Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Putyin egy tőle nyugatra lévő országot mindenképp meg akar szerezni
No menu items!

Putyin egy tőle nyugatra lévő országot mindenképp meg akar szerezni

Vlagyimir Putyin és Alekszandr Lukaseno egy korábbi találkozójukon. Kép forrása: Wikimedia Commons

Vlagyimir Putyinnak hűséges szövetségese van Fehéroroszországban, és az orosz elnök már most is felhasználja az országot ukrajnai agressziójához. Egy kiszivárgott dokumentum szerint Alekszandr Lukasenko diktatúrája hamarosan végleg a Kreml vazallus államává válik, ugyanis Oroszország 2030-ig fokozatosan be akarja kebelezni.

A dokumentum szerint – amelyről többek között a Süddeutsche Zeitung és a Spiegel is beszámolt, és amely állítólag a moszkvai elnöki adminisztrációból származik -, Vlagyimir Putyin 2030-ig fokozatosan át akarja venni a szomszédos Fehérorszország irányítását.

A jelentés szerint Putyin stratégái politikai, gazdasági és katonai értelemben is be akarnak szivárogni Fehéroroszországba. A cél egy közös uniós állam létrehozása orosz vezetés alatt. Nyugati biztonsági körök a beszámolók szerint hitelesnek tartják a dokumentumot.

Az “Orosz Föderáció stratégiai céljai Fehéroroszországban” című dokumentum 2021 nyaráról származik. A jelentés szerint Moszkva stratégiai célja többek között az, hogy “biztosítsa az Orosz Föderáció meghatározó befolyását a szociálpolitika, a kereskedelem, a gazdaság, a tudomány, az oktatás és a kultúra területén“.

A Spiegel beszámolója szerint a dokumentum három szakaszra tagolódik: rövid távú (2022-ig), középtávú (2025-ig) és hosszú távú (2030-ig) célokra. A dokumentumot idézve a jelentés megállapítja, hogy Oroszországnak 2030-ra biztosítania kell “a Fehérorosz Köztársaság információs tere feletti ellenőrzést“. Továbbá az orosz nyelvnek is “domináns pozíciót” kell elérnie.

Fehéroroszországot Oroszország legszorosabb szövetségesének tekintik az Ukrajna elleni háborúban. A háború kezdetén, majdnem pontosan egy évvel ezelőtt Oroszország támadásokra használta az országot. Jelenleg is orosz katonák állomásoznak Fehéroroszországban, és bár hivatalosan nem vesz részt a háborúban, folyamatosak a találgatások arról, hogy beavatkozhat-e valamikor. Alekszandr Lukasenko elnök azonban hivatalosan nem akar belekeveredni a háborúba.

Az első lépés már megtörtént

Lukasenko 2022 februárjában egy vitatott alkotmányos népszavazással biztosította be hatalmát. Az alkotmánymódosítás lehetővé teszi, hogy az 1994 óta uralkodó Lukasenko újabb ciklusra induljon. Emellett büntetlenséget is biztosít számára, valamint szorosan Oroszországhoz köti a volt szovjet köztársaságot.

A dokumentum szerint ezt az alkotmányreformot az orosz viszonyoknak megfelelően kell végrehajtani, és a törvényeket “harmonizálni” kell az Orosz Föderációéval. A Kreml ugyanakkor vissza akarja szorítani a nyugati befolyást, és bástyát akar létrehozni a NATO ellen.

A Stockholmi Kelet-európai Tanulmányok Intézetének (SCEEUS) igazgatóhelyettese is hitelesnek tartja a dokumentumot. Külsőleg a dokumentum “az orosz bürokrácia vagy politikai adminisztráció szokásos dokumentumára” hasonlít – mondta Martin Kragh. A tartalma “nagyrészt megfelel Oroszország Fehéroroszországgal szembeni politikai céljainak az 1990-es évek óta” – tette hozzá.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt a JÉGVILÁG a Nyíregyházi Állatparkban

A 10.000 évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok, mamutcsontvázak jelzik.

Kedd éjfélig döntsünk! Ki kapja az 1+1 százalékunkat?

A személyi jövedelemadó kapcsán idén is élni lehet az öngondoskodási megtakarítási formákhoz kapcsolódó adó feletti rendelkezési jogosultsággal, amely alapján jellemzően a befizetések húsz százalékát lehet visszaigényelni.

Együttműködési megállapodás a magyar Aeroplex és a román Romaero között

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit. Az aláírási ünnepségen Demény Árpád, az ACE ügyvezető igazgatója elmondta: az ACE Európa egyik legnagyobb független repülőgép-karbantartó társasága, a legnagyobb légitársaságokkal dolgoznak együtt. Kiemelte, hogy a román partnerrel kötött megállapodás hosszú távú üzleti stratégiai céljuk megalósítását segíti. Az ACE ügyvezető igazgatója rámutatott arra, hogy a világ repülőgépiparában jelentős verseny van, amelyben fontos értéket képvisel az eszközök, a növekedés és a stabilitás megléte. Demény Árpád az MTI kérdésére elmondta: a bukaresti bázison 2024 októberében indulna a karbantartás. Kezdetben egy termelési vonalat (egy termelési vonalon egyidejűleg egy repülőgépet fogadnak) alakítanak ki, majd ezt fejlesztenék fokozatosan öt termelési vonallá. Az ACE tájékoztatása szerint a megállapodással új karbantartó bázis jön létre az Aeroplex égisze alatt, amely lehetőséget kínál arra, hogy a társaság szolgáltatásait még szélesebb körben elérhetővé tegyék a régióban. Az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. magyar vállalat, a régió legnagyobb független repülőgép műszaki központja. Fő tevékenységi köre az Airbus és Boeing típusú repülőgépek javítása és karbantartása. Az Aeroplex Budapesten és Debrecenben lát el forgalmi karbantartási tevékenységet, budapesti bázisán hangár szintű karbantartást, illetve repülőgépes berendezésjavítást végez, mintegy 18 ezer négyzetméternyi hangárban és a hozzá kapcsolódó 3,5 ezer négyzetméternyi műhelyterületen. Az ACE 2022-ben 21,6 milliárd forint árbevételt és 960 millió forint adózott eredményt ért el. A cég árbevétele 2023-ban 31,3 milliárd forintra, nyeresége 1,6 milliárd forintra emelkedett. A Romaero céget 1920-ban alapították, egykor a román védelmi és repülőgépipar legnagyobb vállalata volt, jelenleg repülőgép-karantartással foglalkozik.

A nyugati és keleti technológiák találkozóhelye lesz Magyarország

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.