Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy A Galleri-teszt egy újabb remény lehet a daganatos betegeknek
No menu items!

A Galleri-teszt egy újabb remény lehet a daganatos betegeknek

Illusztráció: Freepik

A Galleri-teszt, vagyis a rák több mint 50 formájának kimutatására szolgáló vérvizsgálat segíthet a diagnózis felgyorsításában és a betegek kezelésének gyorsabb megkezdésében – állítja egy új tanulmány.

A folyékony biopsziával kapcsolatos NHS-kísérleti eredmények, amelyeket a világ legnagyobb rákkonferenciáján tettek közzé az Egyesült Államokban, azt sugallják, hogy a Galleri-teszt alkalmas a rák kiszűrésére vagy kizárására a tüneteket mutató embereknél – számolt be a Guardian.

A teszt a tumor DNS-ének apró darabkáit mutatja ki a véráramban. Figyelmezteti az orvosokat, ha rákos jelet észlelt, és behatárolja, hogy a jel a szervezetben honnan származhat.

A szakértők üdvözölték a vizsgálat eredményeit, de azt is elmondták, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a Grail kaliforniai cég által készített teszt az egészségügyi rendszerekben is elterjedhessen.

Az Oxfordi Egyetem által vezetett Symplify-vizsgálatba 5461 embert vontak be, akiket a háziorvosuk rákgyanúval utalt be kórházba. A vizsgálat eredményeit az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság Chicagóban tartott éves ülésén mutatták be.

A teszt a vizsgálatban részt vevők körében a rákos megbetegedések kétharmadát mutatta ki helyesen. A pozitív esetek 85%-ában a teszt a rák eredeti helyét is meg tudta határozni. A vizsgálat eredményei szerint a teszt pontosabb volt az idősebb és az előrehaladottabb rákos betegeknél.

Mark Middleton, az oxfordi kísérleti rákgyógyászat professzora, a vizsgálat vezetője szerint a teszt “alkalmas lehet arra, hogy azonosítsa azokat a háziorvosukhoz forduló embereket, akiket jelenleg nem utalnak sürgősen a rák kivizsgálására.

A teszt valószínűleg felgyorsíthatja a diagnózist ott is, “ahol nem biztos, hogy a gyorsdiagnosztikai eljárás a megfelelő” – mondta Middleton.

A fenti első felhasználási eset a rákbetegségek korábbi diagnosztizálását teszi lehetővé; a második és a harmadik pedig csökkenti a rákbetegségek diagnosztizálásához szükséges vizsgálatok számát” – részletezte.

Lawrence Young, a Warwicki Egyetem molekuláris onkológia professzora óvatosságra intett, de hozzátette: “Ez egy fontos tanulmány, amely azt mutatja, hogy közeledünk egy olyan korszak felé, amikor a rákos betegek vérvizsgálata a tüneteket mutató betegek egyéb vizsgálatai mellett valóban hatással lehet a korai diagnózisra, és jelentősen javíthatja a klinikai eredményeket.” A tanulmány szerint a vérvizsgálat a korai diagnózisra is hatással lehet.

Richard Lee, a londoni Rákkutató Intézet munkatársa szerint a rákra utaló tünetekkel rendelkező betegek tesztelése segíthet gyorsabb diagnosztikai vizsgálatot lehetővé tenni azoknál, akiket magas kockázatúnak ítélnek. “Ez a rák korábbi diagnosztizálását vagy gyorsabb és megnyugtatóbb diagnózist eredményezhet azok számára, akiknek nincs rákjuk” – tette hozzá.

Nicholas Turner, a londoni Rákkutató Intézet munkatársa szerint a tanulmány “értékes adatokat” szolgáltat, amelyek megerősítik, hogy a folyékony biopsziát a tünetekkel jelentkező betegeknél a rák gyorsabb diagnosztizálására lehet használni.

A jövőben hasznos lehet a betegek gyorsabb beutalásánál, különösen azoknál az embereknél, akiknél a képalkotó vizsgálatok eredményei bizonytalanok” – mondta Turner.

David Crosby, a Cancer Research UK megelőzési és korai felismerési kutatásának vezetője elmondta: “A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy ez a teszt használható a háziorvosok értékelésének támogatására, de sokkal több kutatásra van szükség egy nagyobb vizsgálat keretében, hogy kiderüljön, javíthatja-e a háziorvosok értékelését, és végső soron a betegek eredményeit.

Az NHS több ezer tünetmentes emberen is alkalmazza a Galleri-tesztet, hogy kiderüljön, képes-e felismerni a rejtett rákos megbetegedéseket. Az eredmények még ebben az évben várhatóak. Ha sikerrel járnak, a tervek szerint a tesztet körülbelül 1 millió emberre terjesztik ki.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.

Kína kaszálna az európai elektromos autó támogatásból, így lett parkoló a nagy kikötőkből

A kínai EV-k célzottan profitálnak az európai piaci trendekből, sősorban a több országban nyújtott állami támogatásokból, amelyek célja valójában az, hogy az európai országok a saját, vagy legalább az európai elektromos járművek választására ösztönözzék a vásárlókat.

Két évtizede született meg az olcsó magyar légi alternatíva

A Wizz Air 2004 óta kulcsfontosságú szereplője a magyar légi közlekedési piacnak, ahol több mint 49 millió utas választotta a légitársaságot.

A klímavédelemről is szól a bécsi ViennaUP startup fesztivál

Hagyományosan a fesztivál keretében rendezik meg a Smart City Summit-ot, amely idén az energiafüggetlenségre fókuszál.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...