Hirdetés
Kezdőlap Kül-hon Potápi: megjelentek a testvértelepülési és a diaszpórának szóló pályázat eredményei
No menu items!

Potápi: megjelentek a testvértelepülési és a diaszpórának szóló pályázat eredményei

Potápi Árpád János

Megjelentek a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által márciusban kiírt testvértelepülési és diaszpóra pályázat eredményei, a két pályázat keretében összesen egymilliárd forinttal támogatja a kormány a külhoni és anyaországi települések közötti kapcsolatok erősítését, valamint a diaszpórában élő magyar közösségeket – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár felidézte: 2024 az együttműködő nemzet éve a nemzetpolitikában. Ennek jegyében hirdette meg márciusban a Nemzetpolitikai Államtitkárság idei nyílt pályázati kiírásait.

Kiemelte: az 500 millió Ft keretösszeggel meghirdetett Testvértelepülési programok és együttműködések támogatása című pályázati kiírásra magyarországi helyi (települési és vármegyei) önkormányzatok nyújthattak be pályázatot olyan projektek megvalósítására, amely valamely külhoni településsel ápolt testvérkapcsolat erősítését szolgálja vagy új testvértelepülési kapcsolat létrehozására irányul. Kiemelte: a pályázat célja a Magyarország és a Kárpát-medence magyarakta települései közötti kapcsolatok erősítése volt.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a felhívás iránt rendkívül nagy volt az érdekelődés, összesen 454 pályázat érkezett, amelyből 263 nyert támogatást. Az egy pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 500 000 forinttól 2 000 000 forintig terjed. Hozzátette: öröm látni, hogy az államtitkárság 2015-ben elindított testvértelepülési programjának köszönhetően az elmúlt évek során 1154 testvértelepülési kapcsolatot jött létre vagy erősödött meg a magyarországi és külhoni települések között.

Potápi Árpád János felidézte: szintén 500 millió Ft keretösszeggel hirdették meg március elején a diaszpórában működő magyar szervezetek és hétvégi magyar iskolák működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatását célzó pályázatot. A céljuk ezzel a Kárpát-medencén kívül, a világon szétszórtságban élő magyar közösségek boldogulásának elősegítése, valamint az anyaországgal ápolt kapcsolataik erősítése volt.

Kiemelte: örömteli hír, hogy a beérkezett pályázatok 97,59 %-át támogatni tudták, így összesen 202 diaszpóra pályázat részesült támogatásban. Az elnyerhető összeg egy-egy pályázó esetében 500 000 forint és 5 000 000 forint között mozog.

Potápi Árpád János hangsúlyozta: az elmúlt évek során meghirdetett nemzetpolitikai pályázatoknak és egyéb nemzetpolitikai programoknak köszönhetően jelentősen megerősödtek a magyar közösségek szerte a világon. Hozzátette: a külhoni magyarság a jövőben is számíthat a magyar kormány támogatására.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.