Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság A FAZ szerint ultralaza a magyar pénzügyi politika

A FAZ szerint ultralaza a magyar pénzügyi politika

Német és osztrák elemzők szerint a magyar gazdaság helyzete és kilátásai kitűnőek.  Az értékelés azt állítja, hogy Magyarország a legjobb példa arra, amikor a befektetők és a politikai elemzők egészen máshogy ítélnek meg egy országot. 

Rövid időn belül másodszor jelenik meg elemzés a Frankfurter Allgemeine Zeitungban (FAZ) az „ultralaza” magyar pénzpolitikáról és a konjunkturális kilátásokról.

A gazdasági fókuszú napilap szerint Magyarország a legjobb példa arra, amikor befektetők és politikai elemzők egészen máshogy ítélnek meg egy országot. A belső kereslet és a gazdaság nő, a munkanélküliség alacsony, a költségvetés kiegyensúlyozott, egyre több külföldi tőke áramlik be.

A kis közép-európai ország gazdasági dübörög” – foglalja össze az FAZ, miért van pozitív képük a befektetőknek és a gazdasági elemzőknek Magyarországról.

A növekedésből azonban a pénzpiaci befektetők az utóbbi időben nem profitálnak – teszi hozzá a cikkíró.

Túlfűtöttség

A BUX indexe regionális összehasonlításban alig nő. Az év eleje óta csak 4 százalékot emelkedett. Azonban 223%-al haladja meg a tíz évvel ezelőtti szintet. Dinamikusabban bővült, mint a régió bármelyik tőzsdéje. Ezért az FAZ korrekciónak véli a mostani lassulást. A magyar gazdaság ugyanis a frankfurti lap szerint a túlfűtöttség jeleit mutatja. Ezt igazolja az európai összehasonlításban magas, a régiós átlagot 2%-al meghaladó, 3,4%-os infláció. Az MNB ennek ellenére évek óta „ultralaza” monetáris politikát folytat.

Az FAZ a pénzpolitikának, illetve az alacsony, 2016 óta 0,9%-os alapkamatnak tudja be a forint gyengeségét. A cikkből kiderül, hogy a mostani 325-ös forint-euró kurzus alig marad el a történelmi mélyponttól, a tavaly nyári 330-tól.

Tatha Ghose

Németország negyedik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank elemzője szerint a pénzromlás mértéke még nem ad okot aggodalomra.

Árfolyam-nyereség-arány azt mutatja meg, hogy egy vállalat részvényének piaci ára mennyire drága az egy részvényre jutó nyereséghez mérve. A német DAX-on a mutató 15%, a Dow Joneson 19%.

Tatha Ghose szerint idén nem lesz érdemi változás a kamatszintben, az inflációban és az árfolyamban sem. Úgy véli, hogy a BUX ismét erőteljesebben fog növekedni, a mostani rövid korrekció pedig nem fogja elijeszteni a befektetőket. Hasonlóan vélekednek az osztrák Raiffeisen Bank elemzői is. A budapesti tőzsdét a BUX 9%-os árfolyam-nyereség-arányával attraktív befektetési helynek tartják és jövőre már kétszámjegyű növekedést várnak.

Henning Eßkuchen

Henning Eßkuchen, a legnagyobb osztrák pénzintézet, az Erste Bank elemzője szerint az Európai Központi Bank (EKB) által alkalmazott negatív kamat az MNB kezére játszik. A 0,9%-os hozamot biztosító a magyar állampapír európai összehasonlításban jó befektetés.

 

A gazdaság vs. politika?

A FAZ szerint érdekes ellentmondás, de nem egyedülálló régiónkban, hogy amíg a nyugati sajtó, politikai elemzők és politikusok Orbán illiberális politikáját kritizálják, a befektetők elégedettek a nemzeti-konzervatív kormány gazdasági kurzusával.

Méltányolják a növekedést, a kiegyensúlyozott költségvetést és a csökkenő államadósságot. Eßkuchen szerint segít, hogy Orbán és Magyarország egyre kevesebbet szerepel a nyugati sajtóban, „a V4-eken kívül sem sok vizet zavar az európai politikában.”

Mindkét elemző a belső fogyasztás és ezzel a gazdaság további élénkülését várja a nyár elején bejelentett családtámogatási és otthonteremtési programtól. Ugyan tudják, hogy az állami lakástámogatási intézkedések hosszú távon mindig költségvetési kockázattal jár, de úgy vélik, hogy ez a bejelentett programok esetén még kezelhető szinten van.

A szakemberek befektetési szempontból egyetlen problémát látnak: A magyar részvénypiac nagyon kicsi. Mindössze három – OTP, MOL, Richter – fajsúlyos cég van. Ezek adják a forgalom 4/5-ét. Ez a FAZ szerint egyrészt a kis gazdasággal és a magányugdíjak vissza-államosításával függ össze: a kormány 2010-ben ugyan konszolidálta a költségvetést, de maradandó kárt okozott a magyar részvénypiacnak – zárul az FAZ elemzése.

Friss

Boldogságindex. Két évszázad “legboldogabb korszakai” – kutatás

Két évszázad könyvei és újságcikkei nyelvezetének elemzésével egy nemzetközi...

Áramdíj-pótlék, szén-dioxid-adó. Csökkentést kérnek a német iparkamarák

Az ökoáram-termelés támogatására az áramdíjat megfejelő pótlék megemelésére számít jövőre a német ipar- és kereskedelmi kamarák szövetsége, a DIHK.

A digitális és a világ pénzei. Kontroll nélkül

A kriptovaluták száma megközelíti a 4000-et. Jövőre a Facebook is saját pénzzel áll elő. A Libra felbolygathatja a pénzvilágot.  Ellentmondásos kép a világ, és a virtuális pénzek viszonyáról - Petrus Szabolcs összefoglaló írása.

Matolcsy tíz pontja. Reptéri gyorsvasúttól a cukoradóig

A ferihegyi gyorsvasút mielőbbi megépítését, cukoradó kivetését, illetve a termékenységi problémákkal küzdő nők kezeléseinek állami támogatását sürgeti legfrissebb írásában a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Hírek

Botrány a Vatikánban: távozik a pápa biztonsági főnöke

A Vatikánban kirobbant pénzügyi-biztonsági botrányt követően benyújtotta lemondását a pápai állam biztonsági szolgálatát vezető Domenico Giani - jelentette az olasz sajtó.

Szegénység elleni módszerért kapták a közgazdasági Nobel-díjat

A globális szegénység enyhítéséért végzett munkájáért három közgazdász, az indiai Abhijit Banerjee, a francia Esther Duflo és az amerikai Michael Kremer kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat - jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Nem jár a libegő és a sikló

Hétfőtől péntekig nem üzemel a Zugligeti Libegő és a Budavári Sikló - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Halálos áldozatok, földcsuszamlás, árvíz. A Hagibisz tájfun japán mérlege

Japánban a Hagibis tájfun halálos áldozatainak száma elérte a 19-et, több mint 140-en sérültek meg, és tizenkettő fölött van az eltűntek száma is - közölték japán hatósági források.

Éjszakai razzia – gyorsulási versenyek Budapesten

Éjszakai gyorsulási versenyen tartottak ellenőrzést a rendőrök Budapest XIII. kerületében, több mint 375 autót vizsgáltak át. Több forgalmi engedélyt vontak be. A BRFK folytatást ígér.

Japán. Pusztító vihar közelít

A Hagibisz tájfun szeme Tokió környékén halad át. A legmagasabb kategóriába sorolt szupertájfun  szombaton éri el a japán fővárost - mondta Tóth Tamás meteorológus.

Az Oktoberfest másik arca

Köztudott, hogy a túlzásba vitt sörfogyasztás és a sok zsíros hús nem jó a szervezetnek. Idén kiderült, hogy az Oktoberfest nem csak a kulinárián keresztül veszélyezteti az egészséget.

Szennyezett német tej. Mi állítólag nem kaptunk belőle 

Szennyezettség miatt visszahívta egyliteres kiszerelésű zsírszegény friss tej termékét a legnagyobb német tejfeldolgozó társaság, a DMK. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint Magyarországra nem érkezett ebből a termékből.

Erőművek éjszakája: a paksi is megnyílik a kíváncsiak előtt

Először rendezi meg az Erőművek éjszakáját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), országszerte 42 erőművet és fűtőművet nézhetnek meg a látogatók pénteken.

Szekszárd. Gázrobbanás után – előleget fizet a biztosító

Megkezdődött a gázvezeték helyreállítása abban a szekszárdi épületben, amelyben szerdán gázrobbanás történt.

Száraz és meleg hétvége jön

Meleg idő várható a hétvégén, többfelé 20 fok körül alakulnak a maximumok, csapadékra nem kell számítani.

Budapesten tanácskoznak az európai országok társasházi egyesületei

Budapesten találkoznak az európai országok társasházi érdekképviseletei. A UIPI (Union Internationale de la Propriete Immobiliere) huszonkilenc tagországának egyesületi vezetői megvitatják a társasházakat, a lakástulajdonosokat érintő tendenciákat és a legújabb fejleményeket a két napos konferencián.
Hirdetés

Gazdaság

A digitális és a világ pénzei. Kontroll nélkül

A kriptovaluták száma megközelíti a 4000-et. Jövőre a Facebook is saját pénzzel áll elő. A Libra felbolygathatja a pénzvilágot.  Ellentmondásos kép a világ, és a virtuális pénzek viszonyáról - Petrus Szabolcs összefoglaló írása.

Török offenzíva. Trump fenyeget – gyengül a líra

Mérsékelten gyengült a török líra a dollárral szemben, miután Donald Trump erőteljes szankciók kivetésével fenyegette meg Törökországot szíriai offenzívája miatt.

A Mastercard is kihátrált a Facebook kriptopénze mögül

Fogyatkoznak a Libra támogatói: az Ebay és a Stripe után a Mastercard is bejelentette, hogy a továbbiakban nem vesz részt a bevezetés előkészítésében.

Devizahitel – Kúria: az árfolyamkockázat nem lehet hivatkozási alap

Az Európai Unió bíróságának határozata nem veti el a magyar ítélkezési megoldást, ezért árfolyamrés és az árfolyamkockázat tisztességtelenségére hivatkozva a fogyasztók nem léphetnek fel új igényekkel, a kezelési költség és a folyósítási jutalék tisztességtelenségének kérdéskörében azonban a Kúria a bíróság ítélete alapján hozza meg döntését.

Ellenszavazat nélkül. Marad az alapkamat – döntött a monetáris tanács

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek az alapkamat és a kamatfolyosó változatlanságáról szeptemberben, de egyetértettek abban, hogy indokolt a monetáris kondíciók finomhangolása - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a szeptember 24-i kamatdöntő ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyvében.

Szigorít az MNB: jön a TKM

Önkéntes nyugdíjpénztári teljes költségmutatót (tkm) vezet be a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ezzel 2020-tól összehasonlíthatóvá válnak a két szektor, az élet- és nyugdíjbiztosítók, illetve a pénztárak költségei az ügyfelek számára - jelentette be Nagy Koppány, az MNB biztosítási és pénztári felügyeleti igazgatója.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom