi veszteséggel szemben – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett, nem végleges adataiból.

Az euróövezet júniusban 227,8 milliárd euró értékben exportált árucikkeket a világ többi részébe, 2,7 százalékkal kevesebbet, mint 2022 júliusában. Az import 221,3 milliárd euró volt júliusban, ami 18,2 százalékos esés az előző év azonos hónapjához képest.
Júliusban így 6,5 milliárd euró külkereskedelmi többlet alakult ki az egy évvel korábbi 36,3 milliárd euró deficittel szemben.

A július végéig tartó idei első hét hónapban az euróövezet kivitele 2,3 százalékkal, 1663 milliárd euróra nőtt, a behozatal 8,4 százalékkal, 1660,4 milliárd euróra csökkent, ezzel az egyenleg 2,7 milliárd többletet mutatott. A tavalyi első hét hónapban az euróövezet külkereskedelmi egyenlege 188,1 milliárd euró deficittel zárt.

Az euróövezeten belül 1584,2 milliárd euró volt az árukereskedelmi forgalom az év első hét hónapjában, megegyezett az egy évvel korábbival.

Idén januártól július végéig tartó időszakban az Európai Unió exportja az előző év azonos időszakához képest éves összevetésben 2,9 százalékkal, 1492 milliárd euróra emelkedett, importja 11,4 százalékkal, 1502,2 euróra csökkent, 10,2 milliárd euró deficit keletkezett az egy évvel korábbi 244,8 milliárd euró hiány után.

Az EU-n belül 2447,7 milliárd euró volt az árukereskedelmi forgalom az év első hét hónapjában, 1,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egy Orbán sikertörténet Székelyföldről Ausztriáig

Orban Optic - áll a cégér, az ausztriai Baden bei Wien bevásárlóutcájának üzlete felett. Tulajdonosa, Orbán Éva a Székelyföldről indulva, jónéhány kihívással és előítélettel is megküzdve mondhatja mára már sikeres üzletasszonynak magát.

Ötöt lépne előre a Mömax és a Möbelix Magyarországon

Újabb bútoráruházakat nyit Magyarországon a három népszerű bútorkereskedelmi márkát - XXXLutz, Mömax, Möbelix -, összefogó MMXH Lakberendezési kft.

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.