Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Az OECD Magyarországnak jó kilátásokat jósol, de "túlfűtéstől tart"

Az OECD Magyarországnak jó kilátásokat jósol, de “túlfűtéstől tart”

 A Nemzetközi Valutaalap a pénzpiacok rossz hangulatára figyelmeztet. Az OECD a magyar gazdaságnak jó növekedési kilátásokat prognosztizál, de túlfűtöttség fenyegetését jelzi. Egyre több befektető hagyja el a világ tőzsdéit. A DAX tíz százalékot esett év eleje óta, a Tengerentúlon Trump az amerikai jegybankkal háborúzik, a német kormány csökkentette növekedési prognózisát. Válság fenyeget. 

Az elemzőket nem lepte meg a német gazdasági miniszter, Peter Altmaier minapi berlini bejelentése: a kormány 1,8%-ra csökkentette a 2019-es növekedési prognózisát. Néhány nappal korábban a Nemzetközi Valutaalap (IWF) ugyan ezt tette világviszonylatban, egyúttal figyelmeztetést adott ki a nemzetközi pénzpiacok rossz hangulata miatt. Az USA kereskedelmi háborújának eszkalálódása tovább ronthatja a befektetői klímát és a globális növekedési kilátásokat – áll az IWF közleményében.

A tőzsdék a világgazdasági válságból való kilábalás óta biztos profitot garantáltak. Február óta azonban esnek az indexek. Európában 2 éves mélypontra kerültek.

A korrekció természetes jelenség egy hosszabb növekedési időszak után. Ennél azonban többről van szó. Kereskedelmi háború, valutaválság Argentínában és Törökországban, az amúgy is kiszámíthatatlan amerikai elnök, aki kijelenti, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed „megbolondult” – konkrét okai vannak a nyugtalanságnak.

Egy általános tőzsdei visszaesés mindig a megelőző időszak legjobban teljesítő részvényeinek gyengülésével kezdődik. Most leginkább az Amazon, Google, Netflix & co. érintettek. Az internetes óriások papírja 2009 óta az átlagnál jóval magasabb hozamot termeltek. A több mint 2000 technológiai cég részvényindexét összefoglaló amerikai Nasdaq Composite index 10%-al többet nőt a legfontosabb vállalatok indexét tömörítő S&P-500 indexnél. A német tőzsdén 20% volt a különbség.

Amikor kétezres években a technológiai részvényindex összeomlott, a netes vállalkozások papírjai még a spekulatívak közé tartoztak. Most viszont a befektetők széles körét éri veszteség. Alig akad befektetési alap, amelynek portfóliójában ne szerepelne az Apple, a Google és a Microsoft.

Az elmúlt években az ő árfolyamuk növekedett a legjobban, ezért a befektetési alapkezelők ezeket a papírokat adják el először, ha profitot akarnak realizálni. Ha sokan tesznek így, csökkenni kezdenek az árfolyamok. Ekkor értékesítésbe kezdenek azoknál a befektetési alapoknál is, ahol előírás, hogy az árfolyam meghatározott mértékű esésekor ki kell vonni a pénzt. Ha ez általános bizonytalansággal is párosul, könnyen pánikhangulat alakul ki.

Az amerikai jegybank a bűnös?

Amióta az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed alapkamat emelésbe kezdett, az amerikai államkötvények jövedelmező és biztos befektetésnek számítanak. Már 3 százalékos a 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozama. Az alapkamat pedig 2,5 százalékon van, és a következő hetekben további emelésre számítanak a piacok. Ezért egyre több pénz vándorol nem csak a fejlődő országok kockázatos piacairól, de a fejlett gazdaságok tőzsdéiről is az állampapírpiacra. Így közvetve a Fed is felel az argentin és török valuta, valamint a tőzsdék mélyrepüléséért.

Trump a Fed-nek is hadat üzent

A Fed politikája az amerikai elnöknek se tetszik. A nyers stílusáról hírhedt Trump egyszerűen „bolondnak” nevezte a jegybank döntéshozóit. Alacsony kamatokat akar, hogy „tovább pörögjön a gazdaság, bővüljön a munkaerőpiac és csökkenteni lehessen az államadósságot.”

A központi bankot pont ettől, a gazdaság túlpörgésétől és az elszabaduló inflációtól tart. Utóbbi viszont épp Trump adóscsökkentési programja és büntetővámok miatt növekvő árak miatt fenyeget.

A Fed-nek más okai is vannak a kamatemelésre. Egyrészt mozgásteret akar, hogy a következő, egyre valószínűbb recesszió esetén legyen miből kamatot csökkenteni, és a gazdaságot beindítani. Másrészt nyugtatja a piacokat: a monetáris politikára nincs kihatással Trump „beszólása”.

Európa gondjai        

Az eurózónában 2019 közepéig biztos kitart a  nulla százalékos alapkamat politikája. A Fed és az Európai Központi Bank (EKB) stratégiája közötti különbség jól mutatja, hogy az óceán két partján eltérő gondokkal küzdenek. Az európai jegybank szerint elengedhetetlen az olcsó hitel, hogy tovább stabilizálódjon a válságból lassan kilábaló déli államok gazdasága. Az EKB célja, hogy a tagállamok államkötvényei a szabad piacon is probléma nélkül eladhatók legyenek, és leállíthassa a 2015 óta futó állampapír-vásárlási programját.

Európában – az USA-val ellentétben – nincs inflációs veszély. Az EKB szerint a jelenlegi 2% körülinél alacsonyabb pénzromlás már ártana a növekedésnek. Ugyanis túl alacsony infláció, ill. defláció esetén a vállalkozások a beruházásokkal, a lakosság pedig a fogyasztással vár ki a még alacsonyabb árak reményében.

Mindenki mindenki ellen

Az év eleje óta nyilvánvaló, hogy az USA, a fejlődő országok és Európa más gondokkal küzdenek, eltérő monetáris politikát is követnek – magyarázza Majoros Gergely, az egyik legjelentősebb francia befektetési alap, a Carmignac magyar származású kezelője. Az USA-ban a kereskedelmi háború, Trump kirohanása és a tőzsdéről az állampapír piacra folyó pénz ellenére stabilabb a helyzet; az S&P-500 index az idén emelkedett 5%-ot; a német DAX index viszont nem csak az utóbbi hetekben esik, éves összehasonlításban 10%-t vesztett értékéből – mondja Majoros.

Az IWF is ezeket a veszélyes folyamatot látja. A német gazdasági miniszter viszont a növekedési kilátások lefelé korrigálása ellenére sem borúlátó. Kár, hogy optimizmusát a sajtótájékoztatóján nem tudta érvekkel alátámasztani – állapítják meg elemzők.

Magyarországon az USA-hoz hasonlóan a túlfűtöttség fenyeget

Annak ellenére, hogy a világgazdaságban és az euró zónában is romlanak a kilátások, ellenben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Magyarország 2019-es növekedési előrejelzést 2,8-ról 3,6%-ra emelte. A hazai szituáció Amerikára és nem az euró zónára hasonlít: a növekedés motorja a belső kereslet, amit erősíti a csökkenő munkanélküliség, a reálbérek emelkedése és a beruházások növekedése. A gazdaság túlfűtötté válása a legnagyobb veszély, különösen, mert az MNB – nem úgy mint a Fed – továbbra is növekedés támogató stratégiát folytat. Nálunk azonban a központi bank monetáris politikája összhangban van a kormány fiskális intézkedéseivel. A dinamikusan növekvő bérek viszont rossz hatással lehetnek a versenyképességre – írja az EOCD.

 

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nő az utazási hajlandóság – Erdély is a célpontok köztött

Jelentősen visszavetette a járvány az idegenforgalmat, de az elmúlt hetekben már nőtt az utazási hajlandóság - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A diaszpóra a távolságtartás idején is összetart

Az, hogy a magyarság, az elmúlt évszázadok tragédiái ellenére is megmaradt, az összetartozás erejét mutatja – fejtette ki Szilágyi Péter a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa, aki szerint ezért is kiemelten fontos, hogy a diaszpórában élő honfitársainkért is felelősek vagyunk.

Bírósági eljárás. Carlos Ghosn volt Nissan-vezért szöktették

A Carlos Ghosn hajdani Nissan vezér Libanonba szöktetésében szerepet játszó személyeket állítottak bíróság elé Törökországban. A magántulajdonban lévő MNG Jet török légitársaság azt közölte, hogy törvényellenesen használták eszközeiket.

BÉT – Elromlott a befektetői hangulat, esett a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 291,06 pontos, 0,80 százalékos csökkenéssel, 35 931,52 ponton zárt pénteken.

Hírek

Bírósági eljárás. Carlos Ghosn volt Nissan-vezért szöktették

A Carlos Ghosn hajdani Nissan vezér Libanonba szöktetésében szerepet játszó személyeket állítottak bíróság elé Törökországban. A magántulajdonban lévő MNG Jet török légitársaság azt közölte, hogy törvényellenesen használták eszközeiket.

Áfacsalás. Milliárdokat utaltak egy szingapúri bűnbandának

Jogerősen nyolc év fegyházbüntetést kapott az a magyar férfi, aki hét év börtönre ítélt bolgár társával egy Távol-Keletről számítástechnikai eszközöket importáló bűnszervezet tagjaként több mint 3 milliárd forintos adócsalásban vett részt.

Pelyhes spirálgalaxist fotózott a Hubble

Egy pelyhes spirálgalaxisról készített lenyűgöző felvételt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) Hubble űrtávcsöve.

Segítséget kérnek a kutatók – veszélyes tigrisszúnyogok

A hazai tigrisszúnyog-populáció feltérképezéséhez kérnek segítséget a kutatók. Veszélyes kórokozók terjesztését idézheti elő az Ázsiából behurcolt tigrisszúnyog tömeges megjelenése. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete ennek felmérésében kéri a lakosság segítségét.

Koronavírus – Orbán: a nem uniós polgárok csak átutazhatnak az országon

Az EU felszólítása ellenére nem enged be unión kívüli országokból érkező polgárokat Magyarország - Szerbia kivételével-, mert az ellentétes a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével - közölte Orbán Viktor.

Szigorodott a homeopátiás szerek forgalmazása

Július 1-jétől csak terápiás javallat nélkül forgalmazhatók homeopátiás készítmények Magyarországon, mivel a forgalomban lévő készítmények esetében klinikai vizsgálattal nem igazolták a hatásosságukat.

Virtuális ügyfélszolgálatot indított a Nébih

Július 1-jével elstartolt a Nébih chat alkalmazása: Nébo, a chatbot, amely a hét minden napján, non-stop válaszol a hivatalt a Facebook Messenger felületén felkereső ügyfelek kérdéseire és fogadja az élelmiszerlánc-biztonsági bejelentéseket.

Felbukkant a pestis Mongóliában

Bubópestis miatt került kórházba két ember Mongólia nyugati részén - közölte az ázsiai ország egészségügyi minisztériuma.

Tízmillió eurós adócsalás – magyarországi őrizetbe vételek

Magyarországon állították elő annak a bűnözői csoportnak a két vezetőjét, amely cukor és étkezési olaj határokon átnyúló értékesítése során 9,7 millió eurós áfacsalást követett el. Az akcióban négy további ország hatóságai is részt vettek - közölte az Eurojust.

Gyömrő. Ápoltakat fosztott ki a szociális otthon vezetője

A Monori Járásbíróság 6 év 2 hónapos börtönbüntetésre ítélt egy férfit, aki egy gyömrői szociális otthon vezetőjeként kifosztotta a gondozottak bankszámláit - közölte a Budapest Környéki Törvényszék.

Péntektől olcsóbban tankolhatunk benzint

Péntektől bruttó 2 forinttal csökken a 95-ös benzin literenkénti átlagára, a gázolajé viszont ezúttal nem változik.

Nigériai műkincsek – a lopott szobrok árverése Párizsban?

Szakértő: „a művet Biafra gyermekeinek vérével festették”. A nigériai tiltakozás ellenére a Christie's Párizsban árverésre bocsátott két, állítólag lopott nigériai szakrális műkincset, amelyek 195 ezer eurórért keltek el. 

Gazdaság

Utód nélkül. Három jelölt az EBRD elnöki posztjára

Távozott tisztségéből második négyéves mandátumának lejártával az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke, Sir Suma Chakrabarti. Utódját a koronavírus-járvány miatt májusról októberre halasztott EBRD-közgyűlésen választják meg.

BÉT – Júniusban csak az OTP emelkedett

Júniusban a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX értéke 35 876 pontról 35 818 pontra csökkent, az OTP árfolyama emelkedett, a többi vezető részvényé kismértékben mérséklődött.

A veszélyhelyzetnek vége – a moratórium marad

Az év végéig él a hiteltörlesztési moratórium, és a veszélyhelyzet feloldásától függetlenül is ki-, illetve be lehet lépni a rendszerbe.

Kihívót kapott az OTP: megalakult a Magyar Bankholding

A Fővárosi Törvényszék Cégbíróságának cégnyilvántartási bejegyezésével létrejött a Magyar Bankholding Zrt. - közölte a társaságot létrehozó három pénzintézet.

Az OTP netbankján immár QR-kóddal is fizethetünk

Az OTP internetbankján keresztül mától a kártyaadatok megadása nélkül, a QR-kód lefotózásával is lehet fizetni - jelentette be Csányi Péter, az OTP Bank ügyvezető igazgatója.

MNB: a tőkepiac a járványban is stabil maradt

Növekedés és jövedelmezőség jellemezte a biztosítók, tőkepiaci szereplők, pénzügyi vállalkozások piacait tavaly, és a koronavírus-járvány sem rendítette meg a szektort - áll az MNB friss biztosítási, pénztári és tőkepiaci kockázati jelentésében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom