Kezdőlap Gazdaság Európai Bizottság: az uniós növekedés 4,8%, a magyar 6,3% lehet
No menu items!

Európai Bizottság: az uniós növekedés 4,8%, a magyar 6,3% lehet

A vártnál valamivel gyorsabb fellendülés várható Európában, mivel a gazdasági tevékenység már az első negyedévben meghaladta a várakozásokat, a második negyedévben pedig felgyorsult a járványügyi korlátozások feloldása – közölte az Európai Bizottság nyári időközi gazdasági előrejelzésében.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve elmondta: a nyári időközi gazdasági előrejelzés szerint az Európai Unió és az euróövezet gazdasága az idén 4,8 százalékkal, 2022-ben pedig 4,5 százalékkal fog bővülni.

A tavasszal közzétett előző előrejelzéshez viszonyítva az idei évre az unióban 0,6 százalékkal, az euróövezetben 0,5 százalékkal nagyobb növekedést várnak, míg 2022-re mindkét területen kis mértékben, 0,1 százalékkal javították a prognózist – közölte az uniós biztos.

Paolo Gentiloni

Az előrejelzések szerint a reál-GDP 2021 utolsó negyedévében mind az EU-ban, mind az euróövezetben visszatér a válság előtti szintre. Az euróövezet esetében ez egy negyedévvel előbb következik be a tavaszi előrejelzésben vártnál.

Elmondta: a növekedés várhatóan erősödni fog, mivel az év első negyedévében a gazdasági tevékenység meghaladta a várakozásokat, illetve azért, mert a koronavírus megfékezését célzó stratégia és a védőoltások beadása terén elért előrelépés az új fertőzések és kórházi kezelések számának csökkenéséhez vezetett.

A növekedés fő mozgatórugói nagy valószínűséggel a magánfogyasztás és a beruházások lesznek, amit a gazdasági tevékenységgel párhuzamosan várhatóan átalakuló foglalkoztatás is segít majd.

Az EU fő kereskedelmi partnereinek erőteljes növekedése jótékony hatással lesz az uniós áruexportra, míg a szolgáltatásexportot továbbra is visszavetik majd a nemzetközi turizmust gátló még meglévő korlátozások.

Paolo Gentiloni szerint a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós alap előreláthatólag jelentős mértékben hozzájárul majd a növekedéshez. Az uniós pénzügyi eszköz által generált teljes vagyon az előrejelzés távlatában az EU 2019-es reál-GDP-jének 1,2 százaléka körül valószínűsíthető.

Az idei és a jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzés az uniós bizottság szintén felfelé módosította. Az emelkedő energia- és nyersanyagárak, egyes alkotórészek és nyersanyagok hiánya, valamint az erőteljes belföldi és külföldi kereslet várhatóan felfelé ható nyomást gyakorol a fogyasztói árakra még ebben az évben. 2022-ben ez a nyomás valószínűleg fokozatosan mérséklődni fog, amint a termelés útjában álló akadályok elhárulnak, és a kereslet és a kínálat közelít egymáshoz.

Az előrejelzések szerint az infláció az idén átlagosan 2,2 százalék, 2022-ben pedig 1,6 százalék lesz az unión belül. Az euróövezetben 2021-ben 1,9 százalékos, 2022-ben pedig 1,4 százalékos infláció valószínűsíthető.

Az infláció az előre jelzettnél magasabb is lehet, ha az ellátási korlátok tartósabbak, és az árnyomást nagyobb mértékben hárítják át a fogyasztói árakba – közölte jelentésében az Európai Bizottság.

A nyári gazdasági előrejelzés Magyarországra vonatkozó bekezdésében azt közölte: a magyar gazdaság koronavírus-járvány utáni fellendülése a második negyedévben valamelyest megtorpant, részben az ellátási lánc autóipart érintő tartós zavarai miatt. A prognózis szerint a fellendülés az év második felében tovább folytatódik, amit az üzleti és fogyasztói bizalom közelmúltbeli javulása eredményez.

Az uniós bizottság szerint a magyar GDP az idén 6,3 százalékkal, 2022-ben 5 százalékkal nő, ami 0,5 százalékponttal alacsonyabb a brüsszeli testület májusi értékelésében közölt adatoknál.

Azt is közölték, hogy a magasabb üzemanyagárak és a közelmúltbeli jövedékiadó emelések hatására a HICP-infláció 2021 májusában 5,3 százalék volt. A bizottsági előrejelzés az év végéig 4,4 százalékos, jövőre pedig 3,3 százalékos inflációt prognosztizál, előbbi 0,4 százalékponttal, utóbbi 0,1 százalékponttal magasabb, mint a legutóbbi, májusban közzétett tavaszi előrejelzésben szereplő adat.

A jelentés szerint az első negyedévében a szezonálisan kiigazított foglalkoztatás 1,1 százalékkal maradt a járvány előtti szint alatt. Az üres álláshelyekre vonatkozó statisztikák egyelőre nem utalnak az aggregált munkaerő-kereslet erőteljes élénkülésére. A havi adatok szintén enyhe lassulást jeleznek a magánszektorbeli bérnövekedéssel kapcsolatban az idei év első negyedévében.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bocuse d’Or – elsők a franciák, Magyarország a 11. lett

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

Új ügyvezető a Praktikernél

Pártos Zsoltot nevezték ki a Praktiker új ügyvezető igazgatójának, a közgazdász szakember az új pozíciójában felelős a Praktiker Áruházlánc teljes magyarországi működéséért, illetve feladata a jövőbeni növekedés feltételeinek megteremtése.

Tőzsdére megy a Volvo elektroautó-luxusmárkája a Polestar

A svéd Volvo és kínai anyavállalata, a Geely, a bejelentette, a tőzsdei bevezetés céljából, a pénzügyi befektetési eszközként funkcionáló és tőzsdén jegyzett Gores Guggenheim jogi személlyel fuzionálja a Polestar vállalatot.

Koronavírus – új vakcinát tesztelnek Oroszországban

Új vakcina tesztelése kezdődik Oroszországban. A Covid-19 elleni, Betuvax első és a második tesztelési szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

Hírek

Bocuse d’Or – elsők a franciák, Magyarország a 11. lett

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

Új ügyvezető a Praktikernél

Pártos Zsoltot nevezték ki a Praktiker új ügyvezető igazgatójának, a közgazdász szakember az új pozíciójában felelős a Praktiker Áruházlánc teljes magyarországi működéséért, illetve feladata a jövőbeni növekedés feltételeinek megteremtése.

Koronavírus – új vakcinát tesztelnek Oroszországban

Új vakcina tesztelése kezdődik Oroszországban. A Covid-19 elleni, Betuvax első és a második tesztelési szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

Hároméves csúcsra drágult a Brent olaj

A szűkülő kínálat és a vártnál erősebben élénkülő kereslet miatt emelkedett a kőolaj világpiaci ára. Az észak-tengeri Brent hároméves csúcsra, hordónként csaknem 80 dollárra drágult.

Római aranykincset találtak a Földközi-tengerben

A tengerfenéken találtak 53 római kori aranypénzt búvárrégészek a kelet-spanyolországi Xábia város partjainál.

Erdély. Az átlagnyugdíj az átlagkereset felét sem éri el

Erdélyben az átlagnyugdíjak az átlagkeresetek 48,5 százalékát teszik ki - derül ki az Erdélystat.ro statisztikai portál elemzéséből.

Halálos áldozata is van a krétai földrengésnek

Földrengés volt hétfőn a görögországi Kréta körzetében. A földmozgás miatt legalább egy ember életét vesztette és kilencen megsérültek.

Földrengés rázta meg Krétát

Földrengés volt hétfőn a görögországi Kréta körzetében. A 6,5-ös erősségű földmozgás középpontját Irákliótól 20 kilométeres távolságra teszik.

Gazdaság

Javított a Fitch – hitelképesebb az OTP orosz bankja

Javította az OTP Bank orosz leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját a Fitch Ratings. A hitelminősítő elsősorban a pénzintézet megfelelő tőkehelyzetével indokolta a lépést.
Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom