Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Recesszió felé tart a brit gazdaság
No menu items!

Recesszió felé tart a brit gazdaság

Illusztráció: Bigstock

A brit statisztikai hivatal (ONS) első becslése szerint csökkent a brit GDP áprilisban. Ez a második olyan hónap egymás után, amelyben visszaesett a brit gazdaság teljesítménye, és londoni makrogazdasági elemzők szerint ez idei recesszió lehetőségét vetíti előre.

Az ONS előzetes számításai alapján a brit GDP-érték 0,3 százalékkal esett áprilisban az előző hónaphoz képest. Márciusban 0,1 százalékos havi GDP-csökkenést mértek a brit gazdaságban. A konszenzusos elemzői előrejelzés 0,1 százalékos havi összevetésű növekedést valószínűsített áprilisra.

Az átlagon belül a brit GDP-érték 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor teljesítménye is 0,3 százalékkal csökkent áprilisban, és ez volt a legfőbb tényező a hazai össztermék havi összevetésű visszaesésében, jóllehet a termelő és az építőipari ágazatok áprilisi kibocsátási értéke is csökkent márciushoz képest.

A gazdaság egészével együtt a brit szolgáltatási szektor teljesítménye is második hónapja csökken: az ágazat termelési értéke áprilisban 0,2 százalékkal esett vissza havi összevetésben.

Ez az ONS elemzése szerint közvetlen összefüggésben van a nagy-britanniai koronavírus-járvány lecsengésével, amelyet az egészségügyi szolgáltatási szektor – főleg a szűrővizsgálatokat szolgáltató cégek – aktivitásának visszaesése kísér.

Az ONS számításai szerint ugyanakkor a GDP-érték áprilisi visszaesése ellenére a brit hazai össztermék jelenleg 0,9 százalékkal magasabb, mint 2020 februárjában, a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 márciusától elrendelt országos korlátozások előtti utolsó teljes hónapban.

A brit kormány először 2020 márciusának végén rendelt el országos zárlatot a koronavírus-járvány megfékezése végett, és ez szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaság teljesítményében: 2020 második negyedévében 19,4 százalékkal, a 2020-as év egészében átlagosan 9,4 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék.

A 2020 második negyedévében és az év egészében mért GDP-zuhanás egyaránt példátlan volt a modern brit gazdaságtörténetben. A brit hazai össztermék értéke 2020-ban a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja egyetlen év alatt hétévi növekedést emésztett fel.

Londoni makrogazdasági elemzők helyzetértékelése szerint ismét technikai recesszió lehetőségét vetíti előre a brit gazdaságban az a tény, hogy két egymást követő hónapban csökkent a GDP-érték, jóllehet ezúttal közel sem várható olyan drámai visszaesés, mint két éve.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) az új GDP-adatok ismertetése utáni elemzésében közölte: várakozása szerint a brit gazdaság növekedését lassító ellenszél az év további szakaszának jelentős részében is érezhető lesz, különös tekintettel arra, hogy a megélhetési költségek meredek emelkedésének hatásai a fogyasztásra jórészt még csak ezután jelentkeznek.

A CEBR alapeseti előrejelzése ebben a helyzetben az, hogy a brit hazai össztermék növekedési üteme 2022 egészében 3 százalékra lassul a tavaly mért 7,4 százalékról, és az idei éves átlagon belül a GDP-érték a második és a harmadik negyedévben is csökken.

A ház hangsúlyozza: ez azt jelentené, hogy a brit gazdaság az idén recessziót élne át, az általánosan elfogadott kritériumok alapján ugyanis két egymást követő negyedéves GDP-visszaesés esetén állapítható meg a recesszió bekövetkeztének ténye.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...