Hirdetés
Kezdőlap Kül-hon Felvidék-Nagycétény. A Kárpát-medencei óvodafejlesztés program egyik állomásán
No menu items!

Felvidék-Nagycétény. A Kárpát-medencei óvodafejlesztés program egyik állomásán

A “Kárpát-medencei óvodafejlesztési programunk a magyar jövő megalapozásának egyik programja” – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felvidéki Nagycétényben, ahol beszédet mondott a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében ott épített helyi magyar nyelvű óvoda és bölcsőde ünnepélyes átadóján.

Az Országgyűlés elnöke beszédében kiemelte: minden új magyar óvoda teret nyit a magyar anyanyelvnek és így az összetartozásban megélhető biztos jövőnek. Kifejtette: közös cél, hogy mindenhol a Kárpát-medencében, a magyar nevelésben és oktatásban részesülők mindig a jövő nyerteseivé váljanak. A házelnök beszédében rámutatott: ennek a magyar jövőnek a megteremtéséhez elengedhetetlen a magyar családok gyermekvállalása.

Nagycétény, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében épített helyi magyar nyelvű óvoda és bölcsőde ünnepélyes átadóján. Forrás/Fotó: felvidek.ma

Magyar jövő csak ott van, ahol a családok vállalják a gyermekáldást, ahol van magyar óvoda, iskola és egyetem, ahol minden magyar számára van haszna a szülőföldön folytatott értékteremtő munkának” – fogalmazott Kövér László. Hozzátette: ezen célok nemcsak a magyar nemzet, hanem a szomszédos országok és nemzetek érdekeit is szolgálják.

Kövér László a megnyitón magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta: kezd beérni az óvodafejlesztési program, s ez különösen fontos a szórványvidéken, ám ehhez arra is szükség van, hogy legyenek olyan magyar szülők, akik vállalják a gyermekáldást.

Európában és ezen belül Közép-Európában a demográfiai kérdés kulcskérdés, akkor lesz Magyarország és Európa olyan, amilyennek megismertük, amilyennek örököltük, ha lesznek, akik lakják ezeket a vidékeket, és ehhez is hozzájárul a magyar nemzetpolitika” – fogalmazott Kövér László.

Az MTI kérdésére válaszolva hozzátette: még mindig nagy azoknak a magyar szülőknek az aránya, akik nem anyanyelvi óvodába íratják a gyermekeiket, de a tendencia már megfordult, s ehhez az óvodafejlesztési program is hozzájárult.

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, aki ugyancsak részt vett az intézmény ünnepélyes átadóján, elmondta: az, hogy az új óvoda és bölcsőde a szórványvidéken épült, külön nyomatékot ad a létrejöttének, hiszen a szórványban duplán helyt kell állni az önazonosság megtartásához.

Rámutatott: az intézmény létrejötte azt is üzeni, hogy Magyarország erősödik, a Kárpát-medencében élő népekkel közös érdekek mentén pedig még erősebb, s így a közép-kelet-európai térség lehet az, amely megújítja Nyugat-Európát.

Az óvoda új épülete Nagycétényben Forrás/Fotó: felvidek.ma

A Nagycétényben átadott intézmény alapkövét 2019-ben tették le, az mintegy 620 ezer euró (körülbelül 220 millió forint) összköltségből épült meg, s ebből nagyjából 500 ezer eurót (azaz 175 millió forintot) biztosított a magyar kormány – mondta el az MTI-nek Ladányi Lajos, az intézményt építtető Videó alapítvány kuratóriumának elnöke. Az új óvoda és bölcsőde a Manócska nevet viseli, és az egyetlen ilyen magyar komplexum a zoboralji szórványvidéken, ahol gyűjtőintézményként működik majd. Feladatának ellátásához egy kisbuszt is kapott.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 decemberében, illetve 2017-ben hagyta jóvá a magyar kormány. A program, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda- és bölcsődefejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés. A program két ütemében 38,5 milliárd forint forrásból újítják meg az óvodai és bölcsődei rendszert Kárpát-medence-szerte. A program keretében a Felvidéken 165 intézmény felújítására, illetve 29 új intézmény megépítésére biztosított forrást a magyar kormány. A program a tervek szerint 2021 végéig, néhány esetben legkésőbb 2022 végéig fejeződik be.

 

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egyre többen használják az eÁFA-rendszert

A bevallást az eÁFA rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, így mentesülnek az áfabevallás M-lapjának kitöltése alól.

Tőzsde – Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euró 1,0705 dollárra erősödött a péntek esti 1,0693 dollárról.

Koreai laborral szövetkezve erősít a győri egyetem

Mérföldkövet jelent a győri Széchenyi István Egyetem és Digitális Fejlesztési Központja számára az a megállapodás, amelyet az intézmény a Korea Testing Laboratory-val kötött nemrégiben.

NAV: Nagy értékű adócsalás egy Pest vármegyei cégnél

A vagyoni hátrány megtérülése céljából zár alá vették a vállalkozás tulajdonában álló területet és a rajta található épületeket is -
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9 százalékkal, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal csökkent az adatok alapján.

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...