Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság A FAZ szerint ultralaza a magyar pénzügyi politika

A FAZ szerint ultralaza a magyar pénzügyi politika

Német és osztrák elemzők szerint a magyar gazdaság helyzete és kilátásai kitűnőek.  Az értékelés azt állítja, hogy Magyarország a legjobb példa arra, amikor a befektetők és a politikai elemzők egészen máshogy ítélnek meg egy országot. 

Rövid időn belül másodszor jelenik meg elemzés a Frankfurter Allgemeine Zeitungban (FAZ) az „ultralaza” magyar pénzpolitikáról és a konjunkturális kilátásokról.

A gazdasági fókuszú napilap szerint Magyarország a legjobb példa arra, amikor befektetők és politikai elemzők egészen máshogy ítélnek meg egy országot. A belső kereslet és a gazdaság nő, a munkanélküliség alacsony, a költségvetés kiegyensúlyozott, egyre több külföldi tőke áramlik be.

A kis közép-európai ország gazdasági dübörög” – foglalja össze az FAZ, miért van pozitív képük a befektetőknek és a gazdasági elemzőknek Magyarországról.

A növekedésből azonban a pénzpiaci befektetők az utóbbi időben nem profitálnak – teszi hozzá a cikkíró.

Túlfűtöttség

A BUX indexe regionális összehasonlításban alig nő. Az év eleje óta csak 4 százalékot emelkedett. Azonban 223%-al haladja meg a tíz évvel ezelőtti szintet. Dinamikusabban bővült, mint a régió bármelyik tőzsdéje. Ezért az FAZ korrekciónak véli a mostani lassulást. A magyar gazdaság ugyanis a frankfurti lap szerint a túlfűtöttség jeleit mutatja. Ezt igazolja az európai összehasonlításban magas, a régiós átlagot 2%-al meghaladó, 3,4%-os infláció. Az MNB ennek ellenére évek óta „ultralaza” monetáris politikát folytat.

Az FAZ a pénzpolitikának, illetve az alacsony, 2016 óta 0,9%-os alapkamatnak tudja be a forint gyengeségét. A cikkből kiderül, hogy a mostani 325-ös forint-euró kurzus alig marad el a történelmi mélyponttól, a tavaly nyári 330-tól.

Tatha Ghose

Németország negyedik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank elemzője szerint a pénzromlás mértéke még nem ad okot aggodalomra.

Árfolyam-nyereség-arány azt mutatja meg, hogy egy vállalat részvényének piaci ára mennyire drága az egy részvényre jutó nyereséghez mérve. A német DAX-on a mutató 15%, a Dow Joneson 19%.

Tatha Ghose szerint idén nem lesz érdemi változás a kamatszintben, az inflációban és az árfolyamban sem. Úgy véli, hogy a BUX ismét erőteljesebben fog növekedni, a mostani rövid korrekció pedig nem fogja elijeszteni a befektetőket. Hasonlóan vélekednek az osztrák Raiffeisen Bank elemzői is. A budapesti tőzsdét a BUX 9%-os árfolyam-nyereség-arányával attraktív befektetési helynek tartják és jövőre már kétszámjegyű növekedést várnak.

Henning Eßkuchen

Henning Eßkuchen, a legnagyobb osztrák pénzintézet, az Erste Bank elemzője szerint az Európai Központi Bank (EKB) által alkalmazott negatív kamat az MNB kezére játszik. A 0,9%-os hozamot biztosító a magyar állampapír európai összehasonlításban jó befektetés.

 

A gazdaság vs. politika?

A FAZ szerint érdekes ellentmondás, de nem egyedülálló régiónkban, hogy amíg a nyugati sajtó, politikai elemzők és politikusok Orbán illiberális politikáját kritizálják, a befektetők elégedettek a nemzeti-konzervatív kormány gazdasági kurzusával.

Méltányolják a növekedést, a kiegyensúlyozott költségvetést és a csökkenő államadósságot. Eßkuchen szerint segít, hogy Orbán és Magyarország egyre kevesebbet szerepel a nyugati sajtóban, „a V4-eken kívül sem sok vizet zavar az európai politikában.”

Mindkét elemző a belső fogyasztás és ezzel a gazdaság további élénkülését várja a nyár elején bejelentett családtámogatási és otthonteremtési programtól. Ugyan tudják, hogy az állami lakástámogatási intézkedések hosszú távon mindig költségvetési kockázattal jár, de úgy vélik, hogy ez a bejelentett programok esetén még kezelhető szinten van.

A szakemberek befektetési szempontból egyetlen problémát látnak: A magyar részvénypiac nagyon kicsi. Mindössze három – OTP, MOL, Richter – fajsúlyos cég van. Ezek adják a forgalom 4/5-ét. Ez a FAZ szerint egyrészt a kis gazdasággal és a magányugdíjak vissza-államosításával függ össze: a kormány 2010-ben ugyan konszolidálta a költségvetést, de maradandó kárt okozott a magyar részvénypiacnak – zárul az FAZ elemzése.

Friss

Immár évi egymilliárd forintból gazdálkodhat a Mohosz

Egymilliárd forintos bevételt hoz a Magyar Országos Horgász Szövetségnek évente, hogy az idei évtől az állami horgászjegyek és fogási naplók díjai teljes egészében a szövetséget illeti. A jövedelem a közfeladat ellátási szerződésben rögzítették. A Mohosz elnökhelyettes átlátható gazdálkodást ígér.

Norvégia is megvonta a segélyt a brazil esőerdőktől

Németország után Norvégia, az Amazonas Alap fő finanszírozója is felfüggesztette az esőerdők védelmét szolgáló projektek támogatását Brazíliában. A norvég kormány szerint a brazil vezetés semmit sem tesz a világ tüdejének megóvásáért.

Az áfacsökkentés óta vonzóbb a halágazat

A tavaly januári áfacsökkentés után növekedésnek indult a halászattal és halgazdálkodással foglalkozó vállalkozások száma. Ezzel párhuzamosan a szektor összesített nettó árbevétele közel 18 milliárd forintra emelkedett - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Teszt: a light üdítők. Árak és értékek

A tesztet közkívánatra készítették a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tesztelői, akik tizenhat országosan kapható light üdítőt vettek sorra olvasói sürgetésre.  Szoros versenyben most is bebizonyosodott: az ár nem mindig fejezi ki az érték mértéket - a tesztelők szerint.

Hírek

Norvégia is megvonta a segélyt a brazil esőerdőktől

Németország után Norvégia, az Amazonas Alap fő finanszírozója is felfüggesztette az esőerdők védelmét szolgáló projektek támogatását Brazíliában. A norvég kormány szerint a brazil vezetés semmit sem tesz a világ tüdejének megóvásáért.

Trump szemet vetett Grönlandra – a dánok szerint tréfa

Donald Trump amerikai elnök többször felvetette Grönland megvásárlását Dániától - értesült a The Wall Street Journal. A hírt Lars Lokke Rasmussen korábbi dán kormányfő áprilisi tréfának nevezte.

E-cigit szívtak – súlyos állapotban kerültek kórházba

Az orvosok szerint az e-cigarettázás juttathatta kórházba azt a mintegy ötven amerikait, akiket súlyos légúti megbetegedéssel diagnosztizáltak a napokban. A betegek többsége tizenéves.

Prehisztorikus Vénusz – újabb termékenységi istennőszobor-lelet

Újkőkori termékenységistennő 6000 éves "monumentális" szobrát fedezték fel a közép-szerbiai Aleksandrovac Zupski mellett, az úgynevezett vitkovói mezőn, ahol fél évszázada négy másik "prehisztorikus Vénusz" került elő.

Német KRESZ-reform. Hatszoros büntetési tételek, új táblák

Drágább lesz a szabálytalan közlekedés Németországban, a szabályok átalakítás is tervezi a tárca. A KRESZ tervezett új elemei között szerepel például, hogy lesz gyorsforgalmi út kerékpárosoknak, lépésben kanyrodhatnak a teherautók és  három személy már autózhat a buszsávban is.

Korrupció ígéretével üzletelt – Borítékolta lebukását

Egy tévesen megcímzett boríték buktatta le a csalót, aki bírók, ügyészek, nyomozók befolyásolását ígérve több millió forintot kért "ügyfeleitől". A tettes és társa ellen egyebek mellett befolyással üzérkedés és hivatali vesztegetés miatt vádat emelt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség.

Hamis luxusillatokat rejtett a budapesti raktár

Egymilliárd forint értékben foglalt le hamis márkajelzésű parfümöket, napszemüvegeket, kozmetikai termékeket és hangszórókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Budapesten.

Veszélyes az ünnepi tűzijáték a házi kedvencekre

A tűzijáték miatti óvintézkedésekre figyelmezteti a kutyatartókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A legfontosabb, hogy az ebekbe ültetett mikrochip regisztrált legyen.

Parlagfű. Kötelező az irtás, nincs türelmi idő

Fontos a korai védekezés, ezért idén megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő - közölte a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója.

Kényszerleszállás. Krími járat gyulladt ki Moszkva fölött

Kényszerleszállást hajtott végre Moszkva közelében csütörtök hajnalban az Ural Airlines légitársaság egyik utasszállító repülőgépe, miután mindkét hajtóműve madarat szippantott be.

2600 éve már söröztek a kelták

Már a kelták is kedvelték a mediterrán életstílust: szívesen ittak bort, és 2600 évvel ezelőtt már a sört is kerámiából készült görög ivócsészékből fogyasztottak. Más félét szerettek a az eltérő státuszú néprétegek akkoriban - állapították meg kutatók.

Szmog-díj jöhet Bukarestben

Kitiltaná Bukarest központjából a környezetszennyező autókat, az Euro 3-as és a nem a román fővárosban forgalomba helyezett kocsikat pedig csak környezetvédelmi matricával engedné az utakra a főpolgármester.
Hirdetés

Gazdaság

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Júliusban 0,2 százalékkal, 12 milliárd forinttal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6225 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

Többet fizettek be a munkáltatók – nőtt a nyugdíjpénztárak vagyona

Fokozták befizetéseiket a munkáltatók, kiemelkedő vagyongyarapodást értek el a második negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztárak, éves összevetésben az állami adóvisszatérítéssel támogatott befizetések csökkentek. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (ÖPOSZ) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona június végére 1398 milliárd forintra nőtt.

Lakástakarék. Az Aegon átadja ügyfeleit, az Erste fogadja

A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta, hogy az Erste Lakástakarék október 25-ével átvegye az Aegon Lakástakarék portfólióját. A tranzakció mintegy ötvenezer ügyfelet érint.

Több mint 68 milliárd kamatozik babakötvényben

Idén eddig közel 20 ezer kincstári Start-értékpapírszámlát nyitottak, így már 190 ezer gyermek pénze van babakötvényben - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Svájc – A kolompok és banktitkok országa

Érdemes egy kicsit a svájci sztereotípiák mögé tekinteni és megismerkedni az ország gazdaságának, európai szerepének legalább egy-egy szeletét szemügyre venni. Dr. Gonda György a gazdasági szakember szemével tekintett körül az alpesi országban járva.

Kamatcsökkentést kér az amerikai elnök a FED-től

Egy teljes százalékpontos kamatcsökkentésre ösztökélte az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszert (Federal Reserve/Fed) Donald Trump amerikai elnök, aki szerint a Fed monetáris politikája "gúzsba köti" a nemzetgazdaságot.
Hirdetés
Hirdetés