Kezdőlap Egészség-ügy A Galleri-teszt egy újabb remény lehet a daganatos betegeknek
No menu items!

A Galleri-teszt egy újabb remény lehet a daganatos betegeknek

Illusztráció: Freepik

A Galleri-teszt, vagyis a rák több mint 50 formájának kimutatására szolgáló vérvizsgálat segíthet a diagnózis felgyorsításában és a betegek kezelésének gyorsabb megkezdésében – állítja egy új tanulmány.

A folyékony biopsziával kapcsolatos NHS-kísérleti eredmények, amelyeket a világ legnagyobb rákkonferenciáján tettek közzé az Egyesült Államokban, azt sugallják, hogy a Galleri-teszt alkalmas a rák kiszűrésére vagy kizárására a tüneteket mutató embereknél – számolt be a Guardian.

A teszt a tumor DNS-ének apró darabkáit mutatja ki a véráramban. Figyelmezteti az orvosokat, ha rákos jelet észlelt, és behatárolja, hogy a jel a szervezetben honnan származhat.

A szakértők üdvözölték a vizsgálat eredményeit, de azt is elmondták, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a Grail kaliforniai cég által készített teszt az egészségügyi rendszerekben is elterjedhessen.

Az Oxfordi Egyetem által vezetett Symplify-vizsgálatba 5461 embert vontak be, akiket a háziorvosuk rákgyanúval utalt be kórházba. A vizsgálat eredményeit az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság Chicagóban tartott éves ülésén mutatták be.

A teszt a vizsgálatban részt vevők körében a rákos megbetegedések kétharmadát mutatta ki helyesen. A pozitív esetek 85%-ában a teszt a rák eredeti helyét is meg tudta határozni. A vizsgálat eredményei szerint a teszt pontosabb volt az idősebb és az előrehaladottabb rákos betegeknél.

Mark Middleton, az oxfordi kísérleti rákgyógyászat professzora, a vizsgálat vezetője szerint a teszt “alkalmas lehet arra, hogy azonosítsa azokat a háziorvosukhoz forduló embereket, akiket jelenleg nem utalnak sürgősen a rák kivizsgálására.

A teszt valószínűleg felgyorsíthatja a diagnózist ott is, “ahol nem biztos, hogy a gyorsdiagnosztikai eljárás a megfelelő” – mondta Middleton.

A fenti első felhasználási eset a rákbetegségek korábbi diagnosztizálását teszi lehetővé; a második és a harmadik pedig csökkenti a rákbetegségek diagnosztizálásához szükséges vizsgálatok számát” – részletezte.

Lawrence Young, a Warwicki Egyetem molekuláris onkológia professzora óvatosságra intett, de hozzátette: “Ez egy fontos tanulmány, amely azt mutatja, hogy közeledünk egy olyan korszak felé, amikor a rákos betegek vérvizsgálata a tüneteket mutató betegek egyéb vizsgálatai mellett valóban hatással lehet a korai diagnózisra, és jelentősen javíthatja a klinikai eredményeket.” A tanulmány szerint a vérvizsgálat a korai diagnózisra is hatással lehet.

Richard Lee, a londoni Rákkutató Intézet munkatársa szerint a rákra utaló tünetekkel rendelkező betegek tesztelése segíthet gyorsabb diagnosztikai vizsgálatot lehetővé tenni azoknál, akiket magas kockázatúnak ítélnek. “Ez a rák korábbi diagnosztizálását vagy gyorsabb és megnyugtatóbb diagnózist eredményezhet azok számára, akiknek nincs rákjuk” – tette hozzá.

Nicholas Turner, a londoni Rákkutató Intézet munkatársa szerint a tanulmány “értékes adatokat” szolgáltat, amelyek megerősítik, hogy a folyékony biopsziát a tünetekkel jelentkező betegeknél a rák gyorsabb diagnosztizálására lehet használni.

A jövőben hasznos lehet a betegek gyorsabb beutalásánál, különösen azoknál az embereknél, akiknél a képalkotó vizsgálatok eredményei bizonytalanok” – mondta Turner.

David Crosby, a Cancer Research UK megelőzési és korai felismerési kutatásának vezetője elmondta: “A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy ez a teszt használható a háziorvosok értékelésének támogatására, de sokkal több kutatásra van szükség egy nagyobb vizsgálat keretében, hogy kiderüljön, javíthatja-e a háziorvosok értékelését, és végső soron a betegek eredményeit.

Az NHS több ezer tünetmentes emberen is alkalmazza a Galleri-tesztet, hogy kiderüljön, képes-e felismerni a rejtett rákos megbetegedéseket. Az eredmények még ebben az évben várhatóak. Ha sikerrel járnak, a tervek szerint a tesztet körülbelül 1 millió emberre terjesztik ki.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

A LEGO beruházása 300 új munkahelyet hoz létre

A világon működő öt gyáruk közül háromban végzik a LEGO-gyártás teljes folyamatát - a nyíregyházi üzem is ilyen.

Sikeres nyári szezont zárt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. sikeres nyári szezont zárt, a látogatók száma az egy évvel korábbihoz hasonló volt, az árbevétel azonban több mint duplája lett a 2022-esnek és a tervezettnek is.

A Ryanair ritkítja idei téli menetrendjét

A Boeing 737-es repülőgépek átadásainak késése miatt visszavágja járatai számát október végétől az ír fapados.-írta az AIRportal.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.