Kezdőlap Világgazdaság Brexit hatás: vendégmunkásokért küzdenek a brit cégek
No menu items!

Brexit hatás: vendégmunkásokért küzdenek a brit cégek

Több mint 1000 munkavállaló megkérdezésével végzett közvélemény-kutatás szerint a megüresedő álláshelyeket egyre nehezebb betölteni a szigetországban.

A Brexit előrehaladtával mind az uniós, mind az EU-n kívüli országokból érkező vendégmunkások és migránsok egyre kisebb érdeklődést mutatnak az Egyesült Királyság, mint munkavállalási célország iránt – hivatkozik a BBC tudósítása a több mint száz éves, angliai székhelyű, világszerte 150.000 tagot számláló CIPD humánerőforrás szövetség jelentésére. 

– Márpedig ez a folyamat arra kell, hogy sarkallja a munkaadókat, hogy emeljék a munkabéreket. Bár a rövid távú munkaerőpiaci előrejelzések változatlanul pozitívak, hosszabb távon a képzett munkaerő hiánya egyre érezhetőbb lesz – áll a kutatásban.

Ezt jól jelzi az az adatsor, amely a 2017 áprilistól júniusig tartó időszakban 58.000-rel kevesebb nem Angliában született munkavállalót jelez, az idei év hasonló időszakában pedig 40.000 nem az EU-ban született dolgozóval kevesebbet mutatott. Mindebből a CIPD képviselőjeként megszólaltatott Gerwyn Davies arra következtet, hogy mára szertefoszlott az Egyesült Királyságról az a kép, hogy jó ott élni és dolgozni, hiszen ez csak arra az időre vonatkozott, amikor az alkalmazotti ráta magas, a munkanélküliség pedig alacsony volt az országban.”

Következményként pedig a maradó alkalmazottak terhei megnőhetnek, a cégek pedig egyre több megrendelést, illetve üzletet veszíthetnek el - mutat rá az elemzés. 

Erre persze nem megoldás, ha alacsonyabb képzettségű tömegekkel kívánják betölteni az üres helyeket, sem az, ha a nem EU-állampolgárokat alkalmaznak a rájuk érvényes pontrendszert alkalmazva, hiszen ezzel a brit vállalatok adminisztrációs terhei már a eddig is jelentősen megnőttek – olvasható a BBC.com híroldalán.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A vizsgálat lezárult, felejtse el?

A GVH Versenytanácsa megállapította, hogy a feltételezett jogsértés egyértelműen nem volt bizonyítható, mivel a fizetési terminálon már nem volt alapértelmezetten beállítva a borravaló mértéke és a fogyasztók maguk dönthetik el, hogy 0 és 20 százalék között mekkora mértékű borravalót adnak.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

BÉT – Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a BÉT-en

Kisebb pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor szenior elemzője szerint, a hangulat azonban továbbra is törékeny.

Devizapiac – Alig változott péntek reggelre a forint árfolyama

Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.