Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág 2013 óta először lett veszteséges a Magyar Nemzeti Bank
No menu items!

2013 óta először lett veszteséges a Magyar Nemzeti Bank

Miután a jegybank 2013 óta folyamatosan nyereséges volt, tavalyi eredménye 57,1 milliárd forint veszteséget mutatott – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) éves jelentésében.

A jelentésben felhívták a figyelmet arra, hogy a válságkezelés elősegítésére 2021-ben az eredménytartalékukból 250 milliárd forint osztalékot fizettek be a központi költségvetésbe, továbbá a jegybanki programok jelentősen növelték az államháztartás adóbevételeit is.

Az MNB működési költségei tavaly 54,4 milliárd forintot tettek ki, amely a jóváhagyott tervtől 5,7 százalékkal marad el, a 2020. évben felmerült kiadásoknál pedig 13,5 százalékkal magasabb.

Az előző évhez viszonyított növekedés döntően a banküzemeltetési költségeknél jelentkezett, főként az új ingatlanok – MNB Budai Központ, MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum – bérléséből és üzemeltetéséből, valamint a költöztetésből adódóan. Emellett emelkedett az informatikai költségek és az értékcsökkenési leírás összege.

A személyi ráfordítások az előző évi költségeket 6,4 százalékkal, 1664 millió forinttal haladták meg. A tavalyi záró létszám 1557 fő volt, ami 50 fővel haladja meg a 2020. évit.

Az MNB nemzetközi tartalékai tavaly közel 4,7 milliárd euróval nőttek, így december végén 38,4 milliárd eurót tett ki az állomány.

Az MNB aranytartalékát 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte tavaly az első negyedévben; a nemzetközi országrangsorban ezzel Magyarország a 37. ország, a kelet-közép-európai régióban pedig a harmadik helyen áll.

A jegybank 2021-ben monetáris politikai fordulatot hajtott végre: júniustól kamatemelési ciklust indított az emelkedő infláció kezelésére, és megkezdte a válságkezelő eszközök leépítését – idézték fel. Az alapkamat év végéig összesen 180 bázisponttal 2,40 százalékra emelkedett, mára elérte a 5,90 százalékot.

Novembertől a monetáris politika új szakaszba lépett, a hónap közepétől az egyhetes betéti kamat meghaladja az alapkamat mértékét.

A jegybanki inflációs cél többéves teljesítése után 2021-ben a hazai infláció nagyobbrészt külső hatások következtében a januári 2,7 százalékról decemberre 7,4 százalékra emelkedett, éves átlagban pedig 5,1 százalék volt – olvasható a jelentésben.

Az év második felében az energiahordozók ára kiugróan nőtt, globálisan magas inflációt okozva: a gáz átlagára tavaly decemberben mintegy hétszerese, az áramé mintegy ötszöröse volt a 2020. decemberi átlagárnak – ismertették.

Arra is emlékeztettek, hogy az MNB mandátuma tavaly nyáron zöld felhatalmazással egészült ki, miközben a jegybank elsődleges célja továbbra is az árstabilitás elérése és fenntartása.

A jelentésből kiderül, hogy az állampapír-vásárlási program nyomán a jegybank mérlegében lévő állampapírok állománya 2021 végén 3379 milliárd forintot tett ki.

Az MNB 2021-ben összesen 74 prudenciális, 330 fogyasztóvédelmi, 23 piacfelügyeleti, egy kibocsátói felügyeleti célvizsgálatot, továbbá 3 pénzmosás megelőzésével kapcsolatos témavizsgálatot zárt le; felügyeleti és fogyasztóvédelmi tevékenysége részeként összesen 1433,1 millió forint bírságot szabott ki.

A jegybank tavaly bevezette az azonnali fizetési rendszert, amelynek keretében a tranzakciók száma összesen több mint 135 millió forintot tett ki 2021-ben; a legforgalmasabb hónapban több mint 12,5 millió tranzakció teljesült – derül ki az MNB jelentéséből.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

15 ezer alumínium dobozt gyűjtöttek össze a Hungaroringen

A visszaváltási rendszer fő célja, hogy Magyarországon is minél többen váltsák vissza az italcsomagolásukat

A munkanélküliségi ráta 4,2 százalék júniusban

A munkakeresés átlagos időtartama 10,0 hónap volt, az összes munkanélküli 35 százaléka 3 hónapnál rövidebb ideje, míg 36 százaléka legalább egy éve keresett állást.

NTAK – A Magyar Nagydíj és az Ed Sheeran-koncert mindent vitt

Mogyoródon szállt meg a legtöbb turista, csaknem 2000 vendégéjszakát töltve a három nap során.

 Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után indexveszteséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok, London kivételével.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Majdnem 70 millió forint bírság a Raiffesen banknak és lízingcégének

A pénzügyi felügyelet kifogásolta, hogy a compliance (szabályozási megfelelési) terület beszámolói nem minden szempontból feleltek meg a jogszabályban elvártaknak.

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.