Hirdetés
Kezdőlap Hírek A game-streaming mellett bejött a vegán bor
No menu items!

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Illusztráció: Bigstock

Idén is díjazta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) az Ujvári János diplomadíj-pályázat keretében a legjobb szellemi tulajdon vonatkozású diplomamunkákat. A pályázaton az egyetemisták diplomamunkájukkal vagy szakdolgozatukkal nevezhettek, s végül a meghirdetett 4 kategóriában összesen 12 hallgató vehetett át elismerést.

A pályázók foglalkozhattak szabadalmi, használatiminta-oltalmi, formatervezésiminta-oltalmi, védjegyoltalmi, szerzői jogi kérdésekkel vagy akár vizsgálhatták átfogóbban a szellemitulajdon-védelem gazdasági szerepét is. Az elmúlt években beérkezett pályázatok lekövették a nemzetközi trendeket, hiszen míg korábban a szabadalmi kategóriában induló, elsősorban technikai megoldásokat feldolgozó pályázatok voltak túlsúlyban, az utóbbi 3-4 évben a szerzői jogi pályázatok domináltak.

A tavalyi tanévben összesen 32 hallgató regisztrált a pályázaton, ebből huszonketten fejezték be a teljes pályázati ciklust. Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak a hivatal értékelő kollégái. A díjazott szakdolgozatok között volt, amely a gyógyszerek szabadalmaztatásával, a vegán borok hazai helyzetével, a divatiparral, építészeti témákkal vagy éppen online játékok streamingelésével foglalkozott, de többen vizsgálták a zeneipar szerzői jogi kérdéseit is.

Idén a legaktívabb pályázók a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói közül kerültek ki, de érkeztek dolgozatok többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, az ELTE-ről, a MATE-ről, az Eszterházy Egyetemről, a Károli Gáspár Református Egyetemről, a Széchényi és a Pannon Egyetemről is.

„Kiemelt figyelmet fordítunk az egyetemeken a szemléletformálásra, hiszen a hazai szellemitulajdon-védelem kulcsa, ha minél korábban tudatosítjuk a hallgatókban, hogy versenyképességük és a sikereik alapeleme lehet, ha megfelelően védik az innovációikat. Ehhez elengedhetetlen, hogy jelen legyünk az egyetemeken és különböző ösztönzőkkel hívjuk fel a fiatalok figyelmét ennek a területnek a fontosságára” – mondta el Lábody Péter, az SZTNH jogi, nemzetközi és innovációs ügyekért felelős elnökhelyettese a pályázat kapcsán.

Hozzátette: „Mindezt segíti a Neumann János Program is, amelynek fontos pontja, hogy az egyetemeken létrejött tudást a különböző oltalmak segítségével az intézmények tudják hasznosítani.”

Az Ujvári János diplomadíj-pályázaton a végzős hallgatók diplomamunkájukkal vagy szakdolgozattal nevezhetnek, amelyben a választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait tárják fel legalább 10 oldalon, illetve jelentkezhetnek olyan diplomamunkával vagy szakdolgozattal, amelyet teljesen a szellemitulajdon-védelem valamely kiválasztott kérdésének szentelnek.

A dolgozatokat az SZTNH által kijelölt bizottság értékeli. Az öt meghirdetett kategória mindegyikében az első három helyezettet díjazzák 250 ezer, 200 ezer, illetve 150 ezer forintos díjakkal.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egy Orbán sikertörténet Székelyföldről Ausztriáig

Orban Optic - áll a cégér, az ausztriai Baden bei Wien bevásárlóutcájának üzlete felett. Tulajdonosa, Orbán Éva a Székelyföldről indulva, jónéhány kihívással és előítélettel is megküzdve mondhatja mára már sikeres üzletasszonynak magát.

Ötöt lépne előre a Mömax és a Möbelix Magyarországon

Újabb bútoráruházakat nyit Magyarországon a három népszerű bútorkereskedelmi márkát - XXXLutz, Mömax, Möbelix -, összefogó MMXH Lakberendezési kft.

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.