Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Recesszió felé tart a brit gazdaság
No menu items!

Recesszió felé tart a brit gazdaság

Illusztráció: Bigstock

A brit statisztikai hivatal (ONS) első becslése szerint csökkent a brit GDP áprilisban. Ez a második olyan hónap egymás után, amelyben visszaesett a brit gazdaság teljesítménye, és londoni makrogazdasági elemzők szerint ez idei recesszió lehetőségét vetíti előre.

Az ONS előzetes számításai alapján a brit GDP-érték 0,3 százalékkal esett áprilisban az előző hónaphoz képest. Márciusban 0,1 százalékos havi GDP-csökkenést mértek a brit gazdaságban. A konszenzusos elemzői előrejelzés 0,1 százalékos havi összevetésű növekedést valószínűsített áprilisra.

Az átlagon belül a brit GDP-érték 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor teljesítménye is 0,3 százalékkal csökkent áprilisban, és ez volt a legfőbb tényező a hazai össztermék havi összevetésű visszaesésében, jóllehet a termelő és az építőipari ágazatok áprilisi kibocsátási értéke is csökkent márciushoz képest.

A gazdaság egészével együtt a brit szolgáltatási szektor teljesítménye is második hónapja csökken: az ágazat termelési értéke áprilisban 0,2 százalékkal esett vissza havi összevetésben.

Ez az ONS elemzése szerint közvetlen összefüggésben van a nagy-britanniai koronavírus-járvány lecsengésével, amelyet az egészségügyi szolgáltatási szektor – főleg a szűrővizsgálatokat szolgáltató cégek – aktivitásának visszaesése kísér.

Az ONS számításai szerint ugyanakkor a GDP-érték áprilisi visszaesése ellenére a brit hazai össztermék jelenleg 0,9 százalékkal magasabb, mint 2020 februárjában, a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 márciusától elrendelt országos korlátozások előtti utolsó teljes hónapban.

A brit kormány először 2020 márciusának végén rendelt el országos zárlatot a koronavírus-járvány megfékezése végett, és ez szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaság teljesítményében: 2020 második negyedévében 19,4 százalékkal, a 2020-as év egészében átlagosan 9,4 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék.

A 2020 második negyedévében és az év egészében mért GDP-zuhanás egyaránt példátlan volt a modern brit gazdaságtörténetben. A brit hazai össztermék értéke 2020-ban a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja egyetlen év alatt hétévi növekedést emésztett fel.

Londoni makrogazdasági elemzők helyzetértékelése szerint ismét technikai recesszió lehetőségét vetíti előre a brit gazdaságban az a tény, hogy két egymást követő hónapban csökkent a GDP-érték, jóllehet ezúttal közel sem várható olyan drámai visszaesés, mint két éve.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) az új GDP-adatok ismertetése utáni elemzésében közölte: várakozása szerint a brit gazdaság növekedését lassító ellenszél az év további szakaszának jelentős részében is érezhető lesz, különös tekintettel arra, hogy a megélhetési költségek meredek emelkedésének hatásai a fogyasztásra jórészt még csak ezután jelentkeznek.

A CEBR alapeseti előrejelzése ebben a helyzetben az, hogy a brit hazai össztermék növekedési üteme 2022 egészében 3 százalékra lassul a tavaly mért 7,4 százalékról, és az idei éves átlagon belül a GDP-érték a második és a harmadik negyedévben is csökken.

A ház hangsúlyozza: ez azt jelentené, hogy a brit gazdaság az idén recessziót élne át, az általánosan elfogadott kritériumok alapján ugyanis két egymást követő negyedéves GDP-visszaesés esetén állapítható meg a recesszió bekövetkeztének ténye.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Első ultragyors elektromos töltők Budán és Szegeden

Az OMV új elektromos töltőt telepített a fővárosi Szilágyi Erzsébet fasori és a szegedi Dorozsmai úti töltőállomásán, a készülékek 250 kilowatt (kW) összteljesítményű ultragyors töltők, amelyeken két töltőcsatlakozó áll az autósok rendelkezésére.

Az új piac új lehetőségeket jelent a közösség számára

A Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv részeként a 2023-2027 közötti időszakban is kiemelten támogatja a kormány a helyi termelők piacra jutásának elősegítését, a helyi alapanyagok felhasználását és így a helyi gazdaság fejlesztését.

Kis emelkedéssel zárt a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.

Speciális bankkártya segíti a látássérülteket az MBH Banknál

Az MBH Bank a magyar pénzügyi piacon elsőként vezette be 2023 augusztusában a Mastercard vak és gyengénlátó emberek számára fejlesztett Touch Card funkcióval rendelkező, akadálymentesített kártyaszabványt, mára már több mint 20 000 speciális bankkártyájuk segíti a látássérült embereket.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.