Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság A FAZ szerint ultralaza a magyar pénzügyi politika

A FAZ szerint ultralaza a magyar pénzügyi politika

Német és osztrák elemzők szerint a magyar gazdaság helyzete és kilátásai kitűnőek.  Az értékelés azt állítja, hogy Magyarország a legjobb példa arra, amikor a befektetők és a politikai elemzők egészen máshogy ítélnek meg egy országot. 

Rövid időn belül másodszor jelenik meg elemzés a Frankfurter Allgemeine Zeitungban (FAZ) az „ultralaza” magyar pénzpolitikáról és a konjunkturális kilátásokról.

A gazdasági fókuszú napilap szerint Magyarország a legjobb példa arra, amikor befektetők és politikai elemzők egészen máshogy ítélnek meg egy országot. A belső kereslet és a gazdaság nő, a munkanélküliség alacsony, a költségvetés kiegyensúlyozott, egyre több külföldi tőke áramlik be.

A kis közép-európai ország gazdasági dübörög” – foglalja össze az FAZ, miért van pozitív képük a befektetőknek és a gazdasági elemzőknek Magyarországról.

A növekedésből azonban a pénzpiaci befektetők az utóbbi időben nem profitálnak – teszi hozzá a cikkíró.

Túlfűtöttség

A BUX indexe regionális összehasonlításban alig nő. Az év eleje óta csak 4 százalékot emelkedett. Azonban 223%-al haladja meg a tíz évvel ezelőtti szintet. Dinamikusabban bővült, mint a régió bármelyik tőzsdéje. Ezért az FAZ korrekciónak véli a mostani lassulást. A magyar gazdaság ugyanis a frankfurti lap szerint a túlfűtöttség jeleit mutatja. Ezt igazolja az európai összehasonlításban magas, a régiós átlagot 2%-al meghaladó, 3,4%-os infláció. Az MNB ennek ellenére évek óta „ultralaza” monetáris politikát folytat.

Az FAZ a pénzpolitikának, illetve az alacsony, 2016 óta 0,9%-os alapkamatnak tudja be a forint gyengeségét. A cikkből kiderül, hogy a mostani 325-ös forint-euró kurzus alig marad el a történelmi mélyponttól, a tavaly nyári 330-tól.

Tatha Ghose

Németország negyedik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank elemzője szerint a pénzromlás mértéke még nem ad okot aggodalomra.

Árfolyam-nyereség-arány azt mutatja meg, hogy egy vállalat részvényének piaci ára mennyire drága az egy részvényre jutó nyereséghez mérve. A német DAX-on a mutató 15%, a Dow Joneson 19%.

Tatha Ghose szerint idén nem lesz érdemi változás a kamatszintben, az inflációban és az árfolyamban sem. Úgy véli, hogy a BUX ismét erőteljesebben fog növekedni, a mostani rövid korrekció pedig nem fogja elijeszteni a befektetőket. Hasonlóan vélekednek az osztrák Raiffeisen Bank elemzői is. A budapesti tőzsdét a BUX 9%-os árfolyam-nyereség-arányával attraktív befektetési helynek tartják és jövőre már kétszámjegyű növekedést várnak.

Henning Eßkuchen

Henning Eßkuchen, a legnagyobb osztrák pénzintézet, az Erste Bank elemzője szerint az Európai Központi Bank (EKB) által alkalmazott negatív kamat az MNB kezére játszik. A 0,9%-os hozamot biztosító a magyar állampapír európai összehasonlításban jó befektetés.

 

A gazdaság vs. politika?

A FAZ szerint érdekes ellentmondás, de nem egyedülálló régiónkban, hogy amíg a nyugati sajtó, politikai elemzők és politikusok Orbán illiberális politikáját kritizálják, a befektetők elégedettek a nemzeti-konzervatív kormány gazdasági kurzusával.

Méltányolják a növekedést, a kiegyensúlyozott költségvetést és a csökkenő államadósságot. Eßkuchen szerint segít, hogy Orbán és Magyarország egyre kevesebbet szerepel a nyugati sajtóban, „a V4-eken kívül sem sok vizet zavar az európai politikában.”

Mindkét elemző a belső fogyasztás és ezzel a gazdaság további élénkülését várja a nyár elején bejelentett családtámogatási és otthonteremtési programtól. Ugyan tudják, hogy az állami lakástámogatási intézkedések hosszú távon mindig költségvetési kockázattal jár, de úgy vélik, hogy ez a bejelentett programok esetén még kezelhető szinten van.

A szakemberek befektetési szempontból egyetlen problémát látnak: A magyar részvénypiac nagyon kicsi. Mindössze három – OTP, MOL, Richter – fajsúlyos cég van. Ezek adják a forgalom 4/5-ét. Ez a FAZ szerint egyrészt a kis gazdasággal és a magányugdíjak vissza-államosításával függ össze: a kormány 2010-ben ugyan konszolidálta a költségvetést, de maradandó kárt okozott a magyar részvénypiacnak – zárul az FAZ elemzése.

Friss

Elektromos autókat kapnak a kórházak

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 249 elektromos autót vásárolt a kórházak számára, és folyamatban van a működtetésükhöz szükséges töltőhálózat fejlesztése is - közölte a központ főigazgatója.

Fürjes és Vitézy a kerékbilincs ellen

A Miniszterelnökség államtitkára szót emelt a kerékbilincs újbóli alkalmazása ellen. Mint ismeretes a fővárosi közgyűlés február 26-án tárgyal a kerékbilincs budapesti alkalmazásáról, amelyet a 2020-as fővárosi költségvetésben javasol.

Építőipari kilátások. A cégek fékezésre számítanak

Idén 5-7 százalékos növekedésre számítanak az építőipari vállalkozások a tavalyi 21,7 százalékos emelkedés után - derült ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által készített felmérésből.

Szakértő: helyesen járt el a Ryanair pilótája

A lehetőségekhez mérten helyesen járt el a Ryanair pilótája azzal, hogy a túlsúly csökkentése érdekében az üzemanyag elfüstölése mellett döntött - mondta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró.

Hírek

Szakértő: helyesen járt el a Ryanair pilótája

A lehetőségekhez mérten helyesen járt el a Ryanair pilótája azzal, hogy a túlsúly csökkentése érdekében az üzemanyag elfüstölése mellett döntött - mondta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró.

A neandervölgyiek is virággal temettek

Egy Irakban feltárt neandervölgyi temetkezési hely leletei arra utalnak, hogy a 70 ezer évvel ezelőtt ott élő neandervölgyi emberek szertartással búcsúztatták halottjaikat.

Pénteken tovább drágul a benzin

Literenként bruttó 2 forinttal emelkedik a benzin ára pénteken. A gázolaj ára változatlan marad.

Műtrágyával csalták az áfát – húsz évet kaphatnak

Külföldről beszerzett műtrágyával "ügyeskedett" egy tizenhat tagú bűnbanda, több mint egymilliárd forintos kárt okozva a költségvetésnek. A csalók húsz év börtönt is kaphatnak.

A kormányhivatal vizsgálja a veszteglő Ryanair ügyét

Haladéktalanul kivizsgálja a kormányhivatal a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren kedden órákon át veszteglő légi járat ügyét.

Órákat vesztegelt a ferihegyi kifutón egy Ryanair-gép

Azonnali vizsgálatot kért a Ryanair vezetőségétől a Budapestről a Kanári-szigetekre induló kedd reggeli járattal történtek miatt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

Unokázós csalókat fogtak el a rendőrök

Unokázós csalásokra specializálódó, Angliából irányított bűnszervezet tagjait fogták el az éjjel három településen - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

Koronavírus – Karanténban az óceánjáróról hazatért két magyar

Karanténba kerül az óceánjáró hajóról hazatért két magyar állampolgár - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Restaurálása után kiderült: ez egy Rembrandt-festmény

A modern technológiának és művészettörténészek nyomozásának köszönhetően Rembrandt festményeként azonosították az Egyesült Államokban azt a majd 400 éves műalkotást, amelyről sokáig úgy vélték, hogy a holland festőművész műhelyében dolgozó ismeretlen művész munkája.

Észak-Korea. Dollár százezreket költ lovakra Kim Dzsongun

Észak-Korea tucatnyi telivér lovat importált tavaly Oroszországból csaknem 80 ezer dollár értékben - jelentette orosz vámadatokra hivatkozva a Reuters hírügynökség.

Előbb kezdődik az idei pollenszezon

Az enyhe időjárás miatt korábban kezdődik a pollenszezon, az allergia mértékétől és az előző évek tapasztalataitól függően már érdemes szedni a gyógyszereket - mondta Nékám Kristóf allergológus.

Okospelenkát fejlesztettek ki amerikai kutatók

Nedvességet érzékelő okospelenkát fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói, akik szerint a találmány a kisbabák és az idősek gondozását is megkönnyítheti.

Gazdaság

Hitelfelvétel – itt az online jövedelemigazolás

Az interneten is lehet igényelni a banki hitelfelvételhez elengedhetetlen adóhivatali keresetigazolást - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Sok az egyszereplős közbeszerzés

Az informatika és az egészségügyi beszerzések területén az egyszereplős közbeszerzések száma és aránya nagyon magas. Ezt a kormány olyan intézményi változtatásokkal igyekszik kezelni, amelyeknek már idén lehetnek eredményei - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

“Farkasszemet néztem a halállal” – A profit mindenek felett?

A tradicionális légitársaságok nagyrészt törölték járataikat a múlt héti, Európán végigsöprő orkán miatt. A fapados gépek többsége azonban felszállt. Fontosabb a profit, mint az utasok biztonsága?

Az OTP eladta szlovák leánybankját

Nem tudott elég nagy részesedést szerezni Szlovákiában, ezért az OTP Bank eladja az OTP Banka Slovensko a.s.-ban fennálló 99,44 százalékos részesedését a KBC Banknak.

Ukrajna. A GDP negyede a szürkegazdaságé

Az ukrán bruttó hazai össztermék (GDP) csaknem negyedét adja a szürkegazdaság - derült ki abból a kutatási anyagból, amelyet a Ernst and Young vállalat végzett el a Mastercard támogatásával az ukrán gazdasági minisztériummal, a jegybankkal és a statisztikai hivatallal együttműködésben.

Vagyonosodtak a háztartások

Tavaly 11,7 százalékkal, mintegy 5341 milliárd forinttal nőtt a háztatások nettó pénzügyi vagyona és az év végén elérte az 50 932 milliárd forintot - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom