Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Ingyen dolgozott, most elképzelhetetlenül nagy fizetést kaphat a Tesla vezér
No menu items!

Ingyen dolgozott, most elképzelhetetlenül nagy fizetést kaphat a Tesla vezér

A Tesla arra kéri a befektetőket, hogy hagyják jóvá Elon Musk 56 milliárd dolláros (!) bércsomagját – hónapokkal azután, hogy a delaware-i bíróság érvénytelenítette azt.

A Tesla arra kérte befektetőit, hogy szavazzanak újra Elon Musk vezérigazgató 56 milliárd dolláros bércsomagjáról (Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2022-ben 177,3 milliárd USD volt – a szerk). Egy olyan megállapodásról van szó, amelyet a részvényesek 2018-ban jóváhagytak, de amelyet egy delaware-i bíróság az év elején érvénytelenített. A mostani bejelentésben az elektromosautó-óriás azt is közölte, hogy a részvényesek szavaznak arról, hogy a Tesla áthelyezi-e cégbejegyzését Delaware államból az üzletbarátabb Texasba, ahol a vállalat székhelye van. A Tesla érdekeltjei várhatóan a június 13-i éves közgyűlésen fognak tárgyalni a témáról – írja a Bloomberg.

“Soha ne alapítsd a cégedet Delaware államban” – mondta Musk egy január 30-i bejegyzésében az X-en, miután Kathaleen McCormick, a delaware-i kancellári bíróság bírája lesöpörte a technológiai titán “felfoghatatlan” – a vállalati körökben Amerikában a legnagyobb – kompenzációját.

A bírónő az ítéletet kísérő 201 oldalas jegyzetében hozzátette, hogy úgy találta, hogy a több milliárd dolláros fizetést olyan igazgatók alkudták ki, akikről úgy tűnt, hogy lekötelezettjei a címlapokon szereplő vezérigazgatójuknak és annak az ígéretnek, hogy részesedhetnek a vállalat hatalmas növekedéséből. McCormick a Tesla igazgatóit is “egy beképzelt mester alantas szolgáinak” nevezte, és azt mondta, hogy nem a befektetők érdekeit tartották szem előtt – számolt be a Bloomberg.

Az ítélet ellen a delaware-i legfelsőbb bírósághoz lehet fellebbezni.

A Tesla ezt követően egy beadványban hozta nyilvánosságra a terveit, miszerint újra szavazásra kéri részvényeseit a vezérigazgató, Elon Musk 56 milliárd dolláros bércsomagjáról. A vállalat azt is fontolóra veszi, hogy a cégalapítás államát Delaware-ről Texasba helyezi át. A Tesla elnöke, Robyn Denholm kritizálta a delaware-i kancellári bíróság döntését.

Az 52 éves Musk a világ harmadik leggazdagabb embere 178 milliárd dolláros vagyonával – ennek nagy részét a Tesla-részvényeinek köszönheti a Robyn Denholm szerint.

“Mivel a delaware-i bíróság másodfokon döntött, Elon Musk az elmúlt hat évben nem kapott fizetést a Teslának végzett munkájáért, amely jelentős növekedést és részvényesi értéket hozott létre” – tette hozzá Denholm. “Ez számunkra – és a sok részvényes számára, akiktől ezt már hallottunk – alapvetően tisztességtelennek tűnik, és nincs összhangban a részvényesek akaratával, akik erre szavaztak.”

A Musk fizetését megkérdőjelező részvényes, Richard Tornetta azonban azzal érvelt, hogy az összeg túlzó. Amikor Tornetta pert indított Musk ellen, állítólag mindössze kilenc részvényt birtokolt az autógyártóból. Nem világos, hogy azóta eladta-e a részvényeit, vagy pedig újabb részvényeket szerzett az elektromos autós cégből, amelynek részvényárfolyama az elmúlt évben több mint 36%-ot zuhant.

A Tesla az elmúlt hetekben is számos gonddal szembesült, többek között egyre több panasz érkezik az új ásznak számító Robyn Denholm kapcsolatban, amit állítólag április 20-a utánig nem szállítanak ki “egy gázpedálprobléma” miatt, ami arról szól, hogy a futurisztikus megjelenésű elektromos pickup pedálburkolata előrecsúszik, a padlóig nyomja a gázpedált, és a Tesla így eléri a végsebességet.

Szintén ezen a héten ez is napvilágot látott, hogy Musk több mint 10%-kal csökkenti cégei globálisan mintegy 140 000 fős létszámát. Musk – aki a SpaceX és az X közösségi médiavállalat tulajdonosa is – ezt “nehéz döntésnek” nevezte a vállalat számára, jelezve, hogy az elektromos autók egyre élesedő árháborúja közepette csökkenő eladásokkal küzd. Ráadásul alig két hete a vállalat 2020 óta először jelentett csökkenést a negyedéves autókiszállításokban.

Kocsis Erika

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...