Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Franciaország: a bolttulajdonosok államosítást követelnek
No menu items!

Franciaország: a bolttulajdonosok államosítást követelnek

Kép/Fotó/Forrás: NS

A francia kormány 10 ezer kisebb üzlet államosítására készül. Az ötlet a kereskedelmi érdekképviseletektől érkezett. Cél a városképhez tartozó kis boltok megmentése a csődhullámtól. Aki vállalják a hosszú távú üzemeltetést, kedvezményes áron bérelhetik vissza a helyiségét. Szigorodnak a rövidtávú, Airbnb lakáskiadás szabályai is.

Államosítás és visszabérlés

A francia kormány 10 ezer kisebb bolt és olyan üzletek államosítását készíti elő, amelyekben a mindennapi igényeket kielégítő szolgáltatásokat nyújtanak.

Többek között könyvesboltok, ruhaüzletek, fodrászatok, cipészetek, kulcsmásolók kerülhetnek az állami vagyonkezelő tulajdonába.

Cél a belvárosok arculatának megőrzése. A kisebb kereskedelmi egységek az online vásárlás rohamos növekedése miatt évek óta egyre nehezebb helyzetben vannak. A korona-járvány miatti kijárási tilalom tovább rontott a helyzetükön. A küszöbön álló sosem látott gazdasági válságban pedig aligha lesz esélyük talpra állni.

Az üres Champs-Élysées Nagyításért klikk a képre Forrás:thecritic

A párizsi kormány már a héten elfogadhatja a rendeletet, amely felhatalmazza a Nemzeti Vagyonkezelőt (Caisse des dépots) a nehéz anyagi helyzetbe, csőd előtt álló kereskedők üzleteinek államosítására. A korábbi tulajdonos rögtön visszabérelheti a boltját, ha vállalja, hogy hosszú távon tovább folytatja benne a korábbi kereskedelmi tevékenységét. A Caisse des dépots járási szinten ingatlankezelőket fog létrehozni. Ez fogja állami pénzből megvásárolni a hozzá forduló, csőd előtt álló kereskedők üzleteit. A program az élelmiszerüzletekre nem terjed ki.

Az államosítás ötlete a 450 ezer vállalkozót tömörítő Kiskereskedők Nemzeti Szövetségtől érkezett.

Arra is kérik a kormányt, hogy legalább két évre tiltsa meg az online áruházaknak új logisztikai központok építését.

A Párizsban található ikonikus üzlet, a Fauchon. A hálózat segélyért folyamodott

A mostani intézkedést nem az első kormányzati mentőöv. Az elmúlt hónapokban vissza nem térítendő támogatásokkal, kamatmentes hitelekkel és a bérleti díj fizetéshez nyújtott segítséggel próbált segíteni a párizsi vezetés. A kiskereskedelem a hónapokig tartó kijárási tilalommal, az e miatt felpörgött online kereskedelemmel került akut válságba. Még a Franciaországban fogalomnak számító, 1886-ban alapított, a libamáj pástétomáról világszerte ismert delikátesz lánc, a Fauchon is kénytelen volt támogatást igényelni egy kormányzati segélyalapból.

Az online kereskedelem térnyerése

Az online kereskedők térnyerése évek óta tart. 2019-et 11,6 százalékos növekedés mellett 100 milliárd eurót meghaladó forgalommal zárták. Elsősorban ezzel magyarázzák, hogy a francia városokban a kereskedelmi célú üzlethelyiségek 12 százaléka tartósan üresen áll. A kistelepüléseken még rosszabb a helyzet.

Az intézkedés legalább annyira szól a városok védelméről, mint a kereskedelmi munkahelyek megmentéséről.

A boltok tömeges megszűnésével a városok elvesztik arculatukat. Üzletek nélkül egyre kevesebben sétálnak az utcákon. A centrumok kísértetvárosokká válnak.

Rendelet az Airbnb ellen

Szintén elsősorban városképvédelmi okokból akar a kormányzat az önkormányzatok nyomására határozottabban fellépni a rövidtávú lakáskiadás ellen. A legismertebb szállásközvetítő platform, az Airbnb nevével fémjelzett tevékenység leginkább Párizsban egyre nagyobb probléma. Az ingatlanok tömegesen tűnnek el a bérlakáspiacról. Ennek egyrészt árfelhajtó hatása van, másrészt a helyieket a belvárosok elhagyására kényszeríti.

Az utóbbi hatás mindenki számára érzékelhetővé vált az elmúlt hetekben a turisták számának drasztikus visszaesésével. A francia főváros központjának utcái a kijárási tilalom feloldása után is kihaltak maradtak.

Alig laknak franciák Párizs központjában.

A 2014 óta hivatalban lévő, néhány hete újraválasztott szocialista főpolgármester, Anne Hidalgo ígérete szerint egy évben maximum 30 napi lehet majd rövid távra lakást kiadni. Hasonló intézkedések más világvárosokban alig hoztak eredményt, mert az önkormányzatoknak nem volt személyi kapacitásuk a rendeletek betartásának ellenőrzésére – hívják fel a figyelmet a bérlők érdekeit képviselő civil szervezetek.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A T-rex rokona lehet a most felfedezett dinófaj

A theropodák egy új faját fedezték fel az Angliától délre fekvő Wight-szigeten, az új dinoszauruszfaj a T.rex unokatestvére - közölték a Southamptoni Egyetem kutatói.

Csehország – infláció: negyedével drágult az üdülés

Júliusban 3,4 százalékra emelkedett az éves szintű infláció Csehországban a júniusi 3,3 százalékról. A leginkább a szezonális üdülési árak nőttek, 23 százalékkal voltak drágábbak, mint egy éve - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal.

Agrárbiztosítás – nőtt a támogatási keret

Ötmilliárd forintról hétmilliárd forintra emelkedett a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás kerete, így a támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 65 százalékáról 70 százalékára nőtt.

Felmelegedés. Az egyik legforróbb év volt a tavalyi

A tavalyi volt a három legmelegebb év egyike az időjárási feljegyzések szerint, amely gleccserek olvadásával, tengerszint-emelkedéssel, rengeteg bozóttűzzel, hőhullámokkal és szárazságokkal járt - áll az Amerikai Meteorológiai Társaság (BAMS) tanulmányában.

Hírek

Felmelegedés. Az egyik legforróbb év volt a tavalyi

A tavalyi volt a három legmelegebb év egyike az időjárási feljegyzések szerint, amely gleccserek olvadásával, tengerszint-emelkedéssel, rengeteg bozóttűzzel, hőhullámokkal és szárazságokkal járt - áll az Amerikai Meteorológiai Társaság (BAMS) tanulmányában.

Milliárdokat gyűjtött jogosulatlanul – 275 milliós bírságot kapott

Jogosulatlan pénzgyűjtés miatt a Magyar Nemzeti Bank 275 millió forintos bírságot szabott ki U. Attilára, akinek bankszámlájáról 500 millió forint befektetői pénzt zárolt. Az ügyben feljelentést is tettek.

Hiba miatt leállt a paksi 4-es blokk

Egy irányítástechnikai berendezés meghibásodása miatt csütörtök hajnalban leállt a paksi atomerőmű 4. blokkja - közölte honlapján az atomerőmű.

NBA árverés – Jordan cipője 400 ezer, szerződés másolata 60 ezer dollárt ér

Egy gyűjtő 57 068 dollárt (16,8 millió forint) fizetett az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) szupersztárja, Michael Jordan első szerződésének fénymásolatáért.

Két évtized után megépülhet a firenzei Uffizi képtár új, vitatott kijárata

Két évtized után megépülhet a firenzei Uffizi képtár új, ultramodern kijárati komplexuma, mivel a kulturális minisztérium jóváhagyta a bővítéshez szükséges 12 millió euró kiutalását.

Családnevek. Milánóban több a Hu, mint a Rossi

Milánóban második helyre szorult vissza az Olaszországban legelterjedtebb családnévnek számító Rossi, és helyét a kínai Hu családnév vette át.

Ruhásszekrényben lapult a több ezer éves lelet – videó

Muzeális értékű kelta kést találtak egy férfinél a rendőrök Szolnokon - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).

Koronavírus – Két héten belül kibocsátják az első orosz védőoltásokat

A Covid-19 elleni orosz védőoltás első adagjait két héten belül legyártják, elsősorban az egészségügyben dolgozók számára - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter.

Pankrátorból lett a világ legjobban fizetett színésze

Tavaly után idén is Dwayne Johnson a világ legjobban kereső férfi színésze a Forbes magazin szerint: a lap 87,5 millió dollárra becsüli a pankrátorból lett színész elmúlt egy évben szerzett keresetét.

A fél országban ismét felhőszakadásra, zivatarra figyelmeztetnek

Zivatarveszély miatt a fél országra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Csütörtökön felhőszakadás, jégeső és viharos széllökés várható.

Budapest Airport: a repülés biztonságos

Júliusban már 300 ezren fordultak meg a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, augusztusban pedig várhatóan ennél is többen fognak utazni - közölte a Budapest Airport kommunikációs vezetője.

Koronavírus – A német egészségügyi miniszter aggódik

Aggasztónak nevezte a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedését Jens Spahn német egészségügyi miniszter. "Aggodalomra ad okot, ha marad a növekvő tendencia." A miniszter szkeptikus az orosz vakcinát illetően.

Gazdaság

2020 Faktoring Évkönyv – Dinamikusan bővült a magyar piac

A magyar faktoring piac egyike volt a legdinamikusabban emelkedőnek tavaly kelet-európai összevetésben, a faktorált követelések összege 6,91 milliárd euróról 8,55 milliárd euróra nőtt, amely 23,7 százalékos emelkedést jelent - derült ki a 2020 Faktoring Évkönyvből.

Zöld kötvény – 33,8 millió eurós budapesti bevásárlás

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) több mint 33,8 millió euró értékben vásárolt zöld vállalati kötvényt, ezzel a befektetéssel a bank jelentős mértékben tovább növeli magyarországi portfólióját.

OTP: a vártnál erősebb negyedéves eredmény

A második negyedév adatai alapján az OTP kilátásai kedvezőek, helyzetét a járvány miatti nehézségek sem veszélyeztették - mondta a pénzintézet sajtótájékoztatóján Bencsik László vezérigazgató-helyettes.

Történelmi mélyponton a török líra

Történelmi mélypontra gyengült a török líra a dollárhoz képest csütörtökön, folytatva a hét eleje óta tartó zuhanórepülést, amelyet nem tudtak megállítani az állami bankok agresszív dolláreladásai.

MNB – Itt az első zöld vállalati kötvény

Megtörtént az első hazai zöld vállalatikötvény-kibocsátás: a CPI Hungary Investments Kft. 30 milliárd forint össznévértékű, 2,25 százalékos kuponú, 10 éves futamidejű zöld vállalati kötvényt hozott forgalomba.

Kamatcsökkentés – Egyhangú volt a döntés az MNB-ben

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek júliusban az alapkamat 15 bázisponttal 0,60 százalékra csökkentéséről, továbbá a kamatfolyosó változatlanul hagyásáról - közölte az MNB a július 21-i kamatdöntő ülésről kiadott jegyzőkönyvében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom