Hirdetés
Kezdőlap Hírek A game-streaming mellett bejött a vegán bor
No menu items!

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Illusztráció: Bigstock

Idén is díjazta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) az Ujvári János diplomadíj-pályázat keretében a legjobb szellemi tulajdon vonatkozású diplomamunkákat. A pályázaton az egyetemisták diplomamunkájukkal vagy szakdolgozatukkal nevezhettek, s végül a meghirdetett 4 kategóriában összesen 12 hallgató vehetett át elismerést.

A pályázók foglalkozhattak szabadalmi, használatiminta-oltalmi, formatervezésiminta-oltalmi, védjegyoltalmi, szerzői jogi kérdésekkel vagy akár vizsgálhatták átfogóbban a szellemitulajdon-védelem gazdasági szerepét is. Az elmúlt években beérkezett pályázatok lekövették a nemzetközi trendeket, hiszen míg korábban a szabadalmi kategóriában induló, elsősorban technikai megoldásokat feldolgozó pályázatok voltak túlsúlyban, az utóbbi 3-4 évben a szerzői jogi pályázatok domináltak.

A tavalyi tanévben összesen 32 hallgató regisztrált a pályázaton, ebből huszonketten fejezték be a teljes pályázati ciklust. Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak a hivatal értékelő kollégái. A díjazott szakdolgozatok között volt, amely a gyógyszerek szabadalmaztatásával, a vegán borok hazai helyzetével, a divatiparral, építészeti témákkal vagy éppen online játékok streamingelésével foglalkozott, de többen vizsgálták a zeneipar szerzői jogi kérdéseit is.

Idén a legaktívabb pályázók a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói közül kerültek ki, de érkeztek dolgozatok többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, az ELTE-ről, a MATE-ről, az Eszterházy Egyetemről, a Károli Gáspár Református Egyetemről, a Széchényi és a Pannon Egyetemről is.

„Kiemelt figyelmet fordítunk az egyetemeken a szemléletformálásra, hiszen a hazai szellemitulajdon-védelem kulcsa, ha minél korábban tudatosítjuk a hallgatókban, hogy versenyképességük és a sikereik alapeleme lehet, ha megfelelően védik az innovációikat. Ehhez elengedhetetlen, hogy jelen legyünk az egyetemeken és különböző ösztönzőkkel hívjuk fel a fiatalok figyelmét ennek a területnek a fontosságára” – mondta el Lábody Péter, az SZTNH jogi, nemzetközi és innovációs ügyekért felelős elnökhelyettese a pályázat kapcsán.

Hozzátette: „Mindezt segíti a Neumann János Program is, amelynek fontos pontja, hogy az egyetemeken létrejött tudást a különböző oltalmak segítségével az intézmények tudják hasznosítani.”

Az Ujvári János diplomadíj-pályázaton a végzős hallgatók diplomamunkájukkal vagy szakdolgozattal nevezhetnek, amelyben a választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait tárják fel legalább 10 oldalon, illetve jelentkezhetnek olyan diplomamunkával vagy szakdolgozattal, amelyet teljesen a szellemitulajdon-védelem valamely kiválasztott kérdésének szentelnek.

A dolgozatokat az SZTNH által kijelölt bizottság értékeli. Az öt meghirdetett kategória mindegyikében az első három helyezettet díjazzák 250 ezer, 200 ezer, illetve 150 ezer forintos díjakkal.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.

Itt a spárga, ette már ma? – a megszokottnál korábban itt a szezon

Hazánkban mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, ahonnan éves szinten mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.