Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág 14 012 milliárdot kezelnek, nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon
No menu items!

14 012 milliárdot kezelnek, nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

Decemberben 5,2 százalékkal, 694 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) tagjai a hónap végén 14 012 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban – közölte a Bamosz.

A kategóriák közül egyedül az ingatlanalapoknál volt tőkekiáramlás. A kötvényalapok továbbra is toronymagasan emelkednek ki a tőkebeáramlásokat tekintve – közölték. Az adataik szerint 2023-ban 50,8 százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon.

A kötvényalapok kategóriája, amely 2022 júliusában még csak a harmadik legnagyobb kategória volt, 2022 augusztusától már a legnagyobb vagyonú kategória lett, a 2023-as év pedig az újabb és újabb mérföldkövek eléréséről szólt: februárban a kategória vagyona átlépte a 3 ezer milliárdot, augusztusban a 4 ezret, majd decemberben az 5 ezer milliárdot. Tavaly a második legnagyobb kategória az ingatlanalapok, míg a harmadik legnagyobb a vegyes alapok voltak.

A kötvényalapokhoz továbbra is áramlik a friss tőke, tavaly decemberben 290,9 milliárdnyi érkezett, amely kiemelkedő a kategóriák között. A hozamok is hozzájárultak a vagyonnövekedéshez, amely így 7,7 százalékkal nőtt a hónap során. Az éves növekedés kereken 100 százalék volt, a kategória vagyona tehát megduplázódott az év folyamán, 5234 milliárd forint volt december végén.

Decemberben a pénzpiaci alapokba 15,3 milliárd forintnyi tőke érkezett, amin a hozamok még némileg javítani is tudtak, így 3,5 százalékkal nőtt a kategória vagyona decemberben. Éves szinten 69,3 százalékos a növekedés, ami a folyamatos tőkebeáramlással és az alacsony bázissal magyarázható, a kategória vagyona év végén 559 milliárd forint volt.

A vegyes alapokhoz mindössze 0,7 milliárdnyi tőke érkezett 2023 utolsó hónapjában. Az elemzésben megemlítették, hogy egy alap hat sorozattal kategóriát váltott, így a kötvénytúlsúlyos alapok esetében csak a technikai visszaváltás miatt negatív a forgalom. A kategória vagyona a kedvező hozamok miatt 2,5 százalékkal nőtt decemberben. Éves szinten 7,3 százalékkal 1788 milliárd forintra emelkedett a vagyon.

A részvényalapoknál a tőkemozgások kiegyenlítették egymást, az árfolyammozgások azonban segítettek, így 4,8 százalékos volt a növekedés a kategória vagyonában a hónap során. 2023-ban 18,3 százalékkal 849 milliárd forintra nőtt a vagyon.

Az ingatlanalapok esetében 8,4 milliárdnyi tőke áramlott ki decemberben, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,3 százalékkal lett több a második legnagyobb kategóriánál. A teljes évben az ingatlanalapok vagyona 15,3 százalékkal 2016 milliárd forintra nőtt.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban 91,6 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok összességében nem tudtak jelentősen hozzájárulni a növekedéshez, ezzel együtt is a vagyon 7,1 százalékkal emelkedett a hónap során. A teljes évet értékelve 33 százalékkal 1453 milliárd forintra nőttek a zártkörű alapok. A Bamosz 24 tagja összesen 18 400 milliárd forint vagyont kezel. (Bamosz)

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nem vagyunk Európa legszegényebb országa!

A magyar családok emellett egyre magasabb jövedelemre tesznek szert, a bruttó átlagbér megközelíti a 660 ezer forintot, amely már több mint háromszor akkora, mint a dollárbaloldal idején volt.

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken

Az euró jegyzése péntek reggel 396,58 forintra gyengült a csütörtök kora esti 396,80 forintról.

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak

Elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai. Ezért a kormány folyamatosan nyomon követi és elemzi az üzemanyagárak alakulását.

Versenyfelügyeleti eljárás indult a kisgyermekes szülők érdekében

Különösen nagy figyelmet fordítanak azoknak a vállalkozásoknak, illetve termékeknek vizsgálatára, amelyek esetében a kereskedelmi kommunikáció például időseket, betegeket, kisgyermekes szülőket, családokat érint.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...