Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság A Fitch stabilról negatívra rontotta a Mol kilátását
No menu items!

A Fitch stabilról negatívra rontotta a Mol kilátását

A Fitch szerint a Mol az Adria kőolajvezetéken is tudná növelni beszerzéseit. Illusztráció: MTI/Komka Péter

Leminősítés távlati lehetőségére utaló negatívra módosította a Mol Nyrt. kilátását az eddigi stabilról szerdán a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő ezzel egy időben megerősítette a magyar olaj- és földgázipari konglomerátum hosszú futamidejű adósságának “BBB mínusz” szintű, befektetési ajánlású osztályzatát.

Ez egy fokozattal alacsonyabb a Fitch által a magyar államadósság-kötelezettségekre stabil kilátással érvényben tartott “BBB” besorolásnál.

A Mol kilátásának rontásához fűzött indoklás szerint a lépés mindenekelőtt a vállalatnak az orosz olaj- és földgázszállításokkal szembeni jelentős függéséhez kötődő kockázatokat tükrözi, főként a cég feldolgozási és kereskedelmi (downstream) üzletágában.

Jóllehet Magyarország mentességet kapott az Európai Unió által az orosz olajszállításokra meghirdetett tilalom alól, és a Fitch Ratings nem számol az orosz földgázszállítások leállásával sem, nagyok azonban az európai geopolitikai feszültségek – áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch Ratings szerint igaz, hogy Molnak számos olyan eszköze van, amellyel óvni tudja pénzügyi profilját az Oroszországból érkező szénhidrogén-szállítmányok esetleges leállásának negatív következményeitől, jelenleg azonban nehéz megjósolni azokat piaci kilengéseket, illetve a refinanszírozáshoz és a folyó működéshez kötődő kockázatokat, amelyek egy ilyen fejlemény esetén előállhatnak.

A Fitch felidézi, hogy Magyarország évente hozzávetőleg 10 milliárd köbméter földgázt fogyaszt, és ennek 80 százaléka Oroszországból érkezik.

A hitelminősítő közölte:

alapeseti előrejelzése az, hogy folytatódik az orosz földgáz áramlása Magyarországra, ám ha ez a behozatal leállna, annak jelentős hatása lenne a Mol downstream-eszközállományának kapacitáskihasználtságára.

A cég valószínűtlennek nevezi a Magyarországra irányuló orosz olajszállítások leállását, de közölte: véleménye szerint a Mol az Adria kőolajvezetéken tudná növelni beszerzéseit, ha ez mégis bekövetkezne.

A Fitch számításai szerint e forgatókönyv esetén a Mol finomítói üzletágának kapacitáskihasználtsága átmenetileg 70-80 százalékra csökkenne, de az eredményre ebből eredő hatás a finomítói tevékenységen realizálható árréstől függne. Ez a mutató ugyanakkor javulhat is, mivel ebben az esetben a közép- és kelet-európai térség más finomítóinak kapacitáskihasználtsága is valószínűleg csökkenne – áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch Ratings szerint a Mol működésből eredő pénzügyi bevételeinek (FFO) a nettó adóssághoz mért rátája abban a szélsőségesen kedvezőtlen esetben is kezelhető maradna, ha az orosz földgáz- és nyersolajszállítások egyaránt leállnának, és nem sikerülne más beszerzési forrásokat találni.

A hitelminősítő szerint Magyarország a többi EU-tagállamhoz hasonlóan két-három év alatt fokozatosan helyettesíteni tudja más forrásokból az orosz szállításokat, de a cég jelentős bizonytalanságokat lát azzal kapcsolatban, hogy a Mol működését és likviditási igényét milyen mértékben lehet hozzáigazítani az új helyzethez ebben az időszakban. A Fitch hangsúlyozta: a magyar vállalatra most megállapított negatív kilátásnak ez a bizonytalanság is az egyik tényezője.

A hitelminősítő megjegyzi: a Mol nyereségességének jelenleg jót tesz az a tény, hogy az orosz uráli olajtípust más referenciatípusokhoz képest jelentős árengedményekkel forgalmazzák.

A Fitch Ratings közölte:

saját konzervatív előrejelzése szerint a magyar kormány által az üzemanyagok kiskereskedelmi árára megállapított felső korlát szeptember végéig lesz érvényben.

A Fitch becslése szerint ez 0,5 milliárd euróval (195 milliárd forinttal) csökkentheti a Mol kamat- és adófizetés, valamint leírások és értékcsökkenés előtt számolt alapszintű pénzügyi eredményét (EBITDA) 2022-ben.

A hitelminősítő a minap összeállított egy külön elemzést is arról, hogy milyen világpiaci hatásai lehetnek az Európai Unió által az orosz nyersolajra bevezetett importszankcióknak.

A Fitch Ratings londoni iparági szakértői szerint az infrastrukturális korlátok, az orosz olajjal szembeni esetleges vásárlói tartózkodás, valamint logisztikai bonyodalmak – például az orosz nyersolajat szállító hajókra köthető biztosítások potenciális korlátozása – miatt nem feltétlenül lesz lehetséges az Oroszországban kitermelt nyersolaj és az orosz olajtermékek teljes mennyiségének átirányítása az EU-ból más piacokra.

A Fitch Ratings közölte: becslése szerint mindezek figyelembevételével napi 2-3 millió hordó orosz nyersolajexport – a teljes orosz olajtermelés hozzávetőleg negyede – eltűnhet a világpiacról 2022 végéig.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szállodaigazgatói kinevezések a Danubius Hotelsnél

A Danubius Hotels Zrt. ügyvezetése Szabó Áront nevezte ki a Hilton Budapest igazgatói pozíciójára. Utódja a Danubius Hotel Helia és a Radisson Blu Béke Hotel szállodák élén Heréb István, a cégcsoport gyógyszállodáinak, az Ensana-nak vezetőségéből érkezik.

Novák Katalin energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát

Novák Katalin köztársasági elnök szerdán energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát - közölte a Sándor-palota.

Újraindul a nulla százalékos kkv forgóeszköz hitelprogram

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) uniós forrásból 100 milliárd forint keretösszegű, nulla százalékos kamatozású forgóeszköz hitelprogramot indít újra a magyar vállalkozások számára a kormány törekvéseivel összhangban.

Európai Bizottság: Magyarországnak még várnia kell az EU-s pénzre

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami a feltételek teljesülése esetén 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára. A testület viszont fenntartja további 7,5 milliárd euró zárolását.

Hírek

Szállodaigazgatói kinevezések a Danubius Hotelsnél

A Danubius Hotels Zrt. ügyvezetése Szabó Áront nevezte ki a Hilton Budapest igazgatói pozíciójára. Utódja a Danubius Hotel Helia és a Radisson Blu Béke Hotel szállodák élén Heréb István, a cégcsoport gyógyszállodáinak, az Ensana-nak vezetőségéből érkezik.

Novák Katalin energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát

Novák Katalin köztársasági elnök szerdán energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát - közölte a Sándor-palota.

Békésben is felütötte a fejét a madárinfluenza

Egy tótkomlósi tömőlúdtelepen igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a madárinfluenza vírusát.

Milliárdos áfacsalás miatt emeltek vádat egy bűnbanda tagjai ellen

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt egy bűnszervezet hét tagjával szemben, aki több mint egymilliárd forinttal károsította meg a költségvetést.

Szerdán lélektani határ alá csökken a gázolaj piaci ára – olcsóbb lesz a benzin is

A novemberi hónap utolsó napján is csökkennek a hazai üzemanyagárak: a beszerzési árat tekintve a benzin bruttó 11 forinttal kerül majd kevesebbe, a gázolaj pedig bruttó 13 forinttal lesz olcsóbb.

Katar többé nem hirdethet a londoni tömegközlekedési eszközökön

Bár a londoni közlekedési vállalatnak már régóta tilos reklámmegbízást...

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben

2026-ban kezdheti meg működését Bécs első mélységi geotermikus erőműve, amely mintegy húszezer háztartást láthat majd el klímasemleges távhővel. A tervek szerint 2030-ig további három ilyen erőmű épül majd. A cél, hogy 2040-re teljesen klímasemleges legyen a bécsi távhő és földgáz helyett megújuló energiahordozókon alapuljon.

Betiltották a Huawei és a ZTE új termékeit Amerikában

Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat...

Gazdaság

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.

Továbbra is alacsony az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át. A december 1. 22 óra és december 4. 24 óra közötti változások a lakossági ügyfeleket jelentősebben nem érintik, esetükben a kártyás vásárlás, a készpénzfelvétel elérhető - közölte a pénzintézet a honlapján.

Az MNB 48 millió forintra büntette a K&H Bankot

Az MNB felügyeleti vizsgálata nyomán 48 millió forint bírságot szabott ki a K&H Bankra, egyebek közt az állampapírok sajátszámlás értékesítésénél folytatott gyakorlata, az ügyfelekkel folytatott személyes és telefonos kommunikáció rögzítése, illetve a panaszkezelés és adatszolgáltatás terén feltárt hiányosságok, jogsértések miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom