Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér
No menu items!

Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér

Miután egy amerikai bíróság, a részvényesek elfogultságára hivatkozva, korábban meg akarta akadályozni azt, hogy a Tesla tulajdonosa Elon Musk amerikai léptékkel is giga bércsomagot kapjon, a Tesla részvényesei most mégis megszavazták Musknak azt, ami szerintük jár.

“Szeretlek titeket, srácok!”- szakadt ki Elon Muskból a hétemn, miután a részvényesi szavazáson megítélték neki a 44,9 milliárd dolláros bércsomagot. Üdvözölve azt a “fantasztikus részvényesi bázist”, amely az egyik amerikai bíró által korábban elutasított, a vezetői tevékenységéért járó kompenzációs megállapodást visszaállította – írja az AlJazeera.

A Tesla csütörtöki éves közgyűlésén tartott szavazás azután történt, hogy egy bíró az amerikai Delaware államban elvetette az üzletet, megállapítva, hogy a vállalat igazgatótanácsa túl közel állt Muskhoz, és nem védte a részvényesek érdekeit.

“Csak azzal akarom kezdeni, hogy azt mondom, a fenébe is, imádlak titeket!” – mondta az ujjongó Musk, amikor a szavazás után megjelent a színpadon.

Musk fizetését a Tesla részvényárfolyamának csúcsán, 2021 végén mintegy 56 milliárd dollárra értékelték, de azóta a vállalat részvényárfolyamának esésével párhuzamosan az értéke mintegy negyedével csökkent. Ugyanakkor a részvényesek mostani szavazása nem feltétlenül jelenti azt, hogy Musk megkapja a bércsomagot, de megerősítheti a Tesla fellebbezését az üzletet elutasító delaware-i döntéssel szemben. Amikor Kathaleen McCormick delaware-i bírónő a januári döntésében “felfoghatatlannak” minősítette a fizetési csomagot. Hozzátéve: “Az igazgatótanács nem tette fel az (akkor – a szerk.) 55,8 milliárd dolláros kérdést, mert elragadtatta magát a “minden felfelé ívelő” retorikától, vagy talán Musk szupersztár vonzerejétől: szükséges volt-e egyáltalán a terv ahhoz, hogy a Tesla megtartsa Muskot, hogy elérje céljait?” – írta McCormick a határozatában.

Musk, aki 2003-ban alapította a Teslát, egyébként nem kap fizetést az autógyártó irányításáért. A 2018-as bérmegállapodásának feltételei szerint Musk beleegyezett abba, hogy a Tesla részvényeinek körülbelül 1 százalékát érő részvényeket kapjon minden egyes alkalommal, amikor a vállalat elérte valamelyik működési és pénzügyi célját. Miközben a Tesla üzleti tevékenysége Musk vezetése alatt szárnyalt, egy ponton a vállalat piaci értékét 1,24 billió dollárra emelve, az eladások jelentősen lelassultak a kínai EV-gyártók növekvő konkurenciája közepette.

Musk a politikával kapcsolatos szókimondó nézeteivel is vitákat váltott ki, és azzal a vélekedéssel küzdött, hogy túlságosan szétszórt, mivel hat vállalatban – köztük a SpaceX rakétatársaságban és az X közösségi médiaplatformban – is részt vesz.

Fotók: Bigstock

A Tesla részvényei csütörtökön 0,7 százalékkal emelkedtek a zárás utáni kereskedésben, miután korábban 2,9 százalékkal erősödtek Musk közösségi médiában tett bejelentését követően, miszerint a befektetők támogatják az üzletet. A jóval a csütörtöki szavazást megelőzően – nyilván nem véletlenül -, Musk kétségeit fejezte ki a Teslánál töltött jövőjével kapcsolatban. Januárban Musk az X-en közzétett bejegyzésében azt mondta, hogy inkább a Teslán kívül építene mesterséges intelligencia- és robotikai termékeket, ha nem lehetne 25 százalékos részesedése a vállalatban. A Tesla nem közölte a szavazatok eredményét, de több nagy intézményi befektető ellenezte az ügyletet, köztük a Norges Bank Investment Management, a világ legnagyobb szuverén befektetési alapja is.

Musk már most is messze a Tesla legnagyobb részvényese, a részvények több mint 20 százalékát birtokolja. A Tesla részvényesei emellett csütörtökön jóváhagyták a vállalat Delaware államból Texasba való áthelyezésére, valamint Kimbal Musk és James Murdoch – Musk testvére, illetve Rupert Murdoch médiamágnás fia – újbóli kinevezésére vonatkozó javaslatokat is a vállalat igazgatótanácsába.

Érsek M. Zoltán

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Lakossági fűtéskorszerűsítési támogatásra szóló pályázat

A 10 legnagyobb energiamegtakarítást elérő pályázó esetében a támogatás mértéke 100 százalékos, vagyis a Daikin a készülékeket és a telepítést is teljes egészében finanszírozza

Itt a Wizz Air megoldása a nyári légi káoszra

Akik nem közvetlenül vásárolták meg jegyüket, minden esetben az utazási irodához vagy egyéb közvetítőhöz forduljanak információért.

Itt születnek az EU döntései. Személyesen is bárki felfedezheti Brüsszelben

Magyarország Az EU Tanácsának soros elnöke.

Digitális tűzvédelem: Könnyebb és átláthatóbb megoldások mindenki számára

Gombnyomásra elkészül az üzemeltetési napló.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Már dőlnek a babaváró hitelek, de a java csak júliustól kezdődik

A fizetési problémás babaváró kölcsönök kiváltása, átalakítása eddig sem volt könnyű, és még csak most válhat sok ilyen hitel magas kamatozásúvá az adósok számára

Lakossági reálkamat: élt 4 hónapot

A kamatcsökkentések folyamatosak, ám így is lehet a korábbiaknál jobb ajánlatokat találni a piacon

A vágy megvan de a fiatalok úgy érzik sosem lesz saját lakásuk

Az otpotthon.hu ingatlankereső portál adatbázisa szerint legdrágábban Budapesten lehet egy 35-40 nm-es lakást megvásárolni: ezeket átlagosan 1,13 millió forintos négyzetméteráron hirdetik.

Elképesztő adatok kerültek napvilágra a lakásbiztosításokról

A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot.