Hirdetés
Kezdőlap Autóipar Elektromos autóval Bécsben
No menu items!

Elektromos autóval Bécsben

Bettina Annererrel, a Bécsi Városháza e-mobilitásért felelős részlegvezetőjével az elektromos autók térhódításáról beszélgettünk. Többek között arról, hogy sok turista érkezik e-autóval Bécsbe, ők hol tudnak tankolni, honnan tudják, hogy hol van töltőállomás? Milyen feladatokat ró ez a részlegükre?

Bécsben 2017-ben egy szolgáltatók számára kiírt pályázat indult arról, hogy ki állítsa fel a töltőállomásokat. A Bécsi önkormányzat leányvállalata, mely a város energiaellátásáért felelős, a Wien Energie vállalat kapta meg a feladatot, őket bízták meg, hogy állítsák fel ezeket az állomásokat.

Ingyenesek ezek az állomások? Hány épült meg és jelenleg mennyi üzemel?

Először 2016/17-ben, amikor ezeket kezdték felállítani, akkor még ingyenes voltak a töltőállomások, most, tarifamodell van. Ez azt jelenti, hogy a töltöállomásokon töltött idő után fizetnek. Általában a töltőállomásokon két hely van, 22 kw ot lehet tölteni, ha két autó áll, akkor értelemszerűen a felét, 11.11 kw-ot. Jelenleg összesen 500 állomás van kettő töltőpontokkal, vagyis ezer autónak van helye, de ezek nyilvános helyen vannak, ebbe nem számoltam bele a hotelek, garázsok, szupermarketeknél lévőket.

Van-e valami kikötés az áramhasználatról?

Bécsben van egy rendelet, amely szerint csak 100 százalékos megújuló energiaforrásokból kell származnia annak az áramnak, amelyből az elektromos autókat töltik. Napelemből, vagy vízből, vagy szélenergiából. Arra még nincs rendelkezés, hogy a parkolóhelyen hány autó után kell egy töltőállomást létrehozni. A köztereken még nincs ilyen előírás Bécsben, de van egy uniós irányelv (844 /2018), amely sz összenergia-hatékonyságot szabályozza. Ezt át is ültették, és tartományi és önkormányzati szinten mindenkire vonatkozik. Ezt épületekben és garázsokban is alkalmazni kell.

Amikor Bécsbe indul egy turista, honnak tudja megnézni, hogy hol lehet tölteni a kocsijukat? Van arról statisztika, hány e-autó van Ausztriában?

A várostérképen honlapok vannak benne letölthető információkkal, a Wien Energie honlapján pedig kerületenként is lehet keresni töltőállomásokat. Ausztriában egy május végi statisztika szerint 87 ezer 900 e-autó van, a jelenlegi járműállománynak hét tized százaléka. A bejelentések alapján létszik, hogy növekszik ez e-autók száma. Bécsben 11.600 elektromos autó van bejegyezve, ezzel harmadikok vagyunk Ausztriában.

Ösztönzi-e és hogyan az osztrák állam arra az embereket, hogy e-autókat vásároljanak?

Igen, ötezer eurós támogatást kapnak az elektromos autót vásárlók, egy szövetségi támogatási rendelet alapján. Külön állami támogatás is van. 12.500 euró autóként a kisebb méretű szállító autókra is. Az e-motorok vásárlását 800 euróval és az elektromos kerékpárokat vevőket is támogatják. A fali magántöltő-állomást, faliboxot igénylőket 600 euróig támogatják, amelynek előfeltétele, hogy az igénylőnek igazolni kell, hogy az onnan használt áram 100 százalékig megújuló forrásból származik. Természetesen felszerelhetnek faliboxot akkor is, ha ezt nem tudják bizonyítani, csak lemaradnak a támogatásról.

Az elektromos rollereket hol tölthetik?

Még nincsenek konkrét elképzelések az elektromos rollerek töltéséről, ezeket még otthon töltik, van kivehető töltőj, amit kivehetnek, és felvihetik a lakásba. Szó volt arról, hogy nyilvános helyeken konnektorokat hoznak létre, de azt esetleg másra is használnák, ezért még nem döntöttek.

Az elkövetkező években, 2024-ig Bécsben a még meglévő 500 mellé még 700 töltőállomást kell építeni, és idén két gyorstöltőpark kiépítése már folyamatban van. Az elektromos taxiflottát, gépjárműparkot akarják támogatni új modern töltőhelyekkel.

A belső égésű motorokkal kapcsolatban mit terveznek? Szó van róla, hogy a klímasemlegesség érdekében kitiltanak belső égésű motorral közlekedő járművet?

Bécs klímavédelmi terve alapján 2040-re szeretnék teljesen eltüntetni Bécs utcáiról a dízel-és benzinüzemű járműveket. Ennek részeként betiltanák az egyedi gázfűtést, megkönnyítenék a napelemes rendszerek telepítését és háromszor annyi pénzt fordítanak a közösségi közlekedés fejlesztésére, mint útépítésre. Az osztrák főváros régóta hangoztatott célja, hogy 2040-re klímasemleges legyen. 2030-tól kezdődően belső égésű motorral működő autókat már nem engedélyeznek bejegyezni. Nálunk mostanában nincs tervben, hogy a nem elektromos autókat kitiltják. Az Európai Unió ezt 2035-ben akarja elérni, mi már előbb próbáljuk ezt elérni. Ezért is indítottunk egy kampányt a Tedd le az autót! – címmel Egész Ausztria szerte egy irányelv van kidolgozás alatt, szeptemberben teszik közzé azt, hogyan szabályozzák a töltöállomások nagyságát, mennyi hely legyen körülötte, akadálymentesen is érjék el, és szabályozzák a mozgást is.

Néhány adat a statisztikákból:

Egy év alatt több mint duplájára nőtt az elektromos töltések száma a bécsi töltőállomásokon. A Wien Energie ezért kapacitásainak kiépítését tervezi: további 200 nyilvános töltőállomást és két gyorstöltő-parkot adnak át 2022-ben. Míg 2020-ban közel 130 ezerszer töltötték fel elektromos, vagy hibrid autóikat a bécsiek, addig 2021-ben ez a szám már 310 ezerre emelkedett.

A legtöbb tulajdonos inkább hétköznap használja az állomásokat, ilyenkor negyven százalékkal magasabb a töltőpontok kihasználtsága, mint hétvégén. A nagy kereslet nagyobb kínálatot is generál: a Wien Energie idén 200 új nyilvános töltőállomással és két töltőparkkal bővíti a kapacitását. A gyorstöltő-parkokba 10-10 töltőoszlopot telepítenek egyenként 150 kW-os teljesítménnyel.

Az osztrák főváros klímavédelmi menetrendet dolgozott ki, amelyet szakértők, tudósok és a civil társadalom bevonásával dolgozták ki.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Radikálisan csökkent a hazai gázfogyasztás októberben

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján.

Eljött a gazdaságátadási szerződések ideje az agráriumban

Nemcsak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és vidék is számára kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben - hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráregyetemi hallgatók számára megrendezett Agribusiness Konferencián.

Őrizetbe vettek egy hatósági árral csaló benzinkutast

Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt.

Magyar “utas” is lesz Elon Musk űrrakétájának fedélzetén

Elon Musk amerikai üzletember rakétája viszi majd a világűrbe a magyar kisműholdat - közölte az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága. Mint írták, a hatóság feltett célja, hogy támogassa a "szárnyait bontogató" hazai űripart, valamint az űrtudományok oktatását.

Hírek

Radikálisan csökkent a hazai gázfogyasztás októberben

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján.

Őrizetbe vettek egy hatósági árral csaló benzinkutast

Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt.

A kormány kedd 23 órától kivezette a benzinárstopot – íme, az árak

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre.

Településfásítási program: újabb tízezer fára lehet pályázni

A Településfásítási program folytatásában ismét a 10 ezresnél kisebb lélekszámú magyarországi települések igényelhetnek fákat. Tízezer sorfa áll majd rendelkezésre, amiből 2000-et a 2023 tavaszi, 8000-et pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Korrupcióval gyanúsítanak egy kormánytisztviselőt

Közlekedési ellenőrzéssel összefüggő korrupció miatt gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó ügyészség egy kormánytisztviselőt - tudatta a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF).

Gyengült a forint hétfő estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Mi lesz a karácsonyi ajándékokkal? Így költenek idén a magyarok

A magyarok 53 százaléka az idén kevesebbet költ majd ajándékokra karácsony előtt, mint szeretne - derül ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérésből.

Gazdaság

Banki szakértő: 70 százalékot zuhanhat a bitcoin ára

A bitcoin ára a Standard Chartered bank szakértője szerint jövőre 5000 dollárra eshet. Ha ez bekövetkezik, az nagyjából 70 százalékos zuhanást jelentene, ugyanis a legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama jelenleg 17 ezer dollár körül mozog.

A diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot: a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók - jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter.

Már októberben földbe állt a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom