Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Franciaország: a bolttulajdonosok államosítást követelnek
No menu items!

Franciaország: a bolttulajdonosok államosítást követelnek

Kép/Fotó/Forrás: NS

A francia kormány 10 ezer kisebb üzlet államosítására készül. Az ötlet a kereskedelmi érdekképviseletektől érkezett. Cél a városképhez tartozó kis boltok megmentése a csődhullámtól. Aki vállalják a hosszú távú üzemeltetést, kedvezményes áron bérelhetik vissza a helyiségét. Szigorodnak a rövidtávú, Airbnb lakáskiadás szabályai is.

Államosítás és visszabérlés

A francia kormány 10 ezer kisebb bolt és olyan üzletek államosítását készíti elő, amelyekben a mindennapi igényeket kielégítő szolgáltatásokat nyújtanak.

Többek között könyvesboltok, ruhaüzletek, fodrászatok, cipészetek, kulcsmásolók kerülhetnek az állami vagyonkezelő tulajdonába.

Cél a belvárosok arculatának megőrzése. A kisebb kereskedelmi egységek az online vásárlás rohamos növekedése miatt évek óta egyre nehezebb helyzetben vannak. A korona-járvány miatti kijárási tilalom tovább rontott a helyzetükön. A küszöbön álló sosem látott gazdasági válságban pedig aligha lesz esélyük talpra állni.

Az üres Champs-Élysées Nagyításért klikk a képre Forrás:thecritic

A párizsi kormány már a héten elfogadhatja a rendeletet, amely felhatalmazza a Nemzeti Vagyonkezelőt (Caisse des dépots) a nehéz anyagi helyzetbe, csőd előtt álló kereskedők üzleteinek államosítására. A korábbi tulajdonos rögtön visszabérelheti a boltját, ha vállalja, hogy hosszú távon tovább folytatja benne a korábbi kereskedelmi tevékenységét. A Caisse des dépots járási szinten ingatlankezelőket fog létrehozni. Ez fogja állami pénzből megvásárolni a hozzá forduló, csőd előtt álló kereskedők üzleteit. A program az élelmiszerüzletekre nem terjed ki.

Az államosítás ötlete a 450 ezer vállalkozót tömörítő Kiskereskedők Nemzeti Szövetségtől érkezett.

Arra is kérik a kormányt, hogy legalább két évre tiltsa meg az online áruházaknak új logisztikai központok építését.

A Párizsban található ikonikus üzlet, a Fauchon. A hálózat segélyért folyamodott

A mostani intézkedést nem az első kormányzati mentőöv. Az elmúlt hónapokban vissza nem térítendő támogatásokkal, kamatmentes hitelekkel és a bérleti díj fizetéshez nyújtott segítséggel próbált segíteni a párizsi vezetés. A kiskereskedelem a hónapokig tartó kijárási tilalommal, az e miatt felpörgött online kereskedelemmel került akut válságba. Még a Franciaországban fogalomnak számító, 1886-ban alapított, a libamáj pástétomáról világszerte ismert delikátesz lánc, a Fauchon is kénytelen volt támogatást igényelni egy kormányzati segélyalapból.

Az online kereskedelem térnyerése

Az online kereskedők térnyerése évek óta tart. 2019-et 11,6 százalékos növekedés mellett 100 milliárd eurót meghaladó forgalommal zárták. Elsősorban ezzel magyarázzák, hogy a francia városokban a kereskedelmi célú üzlethelyiségek 12 százaléka tartósan üresen áll. A kistelepüléseken még rosszabb a helyzet.

Az intézkedés legalább annyira szól a városok védelméről, mint a kereskedelmi munkahelyek megmentéséről.

A boltok tömeges megszűnésével a városok elvesztik arculatukat. Üzletek nélkül egyre kevesebben sétálnak az utcákon. A centrumok kísértetvárosokká válnak.

Rendelet az Airbnb ellen

Szintén elsősorban városképvédelmi okokból akar a kormányzat az önkormányzatok nyomására határozottabban fellépni a rövidtávú lakáskiadás ellen. A legismertebb szállásközvetítő platform, az Airbnb nevével fémjelzett tevékenység leginkább Párizsban egyre nagyobb probléma. Az ingatlanok tömegesen tűnnek el a bérlakáspiacról. Ennek egyrészt árfelhajtó hatása van, másrészt a helyieket a belvárosok elhagyására kényszeríti.

Az utóbbi hatás mindenki számára érzékelhetővé vált az elmúlt hetekben a turisták számának drasztikus visszaesésével. A francia főváros központjának utcái a kijárási tilalom feloldása után is kihaltak maradtak.

Alig laknak franciák Párizs központjában.

A 2014 óta hivatalban lévő, néhány hete újraválasztott szocialista főpolgármester, Anne Hidalgo ígérete szerint egy évben maximum 30 napi lehet majd rövid távra lakást kiadni. Hasonló intézkedések más világvárosokban alig hoztak eredményt, mert az önkormányzatoknak nem volt személyi kapacitásuk a rendeletek betartásának ellenőrzésére – hívják fel a figyelmet a bérlők érdekeit képviselő civil szervezetek.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ukrajna: az EU mozgósítja vészhelyzeti tartalékait

Az Európai Unió orvosi felszereléseket, védőeszközöket és speciális felszereléseket juttat Ukrajnának egyebek között a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatos népegészségügyi kockázatok kezelésére - közölte az Európai Bizottság.

A G7-ek aranytilalma nem ér aranyat

Elemzők szerint a G7-csoport egyes országainak terve, hogy megtiltják az Oroszországból származó aranyimportot, "nagyrészt szimbolikus", mivel a szankciók már eddig is korlátozták az orosz arany importját.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Esett a forint: történelmi mélypont az euróval szemben

Nagyot gyengült hétfő délelőtt a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Az euró ellenében új mélypontot ért el.

Hírek

Ukrajna: az EU mozgósítja vészhelyzeti tartalékait

Az Európai Unió orvosi felszereléseket, védőeszközöket és speciális felszereléseket juttat Ukrajnának egyebek között a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatos népegészségügyi kockázatok kezelésére - közölte az Európai Bizottság.

Esett a forint: történelmi mélypont az euróval szemben

Nagyot gyengült hétfő délelőtt a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Az euró ellenében új mélypontot ért el.

Korrupcióval gyanúsítanak több nagylaki határrendészt

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amelyben nyolc határrendész és egy román állampolgár is érintett - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Szerdán tovább drágul a gázolaj

Szerdától a gázolaj beszerzési ára bruttó 6 forinttal csökken, a benzin ára viszont a hét közepén nem változik. A hatósági árak továbbra is 480 forinton vannak befagyasztva.

Életbe lépett a vörös kód

A kormányzat a következő napokban várható kánikula miatt életbe léptette a "vörös kódot", ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Vegyesen alakult a forint árfolyama a hétvégén

Vegyesen alakult a forint árfolyama a hétvégén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: a péntek esti jegyzéséhez képest hétfő reggel hét órakor 0,1 százalékkal állt gyengébben az euróval, 0,1 százalékkal erősebben a dollárral és szinte változatlanul a svájci frankkal szemben.

Több tízezer autó forgalmi engedélye van veszélyben

A Carnotie autókezelő platform adatai szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet alatt lejáró gépjármű forgalmi engedélyek meghoszabbítását az autótulajdonosok 12,5 százaléka halogatja. Márpedig júliustól az érvényes vizsga nélkül közlekedő autók forgalmi engedélyét elveszi az igazoltató rendőr.

Hernádi Zsolt megszólalt a tankolási limit kapcsán

A Mol-csoport elnök-vezérigazgatója szerint a turistaszezon beindulása, a társaság...

Gazdaság

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Tovább zuhan a kriptovaluták királya

Az értékéből rohamosan vesztő bitcoin árfolyama valószínűleg 13 ezer dollárig fog lezuhanni, ami közel 40 százalékos csökkenést jelent a jelenlegi szinthez képest - állítja egy amerikai pénzügyi szakértő.

Újabb sokmilliós bírságot kapott a Raiffeisen Bank

A Magyar Nemzeti Bank 34 millió forint bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra, mivel az az elmúlt bő egy évben két hiánypótlási felszólítás ellenére...

MNB: új lendületre kapott a digitalizáció a pénzügyi szektorban

A járvány után újabb lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakítása: a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon, és az ügyfelek több mint 80 százaléka használ már digitális banki csatornákat - ismertette Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a jegybank 2022-es FinTech és digitalizációs jelentését.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom